Cel mai sănătos ulei pentru gătit

Uleiurile din legume - de exemplu, uleiul de măsline și uleiul de soia - sunt cunoscute ca grăsimi nesaturate sănătoase, benefice pentru inimă. Dar care este cel mai sănătos ulei pentru...
Multe persoane ar spune că uleiul de măsline este cel mai sănătos ulei de gătit. Această piatră de temelie a modelului de alimentație mediteraneană a fost prezentată cu pozitiv în ultimii ani. Cu toate acestea, cele mai multe uleiuri vegetale lichide, cu excepția anumitor uleiuri tropicale, cum ar fi uleiurile de nucă de cocos și de palmier, au mai multe în comun.
Potrivit științei, nu există un tip de ulei care să fie cel mai sănătos pentru gătit, ci mai multe.
Cel mai sănătos ulei pentru dieta ta
Printre uleiurile vegetale lichide se numără avocado, canola, porumb, măsline, arahide, semințe de dovleac, șofran, susan, soia, floarea soarelui și ulei de nuc. Fiecare conține o mulțime de acizi grași monoinsaturați și acizi grași polinesaturați și fiecare rămâne sub formă lichidă dacă este păstrat la temperatura camerei.
Conform Ghidului dietetic 2015-2020 pentru americani, uleiurile contribuie la un regim alimentar sănătos, deoarece sunt o sursă bogată de acizi grași omega-3 și omega-6 esențiali. Acestea sunt numite „esențiale”, deoarece corpul tău nu le poate produce pe cont propriu, dar sunt necesare pentru o alimentație bună.
Uleiurile sunt, de asemenea, o sursă importantă de vitamina E, o vitamină esențială care acționează ca un antioxidant. Această substanță chimică de protecție neutralizează radicalii liberi formați în timpul activității normale a celulelor. Cauzele comune ale expunerii la radicalii liberi din mediu includ fumul de țigară, poluarea aerului și lumina ultravioletă de la soare.
Uleiurile sănătoase pentru inimă
În iunie 2017, un grup consultativ al Asociației Americane a Inimii a publicat un raport în revista Circulation on grass dietetics and cardiovascular diseas. Grupul a ajuns la câteva concluzii cheie:
Studiile efectuate până în prezent arată că reducerea consumului de grăsimi saturate și înlocuirea lor cu grăsimi polinesaturate scad șansa de boală cardiovasculară cu aproximativ 30 la sută - aproximativ același efect ca și administrarea unui medicament cu statină care scade colesterolul.
Studiile observaționale de lungă durată au arătat că persoanele care mănâncă grăsimi mai puțin saturate și mai multe grăsimi mono și polinesaturate sunt mai puțin susceptibile să aibă boli cardiovasculare și au un risc mai mic de deces din cauza bolilor de inimă și a altor cauze.
Înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate scade colesterolul LDL „rău”, o cauză a bolii coronariene. Înlocuirea cu grăsimi monoinsaturate reprezintă 15% din riscul mai mic, în timp ce substituirea cu grăsimi polinesaturate aduce un risc de 25% mai puțin.
„Atât grăsimile polinesaturate, cât și grăsimile monoinsaturate sunt eficiente în reducerea bolilor cardiovasculare. Efectul este cel mai mare pentru grăsimile polinesaturate”, au scris cercetătorii în raport.
Cel mai sănătos ulei de gătit?
Pe baza concluziilor panoului AHA, sună ca o alegere evidentă: Uleiurile care au cele mai multe grăsimi polinesaturate, cum ar fi porumbul și soia, par a fi cele mai sănătoase uleiuri de gătit în general, deoarece au cel mai multe beneficii pentru sănătatea inimii.
-
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier01.09.2025, 19:56
-
-
-
-
De ce se răspândește cancerul. Cum apar metastazele pulmonare01.09.2025, 13:43
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.