Cel mai sănătos ulei pentru gătit

Uleiurile din legume - de exemplu, uleiul de măsline și uleiul de soia - sunt cunoscute ca grăsimi nesaturate sănătoase, benefice pentru inimă. Dar care este cel mai sănătos ulei pentru...
Multe persoane ar spune că uleiul de măsline este cel mai sănătos ulei de gătit. Această piatră de temelie a modelului de alimentație mediteraneană a fost prezentată cu pozitiv în ultimii ani. Cu toate acestea, cele mai multe uleiuri vegetale lichide, cu excepția anumitor uleiuri tropicale, cum ar fi uleiurile de nucă de cocos și de palmier, au mai multe în comun.
Potrivit științei, nu există un tip de ulei care să fie cel mai sănătos pentru gătit, ci mai multe.
Cel mai sănătos ulei pentru dieta ta
Printre uleiurile vegetale lichide se numără avocado, canola, porumb, măsline, arahide, semințe de dovleac, șofran, susan, soia, floarea soarelui și ulei de nuc. Fiecare conține o mulțime de acizi grași monoinsaturați și acizi grași polinesaturați și fiecare rămâne sub formă lichidă dacă este păstrat la temperatura camerei.
Conform Ghidului dietetic 2015-2020 pentru americani, uleiurile contribuie la un regim alimentar sănătos, deoarece sunt o sursă bogată de acizi grași omega-3 și omega-6 esențiali. Acestea sunt numite „esențiale”, deoarece corpul tău nu le poate produce pe cont propriu, dar sunt necesare pentru o alimentație bună.
Uleiurile sunt, de asemenea, o sursă importantă de vitamina E, o vitamină esențială care acționează ca un antioxidant. Această substanță chimică de protecție neutralizează radicalii liberi formați în timpul activității normale a celulelor. Cauzele comune ale expunerii la radicalii liberi din mediu includ fumul de țigară, poluarea aerului și lumina ultravioletă de la soare.
Uleiurile sănătoase pentru inimă
În iunie 2017, un grup consultativ al Asociației Americane a Inimii a publicat un raport în revista Circulation on grass dietetics and cardiovascular diseas. Grupul a ajuns la câteva concluzii cheie:
Studiile efectuate până în prezent arată că reducerea consumului de grăsimi saturate și înlocuirea lor cu grăsimi polinesaturate scad șansa de boală cardiovasculară cu aproximativ 30 la sută - aproximativ același efect ca și administrarea unui medicament cu statină care scade colesterolul.
Studiile observaționale de lungă durată au arătat că persoanele care mănâncă grăsimi mai puțin saturate și mai multe grăsimi mono și polinesaturate sunt mai puțin susceptibile să aibă boli cardiovasculare și au un risc mai mic de deces din cauza bolilor de inimă și a altor cauze.
Înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate scade colesterolul LDL „rău”, o cauză a bolii coronariene. Înlocuirea cu grăsimi monoinsaturate reprezintă 15% din riscul mai mic, în timp ce substituirea cu grăsimi polinesaturate aduce un risc de 25% mai puțin.
„Atât grăsimile polinesaturate, cât și grăsimile monoinsaturate sunt eficiente în reducerea bolilor cardiovasculare. Efectul este cel mai mare pentru grăsimile polinesaturate”, au scris cercetătorii în raport.
Cel mai sănătos ulei de gătit?
Pe baza concluziilor panoului AHA, sună ca o alegere evidentă: Uleiurile care au cele mai multe grăsimi polinesaturate, cum ar fi porumbul și soia, par a fi cele mai sănătoase uleiuri de gătit în general, deoarece au cel mai multe beneficii pentru sănătatea inimii.
-
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.