Cel mai sănătos ulei pentru gătit

Uleiurile din legume - de exemplu, uleiul de măsline și uleiul de soia - sunt cunoscute ca grăsimi nesaturate sănătoase,  benefice pentru inimă. Dar care este cel mai sănătos ulei pentru gătit?

Multe persoane ar spune că uleiul de măsline este cel mai sănătos ulei de gătit. Această piatră de temelie a modelului de alimentație mediteraneană a fost prezentată cu pozitiv în ultimii ani. Cu toate acestea, cele mai multe uleiuri vegetale lichide, cu excepția anumitor uleiuri tropicale, cum ar fi uleiurile de nucă de cocos și de palmier, au mai multe în comun.

 

Potrivit științei, nu există  un tip de ulei care să fie cel mai sănătos pentru gătit, ci mai multe. 

 

Cel mai sănătos ulei pentru dieta ta


Printre uleiurile vegetale lichide se numără avocado, canola, porumb, măsline, arahide, semințe de dovleac, șofran, susan, soia, floarea soarelui și ulei de nuc. Fiecare conține o mulțime de acizi grași monoinsaturați și acizi grași polinesaturați și fiecare rămâne sub formă lichidă dacă este păstrat la temperatura camerei.

Conform Ghidului dietetic 2015-2020 pentru americani, uleiurile contribuie la un regim alimentar sănătos, deoarece sunt o sursă bogată de acizi grași omega-3 și omega-6 esențiali. Acestea sunt numite „esențiale”, deoarece corpul tău nu le poate produce pe cont propriu, dar sunt necesare pentru o alimentație bună.

Uleiurile sunt, de asemenea, o sursă importantă de vitamina E, o vitamină esențială care acționează ca un antioxidant. Această substanță chimică de protecție neutralizează radicalii liberi formați în timpul activității normale a celulelor. Cauzele comune ale expunerii la radicalii liberi din mediu includ fumul de țigară, poluarea aerului și lumina ultravioletă de la soare.

 


Uleiurile sănătoase pentru inimă

În iunie 2017, un grup consultativ al Asociației Americane a Inimii a publicat un raport în revista Circulation on grass dietetics and cardiovascular diseas. Grupul a ajuns la câteva concluzii cheie:

Studiile efectuate până în prezent arată că reducerea consumului de grăsimi saturate și înlocuirea lor cu grăsimi polinesaturate scad șansa de boală cardiovasculară cu aproximativ 30 la sută - aproximativ același efect ca și administrarea unui medicament cu statină care scade colesterolul.

Studiile observaționale de lungă durată au arătat că persoanele care mănâncă grăsimi mai puțin saturate și mai multe grăsimi mono și polinesaturate sunt mai puțin susceptibile să aibă boli cardiovasculare și au un risc mai mic de deces din cauza bolilor de inimă și a altor cauze.

Înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate scade colesterolul LDL „rău”, o cauză a bolii coronariene. Înlocuirea cu grăsimi monoinsaturate reprezintă 15% din riscul mai mic, în timp ce substituirea cu grăsimi polinesaturate aduce un risc de 25% mai puțin.

„Atât grăsimile polinesaturate, cât și grăsimile monoinsaturate sunt eficiente în reducerea bolilor cardiovasculare. Efectul este cel mai mare pentru grăsimile polinesaturate”, au scris cercetătorii în raport. 

 

 


Cel mai sănătos ulei de gătit?


Pe baza concluziilor panoului AHA, sună ca o alegere evidentă: Uleiurile care au cele mai multe grăsimi polinesaturate, cum ar fi porumbul și soia, par a fi cele mai sănătoase uleiuri de gătit în general, deoarece au cel mai multe beneficii pentru sănătatea inimii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel