Cel mai sănătos ulei pentru gătit
Uleiurile din legume - de exemplu, uleiul de măsline și uleiul de soia - sunt cunoscute ca grăsimi nesaturate sănătoase, benefice pentru inimă. Dar care este cel mai sănătos ulei pentru...
Multe persoane ar spune că uleiul de măsline este cel mai sănătos ulei de gătit. Această piatră de temelie a modelului de alimentație mediteraneană a fost prezentată cu pozitiv în ultimii ani. Cu toate acestea, cele mai multe uleiuri vegetale lichide, cu excepția anumitor uleiuri tropicale, cum ar fi uleiurile de nucă de cocos și de palmier, au mai multe în comun.
Potrivit științei, nu există un tip de ulei care să fie cel mai sănătos pentru gătit, ci mai multe.
Cel mai sănătos ulei pentru dieta ta
Printre uleiurile vegetale lichide se numără avocado, canola, porumb, măsline, arahide, semințe de dovleac, șofran, susan, soia, floarea soarelui și ulei de nuc. Fiecare conține o mulțime de acizi grași monoinsaturați și acizi grași polinesaturați și fiecare rămâne sub formă lichidă dacă este păstrat la temperatura camerei.
Conform Ghidului dietetic 2015-2020 pentru americani, uleiurile contribuie la un regim alimentar sănătos, deoarece sunt o sursă bogată de acizi grași omega-3 și omega-6 esențiali. Acestea sunt numite „esențiale”, deoarece corpul tău nu le poate produce pe cont propriu, dar sunt necesare pentru o alimentație bună.
Uleiurile sunt, de asemenea, o sursă importantă de vitamina E, o vitamină esențială care acționează ca un antioxidant. Această substanță chimică de protecție neutralizează radicalii liberi formați în timpul activității normale a celulelor. Cauzele comune ale expunerii la radicalii liberi din mediu includ fumul de țigară, poluarea aerului și lumina ultravioletă de la soare.
Uleiurile sănătoase pentru inimă
În iunie 2017, un grup consultativ al Asociației Americane a Inimii a publicat un raport în revista Circulation on grass dietetics and cardiovascular diseas. Grupul a ajuns la câteva concluzii cheie:
Studiile efectuate până în prezent arată că reducerea consumului de grăsimi saturate și înlocuirea lor cu grăsimi polinesaturate scad șansa de boală cardiovasculară cu aproximativ 30 la sută - aproximativ același efect ca și administrarea unui medicament cu statină care scade colesterolul.
Studiile observaționale de lungă durată au arătat că persoanele care mănâncă grăsimi mai puțin saturate și mai multe grăsimi mono și polinesaturate sunt mai puțin susceptibile să aibă boli cardiovasculare și au un risc mai mic de deces din cauza bolilor de inimă și a altor cauze.
Înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate scade colesterolul LDL „rău”, o cauză a bolii coronariene. Înlocuirea cu grăsimi monoinsaturate reprezintă 15% din riscul mai mic, în timp ce substituirea cu grăsimi polinesaturate aduce un risc de 25% mai puțin.
„Atât grăsimile polinesaturate, cât și grăsimile monoinsaturate sunt eficiente în reducerea bolilor cardiovasculare. Efectul este cel mai mare pentru grăsimile polinesaturate”, au scris cercetătorii în raport.
Cel mai sănătos ulei de gătit?
Pe baza concluziilor panoului AHA, sună ca o alegere evidentă: Uleiurile care au cele mai multe grăsimi polinesaturate, cum ar fi porumbul și soia, par a fi cele mai sănătoase uleiuri de gătit în general, deoarece au cel mai multe beneficii pentru sănătatea inimii.
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
-
Deficiența de B12: Cum alegi forma potrivită pentru creier și metabolism13.12.2025, 16:56
-
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID13.12.2025, 15:27
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
