Cele 10 motive pentru care prima iubire rămâne întipărită în minte. Cum te influențează odată cu trecerea anilor

Monika Baciu |
Data publicării:
prima iubire - FOTO: Freepik
prima iubire - FOTO: Freepik

Prima iubire nu se uită niciodată, cel puțin asta spune o vorbă din popor. Dar iată care sunt cele 10 motive științifice care stau la baza acestei afirmații.

De ce prima iubire nu se uită niciodată. Există o mulțime de premiere pe care le întâlnim în viață, cum ar fi deținerea primei mașini, prima zi de școală și multe altele. Primele sunt unele dintre cele mai memorabile momente din viață și, în funcție de situație, ne pot aduce fie un sentiment de extaz, fie un sentiment de devastare. Oricum ar fi, un lucru pe care majoritatea oamenilor și-l amintesc este prima lor dragoste.

Dragostea, ce este

Dragostea este întotdeauna specială, dar prima ta dragoste te emoționează într-un mod care este inerent unic. Te introduce în sentimente pe care nu le-ai mai avut niciodată, la bine și la rău, și este însoțită de un sentiment de uimire, intrigă și emoție. Chiar dacă prima ta dragoste nu a durat, ea va face parte din ceea ce ești pentru tot restul vieții tale.

Când ne gândim la prima noastră dragoste, există un amestec de emoții pe care le simțim cu toții și care pot fi greu de explicat. Dar de ce, chiar dacă prima noastră dragoste poate că s-a întâmplat acum 5, 10, 15 sau chiar 50 de ani sau mai mult, mulți dintre noi încă se mai gândesc la ea și astăzi?

Vezi și: De ce cade părul în urma chimioterapiei. La cât timp de la începerea tratamentului apar efectele asupra părului și când se regenerează

1. Prima iubire este puternică

Prima dată când te îndrăgostești se poate simți practic cutremurător. Dintr-o dată, îți dai seama că îți pasă de altcineva într-un mod pe care nu ai înțeles pe deplin că este posibil.

Chiar dacă suntem conștienți de iubire, prima dată când o experimentezi în sens romantic deschide o lume de posibilități și entuziasm, dublată de o urmă de teamă. Nu seamănă cu nimic din ceea ce ai mai simțit până atunci, făcând din persoana asociată cu această descoperire un element permanent în memoria ta, potrivit Life Hack

2. Prima ta suferință este și ea puternică

Singurul lucru care rivalizează cu intensitatea primei tale iubiri este prima ta suferință. Adesea, aceste sentimente sunt înconjurate de amintiri ale aceleiași persoane. Pentru cei care nu au rămas cu prima lor dragoste pentru tot restul vieții, sfârșitul acelei relații a fost probabil foarte dureros, indiferent cine a inițiat sfârșitul sau dacă a fost amiabil.

Este greu să renunți la prima iubire, să te îndepărtezi de acele sentimente timpurii care erau aproape magice. Cantitatea de efort necesară și cantitatea de durere resimțită vor rămâne probabil cu tine toată viața.

Vezi și: Gustarea care te balonează excesiv, considerată cea mai sănătoasă. Care este combinația la care să fii atent

3. Prima iubire a fost inocentă

Pentru majoritatea oamenilor, prima lor dragoste a fost inocentă. Nu a fost lipsită de manipulare din partea lor și adesea s-a dezvoltat organic în timp.

Nu a fost ceva ce ai încercat să faci, ci pur și simplu s-a întâmplat. Lipsa motivului sau a intenției o face să pară și mai specială. După prima dragoste, suntem foarte conștienți de rezultatul pe care îl dorim de la orice relație ulterioară.

Este posibil să punem mai multă presiune pe aceste relații, deoarece încercăm să găsim ceva care să ne aducă înapoi la acele sentimente inițiale pe care le-am simțit prima dată. Acest lucru ne poate determina să acționăm diferit, deoarece urmărim în mod activ acel tip de conexiune din nou.

4. Prima iubire a venit cu alte premiere

Prima ta dragoste nu a fost probabil singura premieră pe care ai experimentat-o cu persoana care ți-a cucerit inima. Este posibil să te fi încurajat să încerci lucruri noi și să îți asumi noi provocări și să fi fost cel puțin parțial responsabil pentru o parte din creșterea ta personală. 

În unele cazuri, este posibil ca prima iubire să fi fost implicată și în diverse premiere fizice, precum și în reacțiile emoționale și chimice care vin odată cu acestea.

Fie că a fost vorba de primul sărut sau de pierderea virginității, aceste premiere fizice sunt, de asemenea, amintiri pe care tindem să le purtăm cu noi pe tot parcursul vieții noastre. Chiar și în cazurile în care lucrurile au fost stângace sau inconfortabile, cele mai multe dintre aceste amintiri sunt privite cu un anumit nivel de afecțiune.

Vezi și: Complexul cavalerului alb sau al salvatorului, traumele din spatele acestuia. De ce simți nevoia să îi ajuți mereu pe ceilalți și cum te afectează acest lucru

5. Prima ta iubire a făcut parte din primul tău "noi"

Deși este posibil să te fi identificat ca parte a unui cuplu înainte, prima ta dragoste este adesea prima dată când ai simțit cu adevărat că faci parte dintr-un ”noi”. Aceasta poate reprezenta prima dată când ați luat decizii bazate pe ceea ce avea sens pentru voi ca un cuplu, în loc de voi ca individ.

Este posibil chiar să fi prioritizat gândurile, opiniile sau sentimentele celeilalte persoane mai presus de ale tale atunci când te-ai confruntat cu o decizie, renunțând la câteva dintre preferințele tale în favoarea celor ale altcuiva.

6. Este posibil ca prima ta iubire să nu se fi încheiat la alegere

Nu este neobișnuit ca primele iubiri să fie despărțite mai mult din cauza circumstanțelor decât din pură alegere. De exemplu, doi studenți care se pregătesc să urmeze universități diferite pot pune capăt unei relații în loc să încerce să o facă să funcționeze la distanță. Același lucru se poate întâmpla și atunci când se prezintă o oportunitate de angajare care s-ar dovedi semnificativă pentru cariera uneia dintre persoane.

Primele iubiri sunt adesea iubiri tinere. În timpul tinereții, nu avem întotdeauna cel mai înalt nivel de control asupra locului în care ne duce viața.

Înainte de a ajunge la vârsta adultă, suntem legați de activitățile familiilor noastre, ceea ce ne poate obliga să ne mutăm în funcție de deciziile luate de părinții noștri. Oportunitățile educaționale și opțiunile de carieră timpurie pot fi, de asemenea, un factor, deoarece s-ar putea să nu fie fezabil să ne sacrificăm viitorul pentru a rămâne împreună.

7. Prima ta dragoste îți reprezintă tinerețea

De-a lungul timpului, gândurile legate de prima ta dragoste nu se referă doar la ele, ci și la locul în care te aflai în acel moment al vieții tale. Îți poate aduce amintiri din tinerețe, dintr-o perioadă care poate părea mult mai simplă atunci când este privită retrospectiv prin ochii unui adult.

Dorul primei iubiri poate reprezenta o dorință de a te întoarce la acea perioadă mai simplă.

Vezi și: Boala legionarilor, infecția gravă cu efect fatal. Poate fi confundată cu o răceală sau COVID. Atenție la piscine, aparatele de aer condiționat, umidificatoare sau spitale

8. Prima ta dragoste reprezintă posibilitatea

Pe lângă faptul că îți reprezintă tinerețea, prima ta dragoste îți poate aminti și de o perioadă în care posibilitățile păreau nesfârșite și mare parte din viață părea nouă și incitantă. Gândindu-te la prima ta dragoste poate evoca o varietate de ”ce-ar fi fost dacă”, deoarece te gândești la ceea ce ar fi putut fi dacă ai fi făcut alegeri diferite în momente cheie din viața ta.

9. Prima ta dragoste te-a schimbat

O parte din ceea ce inspiră o primă iubire este efectul pozitiv pe care îl aveți unul asupra celuilalt. O primă iubire este adesea marcată de o perioadă de creștere și dezvoltare personală, o perioadă de experiențe noi și de confruntare cu temerile tale.

Ca urmare, relația ajută la modelarea a ceea ce ești și a modului în care procedezi prin lume și poate reprezenta prima dată când ai permis ca influența altcuiva să aibă un impact atât de semnificativ asupra a ceea ce ești în esența ta.

10. Prima ta dragoste se întâmplă o singură dată

Cel mai mare motiv pentru care prima ta iubire va fi mereu alături de tine este că, indiferent de situație, este întotdeauna singura ta primă iubire. Prima din orice eveniment se poate întâmpla doar o singură dată în viață, ceea ce o face specială prin exclusivitatea ei. Indiferent pe cine vei iubi mai târziu sau cum te vei schimba în timp, prima ta dragoste va fi întotdeauna prima, pentru tot restul vieții tale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel