Cele mai sănătoase fructe pentru diabetici. Unul este accesibil în tot timpul anului

Diabetul nu înseamnă renunțarea la fructe, ci găsirea variantei potrivite cu starea medicală.
A fi diagnosticat cu diabet nu înseamnă că persoana respectivă trebuie să renunțe în totalitate la alimentele pe care le consuma înainte, ci să acorde o mai mare atenție aportului de glucide.
Procentul de glucide din alimente variază, cea mai mare cantitate fiind cel din produsele zaharoase (80 - 100%), urmat de cel din cereale și făinoase (75%), pâine (55%), leguminoase (20%), iar pe ultimul loc se află cel din fructe (10 - 20%).
De altfel, acesta fiind un motiv îmbucurător, din partea nutriționiștilor, ca și diabeticii să se poata bucura de fructe. EatThis a realizat un top al celor mai potrivite fructe recomandate diabeticilor.
Afinele
O cană de afine conţine 80 de calorii, 20 de grame de carbohidrați și 3 grame de fibre. De asemenea, afinele sunt o sursă bună de vitamina C, oferind 15% din cantitatea zilnică recomandată. Afinele oferă, de asemenea, vitamina K, implicată reglarea coagulării sângelui, și mangan. care ajută la dezvoltarea oaselor.
Merele
Un măr de dimensiune medie conţine 77 de calorii, 2 grame de fibre şi 21 grame de carbohidraţi. Totodată, merele conţin şi vitamina C şi quercitină, despre care studiile au arătat că ajută la combaterea bolilor de inimă şi a cancerului.
Pepenele
Deliciosul pepene galben are în componenţă 92% apă, iar o porție conţine 80 de calorii, 21 de grame de carbohidraţi şi 1 gram de fibre. Totodată, pepenele este o sursă bună de vitamina C (furnizează în jur de 25% din cantitatea recomandată zilnic), precum şi de vitamine (A şi B6), potasiu, magneziu şi fosfor.
Pepenele verde conţine licopen (cel care dă culoarea roşie), compus care reduce tensiunea arterială şi despre care unele studii au arătat că scade şi riscul de apariţie a cancerului de prostată.
Căpşunile
O porţie medie de căpşuni conţine 45 de calorii, 7 grame de zahăr (fructoză) şi 12% din necesarul zilnic de fibre. De asemenea, căpşunile mai conţin vitamina C, acid folic şi potasiu. Un compus din căpşuni, acidul elagic, reduce inflamaţia şi riscul de cancer.
Grepefruitul
O jumătate de grefă medie conţine 41 de calorii, 10 grame de carbohidraţi şi 1 gram de fibre. De asemenea, conţine şi jumătate din necesarul zilnic de vitamina C.
Mișcarea, sprijinul pancreasului. Cum să ai o glicemie NORMALĂ în ”LUPTA” dintre insulină și hormoni
”Zahărul, adică glucoza din sânge înseamnă energie, iar grăsimile de rezervă ard la focul glucidelor, adică la focul zahărului. În acest circuit intră în mod normal mișcarea”, a afirmat nutriționistul Mihaela Bilic la ”Doctor de Bine” de la PRO TV.
Mai mult, lipsa mișcării poate produce fenomene anormale asupra organismului. Astfel, orice aliment consumat se transformă în glucoză, iar sub această formă ajunge în sânge. Însă pentru ca nivelul glicemiei să fie păstrat în limite normale este necesar ca glucoza să fie introdusă în celule.
Hormonul insulină produs de pancreas are această misiune, dar și așa numiții hormoni de contra-reglare, adică adrenalina, hormonul de creștere ori hormonii tiroidieni.
”Toți asupra bietei insuline și a bietului pancreas. Toți sunt hormoni de contra-reglare. În această bătălie între insulină și hormonii de contra-reglare, ca să avem o glicemie normală, mereu insulina trebuie să fie mai puternică”, a explicat dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog la ”Doctor de bine” de la PRO TV.
Mișcarea fizică, factorul care protejează pancreasul
Această ”luptă” dintre insulină și hormonii de contra-reglare are loc după fiecare masă, astfel că la ceva vreme după masă avem nevoie de mișcare, ca să învingă insulina.
”În momentul în care fac sport cumva ușurez munca pancreasului, pentru că în timpul sportului se deschid niște transportori de glucoză, din mușchi în special, dar și din țesutul adipos și din viscere, în care zahărul pătrunde singur, nu mai are nevoie de insulină și atunci mai protejăm puțin pancreasul”, a mai spus medicul. (Citește mai departe AICI)
Vezi și: Cum reducem inflamația prin alimentație. Ce dietă recomandă specialiștii
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.