Cele mai sănătoase fructe pentru diabetici. Unul este accesibil în tot timpul anului

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cele mai sanatoase fructe pentru diabetici. FOTO Pexels @ Angele J
cele mai sanatoase fructe pentru diabetici. FOTO Pexels @ Angele J

Diabetul nu înseamnă renunțarea la fructe, ci găsirea variantei potrivite cu starea medicală. 

A fi diagnosticat cu diabet nu înseamnă că persoana respectivă trebuie să renunțe în totalitate la alimentele pe care le consuma înainte, ci să acorde o mai mare atenție aportului de glucide. 

Procentul de glucide din alimente variază, cea mai mare cantitate fiind cel din produsele zaharoase (80 - 100%), urmat de cel din cereale și făinoase (75%), pâine (55%), leguminoase (20%), iar pe ultimul loc se află cel din fructe (10 - 20%).

De altfel, acesta fiind un motiv îmbucurător, din partea nutriționiștilor, ca și diabeticii să se poata bucura de fructe. EatThis a realizat un top al celor mai potrivite fructe recomandate diabeticilor. 

Afinele

O cană de afine conţine 80 de calorii, 20 de grame de carbohidrați și 3 grame de fibre. De asemenea, afinele sunt o sursă bună de vitamina C, oferind 15% din cantitatea zilnică recomandată. Afinele oferă, de asemenea, vitamina K, implicată reglarea coagulării sângelui, și mangan. care ajută la dezvoltarea oaselor.

Merele

Un măr de dimensiune medie conţine 77 de calorii, 2 grame de fibre şi 21 grame de carbohidraţi. Totodată, merele conţin şi vitamina C şi quercitină, despre care studiile au arătat că ajută la combaterea bolilor de inimă şi a cancerului.

Pepenele 

Deliciosul pepene galben are în componenţă 92% apă, iar o porție conţine 80 de calorii, 21 de grame de carbohidraţi şi 1 gram de fibre. Totodată, pepenele este o sursă bună de vitamina C (furnizează în jur de 25% din cantitatea recomandată zilnic), precum şi de vitamine (A şi B6), potasiu, magneziu şi fosfor.

Pepenele verde conţine licopen (cel care dă culoarea roşie), compus care reduce tensiunea arterială şi despre care unele studii au arătat că scade şi riscul de apariţie a cancerului de prostată.

Căpşunile

O porţie medie de căpşuni conţine 45 de calorii, 7 grame de zahăr (fructoză) şi 12% din necesarul zilnic de fibre. De asemenea, căpşunile mai conţin vitamina C, acid folic şi potasiu. Un compus din căpşuni, acidul elagic, reduce inflamaţia şi riscul de cancer.    

Grepefruitul

O jumătate de grefă medie conţine 41 de calorii, 10 grame de carbohidraţi şi 1 gram de fibre. De asemenea, conţine şi jumătate din necesarul zilnic de vitamina C. 

Mișcarea, sprijinul pancreasului. Cum să ai o glicemie NORMALĂ în ”LUPTA” dintre insulină și hormoni

”Zahărul, adică glucoza din sânge înseamnă energie, iar grăsimile de rezervă ard la focul glucidelor, adică la focul zahărului. În acest circuit intră în mod normal mișcarea”, a afirmat nutriționistul Mihaela Bilic la ”Doctor de Bine” de la PRO TV.

Mai mult, lipsa mișcării poate produce fenomene anormale asupra organismului. Astfel, orice aliment consumat se transformă în glucoză, iar sub această formă ajunge în sânge. Însă pentru ca nivelul glicemiei să fie păstrat în limite normale este necesar ca glucoza să fie introdusă în celule.

Hormonul insulină produs de pancreas are această misiune, dar și așa numiții hormoni de contra-reglare, adică adrenalina, hormonul de creștere ori hormonii tiroidieni. 

”Toți asupra bietei insuline și a bietului pancreas. Toți sunt hormoni de contra-reglare. În această bătălie între insulină și hormonii de contra-reglare, ca să avem o glicemie normală, mereu insulina trebuie să fie mai puternică”, a explicat dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog la ”Doctor de bine” de la PRO TV.

Mișcarea fizică, factorul care protejează pancreasul

Această ”luptă” dintre insulină și hormonii de contra-reglare are loc după fiecare masă, astfel că la ceva vreme după masă avem nevoie de mișcare, ca să învingă insulina.

”În momentul în care fac sport cumva ușurez munca pancreasului, pentru că în timpul sportului se deschid niște transportori de glucoză, din mușchi în special, dar și din țesutul adipos și din viscere, în care zahărul pătrunde singur, nu mai are nevoie de insulină și atunci mai protejăm puțin pancreasul”, a mai spus medicul. (Citește mai departe AICI)

Vezi și: Cum reducem inflamația prin alimentație. Ce dietă recomandă specialiștii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel