Circulația proastă a sângelui, semnale de alarmă. Se poate ajunge chiar la amputație sau accident vascular cerebral

Monika Baciu |
Data publicării:
circulatia proasta a sangelui - FOTO: Freepik@thomasbraida7
circulatia proasta a sangelui - FOTO: Freepik@thomasbraida7

Circulația proastă a sângelui poate duce la complicații grave, inclusiv la amputarea membrelor. Care sunt cele 5 simptome care arată că ai o circulație a sângelui proastă.

Circulația proastă a sângelui are unele simptome specifice. Un medic dezvăluie care sunt cele cinci semne comune că ai o circulație sanguină proastă. Circulația proastă poate cauza stomac deranjat și căderea părului, spune chirurgul vascular. Simptomele sunt observate la persoanele cu diabet, obezitate și afecțiuni cardiace

Cunoașterea semnelor poate ajuta la evitarea unor consecințe extreme, inclusiv amputarea membrelor. Mâinile și picioarele reci sunt o pacoste comună - și sunt, de asemenea, un semn clar că aveți o circulație deficitară. Dar acestea nu sunt singurele indicii, spun experții.

Piele lucioasă și picioare reci

Este cauzată de faptul că sângele se luptă să ajungă la extremități din cauza vaselor de sânge îngustate. Ca urmare, mâinile și picioarele pot fi reci și pot părea albastre sau purpurii atunci când stați jos și palide sau albe atunci când stați culcați.

De asemenea, persoanele care suferă pot avea amorțeală sau furnicături la nivelul extremităților și dureri la nivelul gambelor atunci când merg.

Dar pielea lucioasă și întinsă este un simptom mai puțin cunoscut care poate afecta partea inferioară a picioarelor și gambelor celor cu circulație deficitară. Aceasta este cauzată de deteriorarea pielii din cauza lipsei fluxului sanguin.

Vezi și: Mâncărimile în zona intimă, cauze. Pot fi semnul unor infecții, iritații sau cancer

Deși aceste simptome pot să nu sune imediat alarmant, fluxul sanguin restrâns poate fi cauzat de artere blocate care pun viața în pericol, spune profesorul Alun Davies, chirurg vascular și conferențiar la Imperial College din Londra și lider al studiului clinic pentru Revitive Circulation Booster.

Cunoscute sub numele medical de ateroscleroză, arterele blocate sunt cauzate de acumularea de material gras în artere și pot duce la boli de inimă un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Poate fi greu de spus dacă sunteți doar predispus să aveți degetele de la picioare reci și pielea uscată sau dacă este un semn de avertizare a ceva mai grav. Dar un semn comun care arată că este cauzat de o circulație deficitară este dacă corpul tău este cald, dar picioarele tale sunt încă reci ca gheața.

”Lipsa fluxului sanguin la nivelul picioarelor este o cauză comună a picioarelor reci. Și în timp ce unii se pot lupta cu durerea cauzată de circulația deficitară, amorțeala poate fi la fel de gravă”, a precizat dr. Davies, potrivit Daily Mail.

Vezi și: Ce pățești când mănânci pâine prăjită. Mihaela Bilic: Îngrașă la fel, balonează diferit. Efect toxic

Nu ai păr pe picioare

Deși picioarele netede nu par a fi un lucru rău, pot fi un semn de circulație proastă. Căderea neintenționată a părului de pe picioare poate însemna că nu ajunge suficient sânge în acele zone, ceea ce duce la moartea foliculilor de păr din cauza lipsei de nutrienți.

”Acest lucru este mai evident la bărbați, mulți observând că se dezvoltă o ”linie de șosete” clară de piele fără păr”, spune profesorul Davies.

El a explicat că această lipsă de flux sanguin la nivelul picioarelor poate escalada rapid la simptome mai periculoase, cum ar fi afectarea nervilor și a țesuturilor. Este vital să devansați simptomele, solicitând sfatul medicului dumneavoastră de familie pentru a afla cauza de bază și a începe tratamentul.

Lăsată netratată, lipsa fluxului sanguin la nivelul picioarelor poate cauza moartea țesuturilor din cauza lipsei de oxigen și de nutrienți, potrivit Vascular Charity.

Acest lucru poate provoca în cele din urmă gangrena - un tip de moarte tisulară - care pune în pericol viața și care necesită amputare în cazurile grave.

Vezi și: Vezica neurogenă, pierderea controlului asupra vezicii urinare, semn al unor boli. Poate duce la deces

Ulcerele de picior, semn al circulației deficitare

Rănile de lungă durată care nu se vindecă în decurs de două săptămâni sunt cel mai probabil un semn de circulație deficitară, spun experții. Acestea se dezvoltă de obicei pe partea interioară a piciorului, între genunchi și gleznă, și pot provoca durere, mâncărime și umflături la nivelul piciorului afectat.

De asemenea, în jurul ulcerului poate exista o piele decolorată sau întărită, iar rana prezintă scurgeri urât mirositoare.

”Aceste răni deschise apar adesea în partea inferioară a piciorului, iar unele dintre ele nu prezintă durere, ceea ce înseamnă că mulți le consideră inofensive. Orice rană care reapare sau o rană care nu se vindecă nu trebuie ignorată și trebuie tratată pentru a evita infecțiile și complicațiile ulterioare”, a mai spus prof. Davies.

Cei cu afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul, colesterolul ridicat și obezitatea, sunt mai predispuși la o circulație deficitară, dar aceasta poate afecta pe oricine la orice vârstă.

Persoanele cu diabet zaharat suferă, de asemenea, de ulcere la picioare și la gambă din cauza lipsei de circulație și a leziunilor nervoase cauzate de nivelul ridicat de zahăr din sânge.

Menținerea unei diete sănătoase, menținerea unei greutăți sănătoase și obținerea unui bun echilibru între exercițiile fizice și odihna picioarelor va ajuta la prevenirea reapariției ulcerelor, potrivit NHS.

Vezi și: Sindromul de colon iritabil, efect asupra sănătății mintale. Duce la depresie, anxietate și chiar suicid

Stomac deranjat

Circulația proastă afectează toate părțile corpului, inclusiv organele vitale. Durerile abdominale, diareea și sângele în caca sunt toate simptome neplăcute care sunt cel mai adesea puse pe seama ultimei mese sau a unei boli de stomac.

Dar experții spun că, în cazuri foarte rare, aceste simptome pot fi, de fapt, un semn al unei circulații slabe a sângelui către organele digestive.

”Ca toate organele vitale, stomacul are nevoie de un flux de sânge bogat în oxigen pentru a funcționa corect. Insuficiența organelor din cauza fluxului sanguin restricționat poate duce la probleme digestive și la lipsa poftei de mâncare din cauza încetinirii metabolismului”, a mai spus prof. Davies.

Pierderea memoriei

Senzația de amețeală inexplicabilă, pierderea echilibrului și uitarea sunt simptome mai frecvent asociate cu o leziune cerebrală, o tumoare sau chiar cu Alzheimer.

Dar poate fi, de asemenea, un semn că nu ajunge suficient sânge la creier. Dacă aveți o circulație proastă și nu ajunge sânge la creier, organul va începe să își reducă anumite funcții, inclusiv memoria și echilibrul, spune profesorul Davies. O modalitate simplă de a vă îmbunătăți circulația este exercițiul fizic, potrivit NHS.

Mișcarea favorizează o circulație sănătoasă, deoarece mușchii ajută la stoarcerea venelor, ceea ce determină o mai bună circulație a sângelui. Fumatul poate afecta, de asemenea, sistemul circulator, la fel ca și purtarea de pantofi nepotriviți, spune NHS.

Vezi și: Ce înseamnă când cineva își schimbă numele. Cum te afectează acest lucru

Circulația proastă, ce este

Circulația deficitară este atunci când vasele de sânge din picioare se întăresc sau se îngustează. Ca urmare, fluxul de sânge către picioare și picioare se reduce, împiedicând nutrienții vitali și oxigenul să ajungă la țesuturile moi.

Circulația deficitară poate apărea, de asemenea, atunci când în țesuturile moi se acumulează deșeuri. Simptomele pot include pielea subțire și uscată de pe picioare și picioare, căderea părului de pe picioare și picioarele reci. De asemenea, poate duce la dureri în mușchii gambei atunci când mergeți pe distanțe scurte.

Circulația deficitară face ca pielea de pe picioare și picioare să fie mai predispusă la leziuni, infecții și ulcere. Urmând o dietă sănătoasă, făcând exerciții fizice în mod regulat și renunțând la fumat se poate reduce riscul de circulație deficitară, la fel ca și reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel