Coaja de pepene roșu: 3 utilizări surprinzătoare
Un fruct emblematic al sezonului estival, pepenele are nenumărate beneficii pentru sănătate. Este bogat în fibre și substanțe nutritive esențiale precum vitaminele A, B6 și C, antioxidanți, licopeni, aminoacizi ...
Beneficiile pentru sănătate ale pepenelui verde
Licopenul fiind principalul carotenoid din pepenele verde, ar avea un impact considerabil asupra organismului. Potrivit unui studiu, ar reduce riscul bolilor cronice și cardiovasculare, precum și al colesterolului.
În plus, pepenele verde este bogat în citrulină, un aminoacid benefic pentru imunitate.
Totuși, ar fi păcat să irosești cojile de pepene, care pot fi la fel de benefice pentru sănătate. Cojile de pepene pot fi folosite în rețete delicioase.
1. Dulceață din coajă de pepene verde
Ingrediente
- 1 kg de coji de pepene
- 500 g de fructoză
- 30 ml de suc de lămâie
- 100 ml de pectină lichidă
- borcane cu capac, sterilizate
Mod de preparare
Taie cojile de pepene astfel încât să păstrezi doar partea albă dintre pulpa roșie și coaja verde în cubulețe mici. Într-un recipient, amestecă-le cu fructoza și lasă-le acolo câteva ore.
Într-o cratiță, fierbe compoziția, amestecând cel puțin 30 de minute, apoi adaugă sucul de lămâie și pectina lichidă.
Gătește încă 10 minute. Cât timp lichidul este încă fierbinte, toarnă-l în borcane și sigilează cu capace. Așază borcanele cu capul în jos și lasă-le să se răcească.
2. Coajă de pepene sărat
Este o rețetă perfectă pentru a completa brânza sau salamul.
Ingrediente
- 250 g coji de pepene verde
- 250 g fructoză
- 50 ml oțet de vin alb
- suc de ½ lămâie
- scorțișoară
- sare
- câteva cuișoare
Mod de preparare
Taie cojile de pepene verde în cuburi și lasă-le la înmuiat în apă sărată, peste noapte. A doua zi, scurge cojile, pune-le într-o cratiță și acoperă-le cu apă. La foc mic, lasă să fiarbă timp de aproximativ 30 de minute, apoi scurge-le.
Într-o altă cratiță, adaugă fructoza, oțetul, apa, sucul de lămâie, bățul de scorțișoară și câteva cuișoare. Fierbe 10 minute, până obții un sirop. Adaugă cojile de pepene verde și gătește până devin transparente. Toarnă cojile în borcane sterilizate anterior.
3. Gazpacho cu coajă de pepene verde și castravete
Ingrediente
- 250 g coji de pepene verde
- 250 g coji de castraveți
- 100 g roșii cherry
- câteva felii de pâine veche
- 50 g de nuci de pin
- 2 căței de usturoi
- 1 ceapă
- un pic de pătrunjel tocat
- 30 ml de oțet alb
- 1 pahar de apă
- sare și piper
Mod de preparare
Toacă usturoiul și ceapa. Taie coaja de pepene verde în cuburi.
Înmoaie pâinea veche în oțetul alb, apoi adaugă toate celelalte ingrediente, cu excepția nucilor de pin.
Amestecă totul energic și toarnă gazpacho într-un castron. Condimentează cu sare și piper, apoi adaugă nucile de pin. Decorează cu un vârf de pătrunjel.
-
Angajări în sistemul medical22.11.2025, 15:18
-
Ce se întâmplă cu creierul tău la mijlocul vieții te va șoca22.11.2025, 14:23
-
Butonatul pe TikTok și Instagram, efecte îngrijorătoare pentru creier22.11.2025, 12:33
-
-
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Ce se întâmplă dacă bei apă cu oțet de mere dimineața
Ingredientul care întărește murăturile. Sofia Vicoveanca: Este nelipsit! Îi dă culoare și dulceață
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
Lapte cu miere și vanilie pentru somn liniștit și odihnitor
Pentru cei care se luptă cu nopți agitate, acest remediu simplu și delicios poate face minuni.
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Cum să faci prăjituri fără zahăr dar la fel de delicioase. Trucul pe care puțini îl știu
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Orezul brun conține mai mult arsenic decât cel alb! De ce specialiștii spun să NU renunți la el?
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
