Coaja de pepene roșu: 3 utilizări surprinzătoare

Un fruct emblematic al sezonului estival, pepenele are nenumărate beneficii pentru sănătate. Este bogat în fibre și substanțe nutritive esențiale precum vitaminele A, B6 și C, antioxidanți, licopeni, aminoacizi ...
Beneficiile pentru sănătate ale pepenelui verde
Licopenul fiind principalul carotenoid din pepenele verde, ar avea un impact considerabil asupra organismului. Potrivit unui studiu, ar reduce riscul bolilor cronice și cardiovasculare, precum și al colesterolului.
În plus, pepenele verde este bogat în citrulină, un aminoacid benefic pentru imunitate.
Totuși, ar fi păcat să irosești cojile de pepene, care pot fi la fel de benefice pentru sănătate. Cojile de pepene pot fi folosite în rețete delicioase.
1. Dulceață din coajă de pepene verde
Ingrediente
- 1 kg de coji de pepene
- 500 g de fructoză
- 30 ml de suc de lămâie
- 100 ml de pectină lichidă
- borcane cu capac, sterilizate
Mod de preparare
Taie cojile de pepene astfel încât să păstrezi doar partea albă dintre pulpa roșie și coaja verde în cubulețe mici. Într-un recipient, amestecă-le cu fructoza și lasă-le acolo câteva ore.
Într-o cratiță, fierbe compoziția, amestecând cel puțin 30 de minute, apoi adaugă sucul de lămâie și pectina lichidă.
Gătește încă 10 minute. Cât timp lichidul este încă fierbinte, toarnă-l în borcane și sigilează cu capace. Așază borcanele cu capul în jos și lasă-le să se răcească.
2. Coajă de pepene sărat
Este o rețetă perfectă pentru a completa brânza sau salamul.
Ingrediente
- 250 g coji de pepene verde
- 250 g fructoză
- 50 ml oțet de vin alb
- suc de ½ lămâie
- scorțișoară
- sare
- câteva cuișoare
Mod de preparare
Taie cojile de pepene verde în cuburi și lasă-le la înmuiat în apă sărată, peste noapte. A doua zi, scurge cojile, pune-le într-o cratiță și acoperă-le cu apă. La foc mic, lasă să fiarbă timp de aproximativ 30 de minute, apoi scurge-le.
Într-o altă cratiță, adaugă fructoza, oțetul, apa, sucul de lămâie, bățul de scorțișoară și câteva cuișoare. Fierbe 10 minute, până obții un sirop. Adaugă cojile de pepene verde și gătește până devin transparente. Toarnă cojile în borcane sterilizate anterior.
3. Gazpacho cu coajă de pepene verde și castravete
Ingrediente
- 250 g coji de pepene verde
- 250 g coji de castraveți
- 100 g roșii cherry
- câteva felii de pâine veche
- 50 g de nuci de pin
- 2 căței de usturoi
- 1 ceapă
- un pic de pătrunjel tocat
- 30 ml de oțet alb
- 1 pahar de apă
- sare și piper
Mod de preparare
Toacă usturoiul și ceapa. Taie coaja de pepene verde în cuburi.
Înmoaie pâinea veche în oțetul alb, apoi adaugă toate celelalte ingrediente, cu excepția nucilor de pin.
Amestecă totul energic și toarnă gazpacho într-un castron. Condimentează cu sare și piper, apoi adaugă nucile de pin. Decorează cu un vârf de pătrunjel.
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Ingredientul care întărește murăturile. Sofia Vicoveanca: Este nelipsit! Îi dă culoare și dulceață
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.