Colesterolul, depistat din timp cu ajutorul calculatorului?

Florina Pop |
Data publicării:
Colesterolul
Colesterolul

Colesterolul moștenit genetic, care duce la afecțiuni cardiovasculare, poate fi depistat cu ajutorul unui algoritm, susține un studiu de la Stanford.

O echipă de cercetători de la Școala de Medicină a Universității Stanford a creat un nou algoritm prin care se poate determina dacă un pacient ar dezvolta o boală genetică de creștere a colesterolului. Aceasta ar duce, în timp, la apariția unor afecțiuni cardiace incipiente și, uneori, fatale.

Colesterolul, moștenire de la părinți

Această boală se numește hipercolesterolemie familială și, potrivit sciencedaily.com, este adesea diagnosticată greșit ca un colesterol de mare grad de varietate.

Autorii studiului subliniază că o persoană cu această afecțiune are de trei ori mai multe șanse de a dezvolta boli de inimă decât un om ce are colesterolul ridicat, dar nu l-a moștenit de la părinți.

Soluția cercetătorilor

Având în vedere riscul mai mare de apariție a bolilor cardiovasculare, cercetătorii americani au inventat un algoritm de calculator care depistează această predispoziție spre hipercolesterolemie familială cu o precizie de 88%.

Aceștia susțin că, fără interventie, aproximativ 50% dintre bărbații cu hipercolesterolemie familială au un atac de cord la 50 de ani și circa 30% dintre femei până la 60 de ani. Însă, cred specialiștii, un diagnosticul rapid și din timp al bolii ar putea neutraliza apariția bolilor de inimă.

Cum funcționează algoritmul

Cercetătorii de la Stanford au inventat un algoritm care funcționează ca o sită și depistează doar pe cei care ar avea boala. Ca să-l creeze au folosit date de la o clinică din Stanford ca să-și dea seama ce anume diferențiază un pacient cu hipercolesterolemie familială într-un registru electronic de sănătate.

Au introdus în algoritm istoricul medical al familiei, prescripții curente, niveluri de lipide, teste de laborator și alte date care i-ar ajuta să înțeleagă care detalii semnalează boala.

Ca să facă algoritmul au folosit datele de la 197 de pacienți cu hipercolesterolemie familială și 6.590 care nu o aveau permițând programului de calculator să învețe diferența dintre cele două.

Precizie de peste 80%

Algoritmul a intrat în teste, inițial, pe circa 70.000 de înregistrări de pacienți. Iar dintre pacienții semnalați cu hipercolesterolemie familială (FH), echipa a revizuit 100 de diagrame - algoritmul a detectat cu precizie de 88% pe cei cu colesterol moștenit genetic. Un alt test s-a făcut pe 466 de pacienți cu FH și 5.000 de pacienți non-FH.

Rezultatele: algortimul a depistat cu 85% pe cei cu FH. Astfel s-au convins cercetătorii că metoda inventată de ei funcționează.

Autorii studiului caută modalități în care să pună în practică algoritmul creat în birourile medicilor. O piedică, potrivit cercetătorilor, o constituie faptul că spitalele nu dispun de mijloacele necesare pentru a secvența pacienții la o scară atât de mare.

Proiectul lor de cercetare face parte dintr-o initiațivă mai mare.

Studiul a fost publicat. Se găsește AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel