Condimentul antiinflamator care luptă cu cancerul, diabetul și artita
Studiile arată că turmericul, un condiment indian, a scăzut markerii inflamatori legați de afecțiuni precum artrita, diabetul, cancer și multe altele.
Turmericul, condimentul galben care se găsește în mod obișnuit în bucătăria indiană este recunoscut științific pentru puterile sale antiinflamatorii.
Curcumina, un pigment galben de la Curcuma longa, este o componentă majoră a turmericului și este folosită în mod obișnuit pe post de condiment și ca agent de colorare a alimentelor. Este, de asemenea, utilizat în cosmetice și în unele preparate medicale. Proprietățile terapeutice preventive ale curcuminei au fost, de asemenea, considerate a fi asociate cu proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii. Deoarece se consideră că peroxidarea mediată de radicalii liberi a lipidelor membranare și deteriorarea oxidativă a ADN-ului și proteinelor sunt asociate cu o varietate de complicații patologice cronice, cum ar fi cancerul, ateroscleroza și bolile neurodegenerative, se consideră că acest condiment joacă un rol esențial împotriva acestor patologice. condiţii.
Cum funcționează
Potrivit studiului, efectul antiinflamator al curcuminei este mediat de capacitatea sa de a inhiba ciclooxigenaza-2 (COX-2), lipoxigenază (LOX) și oxida sintază inductibilă (iNOS). COX-2, LOX și iNOS sunt enzime importante care mediază procesele inflamatorii.
"Reglarea incorectă a COX-2 și / sau iNOS a fost asociată cu fiziopatologia anumitor tipuri de cancer uman, precum și cu tulburări inflamatorii. Deoarece inflamația este strâns legată de promovarea tumorii, curcumina, cu proprietatea sa antiinflamatoare puternică, este de așteptat să exercite efecte chemopreventive asupra carcinogenezei. Prin urmare, ultimele decenii au fost martorii unor cercetări intense dedicate proprietăților antioxidante și antiinflamatorii ale curcuminei", se arată în studiu.
Studiul integral, aici.
-
-
-
-
5 motive să mănânci prune uscate și cum să le consumi corect16.11.2025, 16:13
-
Cât de des ar trebui să faci duș. Dermatologii explică16.11.2025, 12:08
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
