Conservanții, aditivii care prelungesc durata de viață a alimentelor. Cu ce pot fi înlocuiți. Bilic: Totul cu aer
Conservanții sunt aditivi alimentari care joacă un rol important în prelungirea duratei de viață a alimentelor sau în îmbunătățirea gustului acestora.
Conservanții ajută la controlul și prevenirea deteriorării alimentelor, oferind protecție împotriva deteriorării cauzate de microorganisme (de exemplu, bacterii, drojdii, mucegaiuri), a botulismului care pune în pericol viața și a altor organisme care pot provoca intoxicații alimentare (funcție antimicrobiană).
Alimentele cu risc ridicat, cum ar fi carnea, fructele de mare, produsele lactate și brânzeturile, servesc drept teren de reproducere pentru microorganisme potențial periculoase, prin urmare, adăugarea unui conservant este de obicei necesară pentru a asigura siguranța alimentelor.
Pe lângă alterarea cauzată de microorganisme, aceasta poate fi provocată și de factori chimici (de exemplu, oxidarea) sau fizici (de exemplu, temperatura, lumina).
Conservanții sunt, de asemenea, utilizați pentru a preveni aceste tipuri de reacții de alterare, pentru a preveni orice alterare a gustului alimentelor sau, în unele cazuri, a aspectului acestora (funcție antioxidantă).
Fără adăugarea unui conservant, anumite alimente pot deveni râncede sau își pot schimba culoarea. În cele din urmă, conservanții protejează calitatea alimentelor și a băuturilor, reduc costul alimentelor, îmbunătățesc confortul, prelungesc durata de depozitare și reduc risipa de alimente, notează Food Facts for Healty Choice.
Cum să păstrăm alimentele fără să folosim conservanți
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat într-o postare pe pagina sa de Facebook cum putem păstra alimentele fără a folosi conservanții.
”Cum să păstrăm alimentele fără să folosim conservanți?Cu aer modificat! Există gaze care au capacitatea de a prelungi perioada de valabilitate a alimentelor și protejează proprietățile organoleptice ale unui produs.
Azotul, oxigenul, dioxidul de carbon sau argonul, folosite individual sau în amestec, creează atmosfere protectoare care încetinesc degradarea alimentelor și optimizează conservarea lor. Ambalarea în atmosferă modificată sau MAP (Modified Atmosphere Packaging) are loc prin diluarea sau eliminarea completă a aerului din interiorul unui ambalaj.
Acest lucru este posibil prin înlocuirea acestuia cu un gaz sau amestecuri de gaze, operațiune care are scopul de a prelungi termenul de valabilitate al produselor.
MAP este metodă de păstrare care se aplică unei game largi de alimente, de la carne și pește până la legume.
Azot pentru chipsuri și cafea. Azotul este un gaz inert, nu interacționează și nu este absorbit de produs. Are funcție de umplere și protecție, prin urmare este folosit pentru a elimina oxigenul care rămâne în ambalaj în timpul împachetării. Se utilizează pentru chipsuri sau pentru ambalarea cafelei după prăjire.
Oxigen pentru carne și salate. Oxigenul este folosit în mod normal pentru ambalarea cărnii roșii sau a peștelui cu scopul de a păstra aspectul optim- previne sau întârzie degradarea mioglobinei, care dă o culoare gri neplăcută. Are o utilizare similară, la concentrații mai mici, pentru legume sau plante cu fructe verzi, cum ar fi salatele în pungi.
Dioxid de carbon pentru paste și pește. Folosirea CO2 întârzie proliferarea bacteriilor sau ciupercilor. Este solubil în apă și grăsimi, de aceea necesită o dozare precisă ca să evităm schimbarea gustului prin acidificarea produsului. Amestecat cu azot, este folosit în conservarea pastelor, cărnii și peștelui, unde are o funcție bacteriostatică.
Azotul, oxigenul, dioxidul de carbon sau argonul blochează sau reduc degradarea enzimatică și biochimică a produselor, precum și cea generată de micro-organismele patogene. Prin prelungirea perioadei de timp în care produsul își păstrează caracteristicile – aromă, culoare, consistență, valoare nutritivă, standarde de siguranță pentru sănătate și igienă – crește și perioada în care aceasta rămâne la raft.
O acțiune în numele sustenabilității, pentru a evita risipa alimentară. Totul cu aer!”, a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist.
Vezi și: Ochiul dominant: Ce este și care sunt beneficiile acestuia
Cât de dăunători sunt conservanții
A existat o mare îngrijorare publică cu privire la faptul că unii aditivi alimentari provoacă reacții adverse, deși investigațiile atente arată că aceasta se bazează mai degrabă pe concepții greșite decât pe reacții adverse identificabile. Rareori s-a demonstrat că conservanții provoacă reacții alergice (imunologice) adevărate.
Printre aditivii alimentari despre care s-a raportat că provoacă reacții adverse se numără unii conservanți din grupul agenților de sulfitare, printre care se numără mai mulți aditivi anorganici de tip suplhite (E220-228), precum și acidul benzoic și derivații săi (E210-213), pot declanșa astm caracterizat prin dificultăți de respirație, dificultăți de respirație, respirație șuierătoare și tuse la persoanele sensibile (de exemplu, astmatice).5,7 Cu toate acestea, în general, datorită legislației stricte a UE care reglementează evaluarea siguranței aditivilor, conservanții pot fi considerați în general ca fiind siguri pentru majoritatea consumatorilor.
Parlamentul European, împreună cu Consiliul European, a stabilit un sistem detaliat de etichetare a aditivilor alimentari pentru a permite consumatorilor să facă alegeri în cunoștință de cauză în ceea ce privește alimentele care conțin conservanți.15 Legislația prevede, de asemenea, ca aditivii să fie etichetați pe ambalajele produselor alimentare în funcție de categoria lor (conservant, colorant, antioxidant etc.), fie cu numele lor, fie cu numărul E.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
EXCLUSIV Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Prediabetul poate intra în remisie chiar și fără pierdere în greutate, arată un nou studiu
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
EXCLUSIV Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
