Constipația: 16 alimente care te ajută să scapi de ea. Ce alte beneficii mai au acestea

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Constipatia - Foto: Freepick
Constipatia - Foto: Freepick

Constipația afectează peste 2,5 milioane de oameni anual. Aceasta poate fi combătută cu ajutorul alimentației.

Constipația este o una dintre cele mai frecvente afecțiuni gastrointestinale, 2,5 milioane de oameni apelând la sfatul medicului, anual. 

O persoană este considerată constipată atunci când are mai puțin de trei defecații pe săptămână sau când scaunul este dificil de eliminat.

Constipația, cauze

Constipația este inconfortabilă, dar trebuie menționat că aceasta nu este o boală în sine ci un simptom al altor afecțiuni, iar cauzele ce duc la apariția sa includ:

- regimul alimentar dezechilibrat, cu un conținut redus de fibre și bogat în grăsimi animale și zahăr procesat

- masticația insuficientă sau necorespunzătoare

- schimbările de mediu, acestea duc la constipația călătorului

- utilizarea unor anumite medicamente

- abuzul de laxative

- sarcina

- hemoroizii și fisurile anale

- compresia mecanică asupra colonului.

De asemenea, o serie de afecțiuni pot duce la apariția constipației, printre acestea numărându-se:

- probleme la nivelul tractului gastrointestinal, precum sindromul intestinului iritabil

- tumori sau alte obstrucții

- boala celiacă

- polipi pe colon

- scleroza multiplă

- diabet

- hipotiroidism

- boala Parkinson

- accidentul vascular cerebral

- afecțiuni neurologice.

Constipația, simptome și tratament

În ceea ce privește simptomatologia, constipația se manifestă astfel:

- scaune tari, uscate sau cu cocoloașe

- scaune care arată ca niște pietre sau bile mici

- durere și disconfort în timpul scaunelor

- senzația de a nu putea goli intestinele complet

- o pierdere a poftei de mâncare din cauza senzației continue de sațietate

- un abdomen ușor umflat, notează Medical News Today.

Tratamentul constipației se poate realiza medicamentos, însă sunt și remedii naturiste care pot duce la eliminarea constipației. De altfel, este cunoscut faptul că un aport adecvat de fibre este benefic pentru reglarea tranzitului intestinal și pentru reducerea constipației.

16 alimente care te ajută să scapi de constipație

1.Cartoful dulce poate ajuta în mișcarea intestinală fiind un aliment bogat în fibre insolubile.

”Fibrele insolubile dau volum scaunelor, acest volum stimulează sistemul digestiv și favorizează mișcările intestinale”, spune nutriționistul Carrie Gabriel, citat de EatThis.

Prunele uscate, stafidele și alte fructe uscate

Despre fructele uscate se știe că ajută în cazurile de constipație, însă ”prunele uscate sunt o unealtă ideală în promovarea scaunelor regulate.

În plus față de faptul că sunt o sursă bună de fibre - despre care știm că ajută la susținerea motilității intestinale în general - prunele sunt, de asemenea, o sursă bună de sorbitol. Sorbitolul este un alcool de zahăr care ajută la accelerarea lucrurilor prin intestin”, spune și Kacie Barnes.

Acestea pot fi consumate ca atare sau în combinație cu iaurt și cereale.

Semințele de chia

Semințele de chia pot ajuta la fluidizarea intestinului, fiind bogate în fibre și pot absorbi apa pentru a ajuta la creșterea în volum a scaunului și pentru a stimula mișcările intestinale.

”Asigurați-vă că beți suficientă apă, care ajută fibrele din semințele de chia să își facă treaba”, susține Sarah Anzlovar.

Semințele de in

Sunt o altă sursă de fibre solubile care ajută la mișcarea materiei fecale spre intestinul gros și o eliminare mai ușoară a acesteia. ”Efectul” este dar de conținutul bogat de fibre și acizi grași omega 3, care lubrifiază intestinele și promovează tranzitul intestinal.

Kiwi

”Cercetările au arătat că mâncatul de kiwi în fiecare zi ajută la scăderea timpului necesar pentru ca scaunul să se deplaseze prin intestine și a crescut frecvența scaunelor. Experții cred că acest lucru s-ar putea datora unui amestec de antioxidanți, fibre și conținut de apă din kiwi”, spune Anzlovar.

În plus, kiwi conține enzima actinidină, o enzimă care ajută digestia și promovează tranzitul intestinal.

Avocado

Bogat în fibre și grăsimi sănătoase, printre care acizi grași Omega 3, avocado poate ajuta la lubrifierea intestinală și la promovarea tranzitului intestinal, fapt ce duce la eliminarea constripației.

”O jumătate de avocado asigură 6 grame de fibre, suficient pentru un tranzit intestinal eficient. În plus, avocado este bogat în magneziu, care apa din intestine, iar acest lucru înmoaie scaunul și îl face mai unor tranzitabil”, spune Gabriel.

Cereale integrale

”Cerealele integrale conțin laxative naturale și nutrienți, precum magneziu și sorbitol,  precum și fibre insolubile care ajută la promovarea mișcărilor intestinale regulate”, spune Trista Best.

Fibra solubilă din cerealele integrale îmbunătățește și volumul scaunului, precum și mișcările intestinale în general.

Citricele

Aceste fructe sunt bogate în vitamina C și fibre, astfel acestea stimulează tranzitul intestinal țo îmbunătățesc digestia.

Uleiul de mentă

Deși Best remarcă faptul că acesta este singurul element menționat care nu include fibre, ea mai spune că uleiul de mentă poate totuși ajuta la ameliorarea constipației, deoarece ”conține compuși care pot ajuta la relaxarea mușchilor din tractul digestiv și la ameliorarea constipației”.

Bananele

Sunt fructe pline de nutrienți, iar acest lucru ajută la eliminarea scaunului.  Bananele conțin fibre și potasiu, care pot regla digestia și promova mișcările intestinale.

Fasolea neagră

Aceste leguminoase au un conținut important de nutrienți care promovează tranzitul intestinal. Printre aceștia se magneziul, dar și fibrele.

Broccoli 

Leguma din familia cruciferelor îmbunătățește digestia și previne constipația. De altfel, broccoli nu este folosit la adevărata sa valoare. Prin conținutul ridicat de fibre, acesta este util în controlul vârfurilor de zahăr din sânge. De asemenea, are și vitamina C, astfel că poate ajuta și la gestionarea altor probleme de sănătate.

Perele

Atunci când te simți constipat, perele sunt o gustare dulce care te poate ajuta să îți reechilibrezi intestinul. Acest lucru se datorează faptului că, așa cum subliniază Best, acestea ”conțin un tip de fibre solubile numite pectină, care poate ajuta la înmuierea scaunelor și la stimularea mișcărilor intestinale, precum și sorbitol, un laxativ natural”.

Smochinele

Și smochinele conțin pectină, ceea ce le face potrivite să fie consumate în caz de constipație. De asemenea, smochinele conțin și fibre, un alt element important în combaterea constipației.

Dovleacul

Asociat cu petrecerea și decorul Halloween, dovleacul arată este bun și peste an. Potrivit lui Best, Potrivit Best, dovleacul  ”conține un aminoacid numit cucurbitacin, care poate ajuta la ameliorarea constipației și la îmbunătățirea digestiei”. Sucul de dovleac are o multitudine de beneficii pentru sănătate, printre care înlăturarea insomniei, îmbunătățirea funcției renale și a sistemului urinar, ajută ficatul, scade colesterolul, reduce riscul de hipertensiune și crește imunitatea.

Legumele cu frunze verzi

Acestea sunt bogate în fibre și magneziu, două elemente care promovează tranzitul intestinal și îmbunătățirea digestiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel