Constipația: de ce apare și cum scapi de ea

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Post intermitent
Post intermitent

Constipația, dacă nu este cronică, este mai degrabă o neplăcere ce poate fi eliminată cu mici „trucuri”. Vedeți mai jos câteva dintre ele.

Constipația este o afecțiune destul de frecventă, în special în condițiile pandemiei, când foarte multe persoane au renunțat la dieta și la stilul de viață obișnuit. Specialiștii de la Harvard Medical School oferă câteva sfaturi pentru a scăpa de această neplăcere. „Alimentele procesate cu amidon, deseori, nu au prea multe fibre sau lichide, ceea ce poate duce la scăderea volumului și a lubrifierii necesare pentru regularitate”, spune dr. Judy Nee, gastroenterolog la Centrul Medical Beth Israel Deaconess, afiliat la Harvard.
Iată ce recomandă ea:

Creșteți aportul de fibre. Fibrele naturale din fructe, legume și leguminoase fac minuni pentru sistemul digestiv. Fibrele solubile (de exemplu, din fasole, afine și ovăz) se dizolvă într-o substanță asemănătoare gelului care stimulează intestinele să păstreze apa și să elimine materiile fecale. Fibrele insolubile (din cereale integrale și din majoritatea legumelor) nu se dizolvă; se acumulează în intestinul gros și ajută la eliminarea materiilor fecale prin colon. „În general, recomandăm un aport zilnic de fibre de 20 până la 25 de grame pe zi”, spune dr. Nee.
Notă: Dr. Nee spune că balonarea și flatulența sunt probleme frecvente cu aportul crescut de fibre. Adăugați fibre în dieta dvs. încet și beți și mai multe lichide. „Efectele fibrelor alimentare asupra mișcărilor intestinale pot dura câteva săptămâni”, spune dr. Nee.

Exercițiile fizice sunt un mod crucial de combatere a constipației. „Mereu spun că mișcarea din exterior crește mișcarea din interior”, notează Dr. Nee. „Mersul, joggingul, înotul și alte activități mișcă corpul și astfel mută colonul.”
Dacă nu ați făcut exerciții fizice în mod regulat, începeți mergând timp de cinci minute pe zi. Dacă nu este posibil să mergeți afară, încercați câteva ture în jurul bucătăriei. Măriți treptat mersul la cel puțin 30 de minute pe zi.

Hidratați-vă. Consumul de lichide, în special apă, favorizează reglarea tranzitului. „O mare parte din apa pe care o ingerăm este absorbită în intestinul subțire și colon, dar apa rămasă care ajunge în colon funcționează important ca lubrifiant”, explică dr. Nee. Ea subliniază că și apa înmoaie scaunul, facilitându-i trecerea. În general, oamenii sănătoși ar trebui să bea trei până la șase căni de apă. Cu toate acestea, este posibil să aveți nevoie de mai mult sau mai puțin, în funcție de starea de sănătate. Și amintiți-vă că fructele și legumele conțin multă apă, ceea ce se adaugă aportului zilnic de lichide.

Un supliment care ar putea ajuta este magneziul, care atrage apa în colon și s-a dovedit că ajută la mobilitatea sistemului. „Aveți însă grijă și discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră dacă luați în considerare un supliment de magneziu. Nivelurile ridicate de magneziu din sânge pot duce la efecte secundare grave, cum ar fi bătăile neregulate ale inimii”, avertizează Dr. Nee.

Încercați medicamentele fără prescripție medicală. Când toate strategiile eșuează, poate fi timpul să încercați un medicament fără prescripție medicală. Dr. Nee recomandă un laxativ osmotic, cum ar fi polietilen glicol (MiraLax). „Aceasta funcționează foarte asemănător cu fibra, dar este o substanță artificială menită să atragă apă în colon”, spune ea.
Aveți grijă, totuși, laxativele stimulante, cum ar fi bisacodilul (Dulcolax). „De obicei, nu le recomand pentru adulții mai în vârstă, deoarece am văzut că oamenii devin toleranți la ei și necesită mai mult în timp”, spune dr. Nee.

Dacă nimic nu ajută?
Dacă opțiunile fără prescripție medicală nu oferă ușurare, este timpul să vă adresați medicului dumneavoastră de îngrijire primară sau unui gastroenterolog pentru a afla dacă aveți o problemă de bază care provoacă constipație. Medicul dumneavoastră poate solicita o procedură ambulatorie, cum ar fi o colonoscopie, pentru a investiga ce se întâmplă în interiorul colonului. Revenirea la regularitate poate necesita terapie fizică sau medicamente eliberate pe bază de rețetă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel