Cum putem combate excesul alimentar. Nutriționist: Câteva zile mai cumpătate vor fi binevenite

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cum putem combate excesul. FOTO Pexels @ Foodie Factor
cum putem combate excesul. FOTO Pexels @ Foodie Factor

După două săptămâni de exces alimentar, ”câteva zile mai cumpătate vor fi binevenite”, afirmă nutriționistul Anca Hâncu. 

Medicul nutriționist Anca Hâncu a transmis, printr-o postare pe contul său de socializare, câteva sfaturi pentru perioada de după sărbători, ”în care am petrecut mai mult, am mâncat mai mult decât aveam nevoie și (poate) am băut un pahar de vin/bere în plus, față de obicei”, subliniind că este nevoie de câteva zile mai cumpătate.

Ne hidratăm cu apă, ceaiuri, supe. Acestea vor ajuta la eliminarea toxinelor acumulate.

Dormim. După petreceri, multă mâncare, alcool în exces și lipsă de somn, este important să ne refacem rezervele de energie.

Câteva zile în care să mâncăm mai puțin ne vor fi de folos. Mic dejun - un iaurt / chefir cu fulgi de ovăz va ajuta la refacerea microbiomului. Prânz - o supă ușoară cu legume sau o ciorbă cu borș și legume. Cina - o salată cu brânză sau pește.

După 2 - 3 zile, revenim la alimentația uzuală, dar încercăm să mâncăm porții mai mici de carne și să mâncăm vegetale din abundență, măcar o săptămână.

Evităm prăjelile, maioneza și alimentele procesate și mâncăm ceva pregătit acasă sau în mici restaurante.

Alegem ca gustare un fruct proaspăt de sezon și evităm ronțăielile și dulciurile rafinate”, a explicat medicul Anca Hâncu.

Alimentația incorectă, cauza multor boli cronice. Dr. Hâncu: Cancerul poate fi prevenit

"62% este procentul bolilor cronice cauzate de stilul de viaţă incorect. Iată că două treimi din bolile cronice au ca principală cauză alimentaţia incorectă, lipsa activităţii fizice, probleme cu somnul sau stresul sau fumatul și alcoolul”, a explicat nutriționistul Anca Hâncu, la ”Sfat de Sănătate” de la Antena 3.

Astfel, medicul susține că există ”medicina stilului de viață”, care înseamnă prevenția, tratamentul și remisia bolilor prin stil de viață, subliniind în același timp că aceasta nu este aplicabilă în orice boală.  

”Diabetul zaharat dacă este diagnosticat destul de devreme şi se începe un stil de viaţă sănătos, poate avea loc remisia în proporţie destul de mare.

O altă situaţie ar fi hipertensiunea. În cazul acesteia, la o scădere de 10-15 kilograme, observăm că pacientul va avea nevoie de mai puţin tablete sau chiar deloc, dacă respectă recomandarea de a nu mai pune sare în mâncare şi a urma un stil de viaţă sănătos și o alimentație corectă”, a mai spus medicul.

Cum poate fi prevenit cancerul cu o alimentaţie sănătoasă

”Cancerul poate fi prevenit. În cazul cancerului de colon, pentru care avem recomandare de a evita carnea roşie, mai ales cea procesată, de a o menține în limita a 350-500 de grame pe săptămână.

Alimentaţia corectă va favoriza un microbiom sănătos, deci, un echilibru între bacteriile bune şi cele rele din intestinul nostru, în aşa fel încât să construim un microbiom sănătos cu efect antiinflamator și cu efecte de prevenție asupra cancerelor, dar și asupra bolilor în general, pentru că stimulează și imunitatea”, a mai spus nutriționistul.

Care sunt alimentele recomandate în dieta zilnică, fără restricții

Alimentele pe care nutriționistul le recomandă, în meniul zilnic, fără nicio restricție, sunt legumele şi fructele. ”Să avem cinci porţii de legume vegetale şi fructe într-o zi. Carnea este şi ea recomandată, dar cea albă. Lactatele, toate iaurturile care au probiotice și ne ajută foarte mult. Celelalte, vegetalele aduc fibre, care sunt de fapt prebiotice, adică ce hrănesc bacteriile bune din microbiomul nostru. Citește mai departe AICI

Vezi și: OMS avertizează: Un sfert dintre europeni sunt obezi sau supraponderali

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel