Cum să faci față unui mediu de lucru toxic. Locul de muncă îți poate afecta grav sănătatea

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cum sa faci fata unui mediu de lucru toxic - FOTO: Freepik@master1305
cum sa faci fata unui mediu de lucru toxic - FOTO: Freepik@master1305

Cum să faci față unui mediu de lucru toxic. Care sunt semnele care îți arată că activitatea profesională nu îți face bine.

Cum să faci față unui mediu de lucru toxic. Este locul tău de muncă plin de negativitate, descurajare sau lipsă de respect? Iată cum să vă descurcați.

Îți este teamă de gândul de a merge mâine la serviciu

Fie că este vorba de un șef irascibil, de un volum de muncă nerezonabil sau de colegi răutăcioși, un mediu de lucru toxic poate avea un impact semnificativ asupra sănătății tale mintale, ducând la niveluri ridicate de stres, insomnie și depresie.

Este important să recunoașteți semnele unui mediu de lucru toxic și să știți când este timpul să plecați.

Vezi și: Justin Bieber, diagnosticat cu sindromul Ramsay Hunt. Cum se manifestă boala

Semnele unui mediu de lucru toxic

Un mediu de lucru toxic este un mediu în care vă simțiți nesigur din punct de vedere psihologic. Există adesea un sentiment general de negativitate, concurență nesănătoasă și agresivitate.

Autorii unui studiu recent definesc un mediu de lucru toxic prin următoarele:

- comportament narcisist

- conducere ofensivă sau agresivă

- hărțuire

- intimidare

- ostracizare

- comportament amenințător din partea managerilor și a colegilor de muncă

Vezi și: Grâul verde, ce beneficii uimitoare are. Are o cantitate impresionantă de antioxidanți. Cum trebuie să îl consumi

Acestea sunt câteva semne care pot crea sau contribui la un mediu de lucru toxic:

- un șef care vă sabotează și vă predispune la eșec

- micromanagement

- bârfe excesive

- comportament de gașcă

- un șef sau colegi de muncă pasiv agresivi

- hărțuire sau discriminare

- microagresiuni (prejudecăți indirecte sau subtile)

- hărțuire

- condiții de muncă nesigure

- condiții de lucru acerbe (mediu de gelozie pentru succesul altora sau colegul de muncă care încearcă să vă facă să păreți rău sau să vă ia meritele pentru munca dumneavoastră)

- lipsă de respect

- lipsa oportunităților de dezvoltare

- sarcini de lucru nerealiste

- salarii mici

- program imprevizibil

- colegii de muncă scapă nepedepsiți cu comportamente nepotrivite

- critici neconstructive

- un șef care amenință în mod constant că va concedia angajații

- atmosferă generală de negativitate cronică, notează Healthline. 

Vezi și: Care sunt cele mai scârboase locuri din mașină. Ar trebui să le cureți chiar acum. Conțin un număr înfiorător de bacterii

Cum poate afecta sănătatea mintală un mediu de lucru toxic

Cei mai mulți dintre noi petrecem o bună parte din zi la locul de muncă. Dacă 8 ore din zi sunt pline de toxicitate, acest lucru îți poate afecta semnificativ sănătatea mintală.

Cercetarea arată că un loc de muncă toxic - inclusiv hărțuirea, hărțuirea și ostracizarea - este o sursă semnificativă de stres psihologic pentru angajați și poate duce la niveluri ridicate de stres și epuizare.

Această toxicitate poate promova, de asemenea, un comportament contraproductiv la locul de muncă și poate ruina eficiența organizației. Ea provoacă dezangajare în rândul angajaților, scade productivitatea, înăbușă creativitatea și inovarea și are ca rezultat o rotație ridicată a personalului.

Potrivit unui raport recent al MIT Sloan Management Review, o cultură toxică la locul de muncă are de peste 10 ori mai multe șanse de a contribui la demisia unui angajat decât un salariu scăzut.

De fapt, raportul arată că un mediu de lucru toxic a fost principalul motiv pentru care oamenii și-au părăsit locul de muncă în timpul "marii demisii" de după COVID-19 - și nu din cauza remunerației (așa cum credeau majoritatea oamenilor).

Vezi și: Psiholog, dezvăluire incredibilă: "Putem trăi 147 de ani!". Care e secretul: De aici se nasc bolile. Tata a mai trăit 9 ani. Povestea Părintelui care a crezut mai mult în Biblie decât în propriul corp

Sfaturi pentru a face față unui mediu de lucru toxic

Amintiți-vă că nu este vina dumneavoastră: Negativitatea de la locul de muncă nu este vina dumneavoastră. Deși a avea o atitudine pozitivă și o mentalitate de colaborare poate ajuta în anumite situații, nu uitați că nu puteți face prea multe pentru a îmbunătăți cultura de la locul de muncă.

Luați-vă pauza de masă în altă parte: Asigurați-vă că vă luați o pauză de prânz în care puteți ieși din mediul de lucru. Stați în natură, dacă este posibil.

Stabiliți limite: Nu vă lăsați intimidat să săriți peste pauza de prânz sau să lucrați după orele de program fără a fi plătit. Explicați-i șefului dvs. că aveți nevoie de pauze și de timp liber pentru a vă reîncărca și pentru a vă face treaba bine.

Nu vă implicați în drame: Încercați să vă îndepărtați de orice dramă sau bârfă. Nu va ieși nimic pozitiv din ele.

Rămâneți concentrat pe obiectivele dumneavoastră: Faceți tot posibilul să rămâneți într-o stare de spirit pozitivă. Nu veți fi aici pentru totdeauna și vă așteaptă lucruri mai mari și mai bune.

Aveți un ritual de după muncă pentru a vă ridica vibrațiile: Faceți ceva după muncă pentru a elimina psihologic negativitatea. Puteți face o plimbare în natură, puteți face un duș fierbinte sau puteți suna un prieten.

Vezi și: Care sunt greșelile care ne îngrașă în post. Laura Ene: Este cel mai rău tip de grăsime

Rămâneți cu câțiva colegi de încredere: Este o idee bună să vă păstrați câțiva aliați la locul de muncă, astfel încât să vă puteți sprijini și să vă puteți face confidențe unii altora.

Nu vă compromiteți valorile: Dacă cineva de la locul de muncă este crud cu dumneavoastră, faceți tot posibilul să nu răspundeți cu aceeași monedă. Aceasta nu va face decât să agraveze situația.

Angajați-vă în mod regulat în tehnici de gestionare a stresului: Apucați-vă de meditație, yoga sau faceți exerciții fizice zilnice pentru a vă ajuta să faceți față stresului cronic.

Planificați-vă ieșirea: Dacă situația toxică de la locul de muncă nu se va îmbunătăți prea curând, începeți să căutați un nou post.

Vezi și: Cel mai tare truc când mergi la cumpărături. Lygia Alexandrescu: Înmulțești cu 5 și aduni cu 2. Niciodată nu o să umpli coșul

Modalități de a îmbunătăți un mediu de lucru toxic

Asemănător cu o toxină reală din aer, un mediu de lucru toxic este dăunător pentru sănătatea dumneavoastră mentală și fizică. Dacă rămâneți prea mult timp, poate duce la niveluri ridicate de stres, stimă de sine scăzută și depresie.

Dacă nu aveți altă opțiune decât să rămâneți pentru moment, încercați să vă puneți într-o mică bulă de pozitivitate. Faceți tot posibilul să evitați orice dramă și să rămâneți retras. Concentrează-te pe obiectivele tale în afara serviciului și începe să îți faci planuri pentru a ieși de acolo.

Cât timp să rămâi într-un mediu de lucru toxic

Cât timp trebuie să rămâneți ar trebui să fie direct legat de efectul pe care toxicitatea îl are asupra dumneavoastră.

Pentru a determina dacă ar trebui să rămâneți în situația respectivă, puneți-vă următoarele întrebări:

Cum îmi afectează acest loc de muncă sănătatea mea mentală? Dacă nu puteți dormi noaptea și vă temeți de fiecare zi de lucru, este o idee bună să începeți să căutați un alt loc de muncă.

Cât de răspândită este această problemă? Este o problemă a companiei sau doar a câtorva persoane? Dacă credeți că este o problemă trecătoare (de exemplu, este vorba de un anumit coleg care vă face să vă simțiți nefericit), poate că puteți discuta cu un manager de încredere sau cu un specialist în resurse umane despre acest lucru.

Conducerea este toxică? Dacă da, probabil că este mai bine să plecați cât mai curând.

Vezi și: Masca de ochi, obiectul banal cu beneficii pentru calitatea vieții. Cercetător: Eficient, economic și neinvaziv

Vă confruntați cu hărțuirea sexuală? Dacă vă confruntați cu hărțuirea sexuală la locul de muncă, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să mergeți la HR și să documentați totul.

Dacă sunteți indecis cu privire la ce să faceți în continuare, luați în considerare posibilitatea de a scrie avantajele și dezavantajele rămânerii și plecării.

Ca o toxină literală în aer, toxicitatea emoțională vă poate îmbolnăvi. Sentimentul de nesiguranță și neapreciere la locul de muncă poate duce la probleme de sănătate mintală, inclusiv insomnie, stres, depresie și stimă de sine scăzută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel