Cum să scapi de vânătăi acasă și când e cazul să mergi la doctor. Diferența dintre echimoză și hematom

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Cum sa scapi de vanatai Foto: Freepik @boykoimages
Cum sa scapi de vanatai Foto: Freepik @boykoimages

Cum să scapi de vânătăi acasă și când e cazul să mergi la doctor. Află în cât timp se vindecă și cum poți grăbi procesul.

Vânătăile sunt rezultatul unui anumit tip de traumă sau rănire a pielii care provoacă spargerea vaselor de sânge. Acestea dispar de obicei de la sine, dar puteți lua măsuri pentru a diminua durerea și a reduce vizibilitatea.

Vânătăile apar atunci când ceva deteriorează vasele mici de sânge din piele. În timp, o vânătaie poate apărea roșie, purpurie sau mai închisă decât pielea din jur. Apoi poate evolua spre albastru, negru sau verde.

Ele apar de obicei atunci când o persoană primește o leziune într-o zonă a pielii, cum ar fi în urma unei căzături sau a unei lovituri de ceva.

Vânătaia se mai numește și echimoză sau contuzie și este de obicei destul de vizibilă. Hematoamele implică vasele de sânge mai mari, iar sângele care se scurge se va coagula, formând hematomul, care este de obicei dureros și tare la atingere, conform Healthline.

Vasele de sânge dintre piele și alte țesuturi din corp se sparg. Sângele se acumulează sub suprafața pielii, provocând o vânătaie. Este normal ca o vânătaie să își schimbe culoarea în timpul procesului de vindecare.

Când să îți faci griji în legătură cu vânătăile

Vânătăile nu sunt, de obicei, un motiv de îngrijorare nejustificată. Adesea, acestea sunt o rană superficială care nu necesită asistență medicală, iar oamenii le pot trata acasă.

Dar, în unele cazuri, este posibil ca o persoană să dorească să solicite asistență medicală pentru vânătăile sale.

O problemă comună este un hematom. Acesta este adesea legat de o traumă mai semnificativă, conform Medical News Today.

Atunci când apare un hematom, organismul nu poate vindeca vânătaia la fel de ușor sau rapid ca o rană minoră. Ca urmare, un hematom rămâne de aceeași culoare, fermitate și provoacă același nivel de durere chiar și după mai multe zile.

Este posibil ca o persoană să aibă nevoie de asistență medicală pentru a afla dacă hematomul necesită un tratament suplimentar. Locația, dimensiunea și cauza hematomului vor determina modul de tratare a acestuia.

Unele dintre semnele de avertizare că o persoană are nevoie de asistență medicală includ vânătăi care:

- Provoacă amorțirea unui braț sau a unui picior

- Provoacă pierderea funcției unei articulații, a unui membru sau a unui mușchi

- Apare la nivelul capului sau al gâtului

- Provoacă tulburări de vedere

- Continuă să crească în dimensiune

- Se repetă în același loc sau durează mai mult de 2 săptămâni

- Apare alături de un os rupt

- Apare fără o cauză cunoscută la nivelul abdomenului, capului sau trunchiului, deoarece acest lucru poate semnala o problemă cu un organ intern

Iată o serie de tratamente pe care le poți face acasă pentru a grabi procesul de vindecare:

1. Terapia cu gheață

Aplică gheață imediat după rănire pentru a reduce fluxul sanguin în jurul zonei. Răcirea vaselor de sânge le va micșora si astfel poate reduce cantitatea de sânge care se scurge în țesutul din jur. Acest lucru poate împiedica vânătaia să fie la fel de evidentă și reduce umflarea.

Poți folosi o pungă de gheață reutilizabilă, o pungă de gheață sau o pungă de legume congelate înfășurate într-o cârpă sau un prosop. Pune gheață pe vânătaie timp de 10 minute de fiecare dată. Așteptă 20 de minute înainte de a o reaplica.

2. Încălzește

Poți aplica căldură pentru a stimula circulația și a crește fluxul sanguin. Acest lucru va ajuta la eliminarea sângelui blocat după ce vânătaia s-a format deja. Aplicarea căldurii poate ajuta, de asemenea, la slăbirea mușchilor încordați și la ameliorarea durerii. Poți folosi un tampon de încălzire sau o sticlă de apă caldă. Înmuierea într-o baie fierbinte este o altă opțiune.

3. Compresie

Înfășoară zona vânătă într-un bandaj elastic. Acest lucru va strânge țesuturile și va ajuta la prevenirea scurgerii vaselor de sânge în zona respectivă. Utilizarea compresiei poate diminua severitatea vânătăii și poate ajuta la reducerea durerii și a umflăturii, potrivit Healthline.

4. Elevație

Ridică zona vânătă astfel încât să fie deasupra inimii. Acest lucru ajută la ameliorarea durerii și la drenarea lichidului din zona vânătă. Elevația poate reduce, de asemenea, presiunea și compresia. Acest lucru îți oferă șansa perfectă de a te odihni și relaxa, ceea ce poate ajuta, de asemenea, procesul de vindecare.

5. Arnica

Arnica este o plantă homeopatică despre care se spune că reduce inflamația și umflarea, făcându-l astfel un tratament ideal pentru vânătăi. Un studiu din 2010 a constatat că unguentul topic de arnică a redus în mod eficient vânătăile induse de laser. Poți folosi un unguent sau un gel de arnică pe vânătaie de câteva ori pe zi.

6. Cremă cu vitamina K

Vitamina K este un nutrient esențial care ajută la coagularea sângelui. S-a demonstrat că vitamina K a redus severitatea vânătăilor după tratamentul cu laser într-un mic studiu din 2002. Pentru a folosi acest tratament, freacă ușor crema cu vitamina K pe vânătaie de cel puțin două ori pe zi.

7. Aloe vera

S-a demonstrat că aloe vera reduce durerea și inflamația. O poți aplica local pe zona afectată. Asigură-te că folosiți un gel care este aloe vera pură. Citește cu atenție eticheta pentru a verifica dacă există aditivi.

8. Vitamina C

Vitamina C are proprietăți antiinflamatorii și poate fi folosită pentru a promova vindecarea rănilor. Poți găsi, de asemenea, geluri, creme sau seruri care conțin vitamina C. Le poți aplica local. De asemenea, o poțți lua sub formă de supliment dacă mănânci multe fructe și legume proaspete.

9. Ananas

Bromelaina este un amestec de enzime care se găsește în ananas. Bromelaina poate ajuta la reducerea severității vânătăii și la reducerea inflamației. Poți mânca ananas sau poți lua suplimente de bromelaină. De asemenea, îl puteți aplica local sub formă de cremă.

10. Tătăneasă

Comfrey este o plantă care este adesea folosită pentru a trata afecțiunile pielii și inflamațiile. S-a demonstrat că crema de tătănească are puteri vindecătoare care pot fi folosite pentru a trata vânătăile.

Poți aplica crema pe vânătaie de câteva ori pe zi. De asemenea, poți face o compresă folosind frunze uscate de tătănească. Pune frunzele la macerat în apă clocotită timp de 10 minute. Apoi strecoară lichidul și înfășoară frunzele într-un prosop sau o cârpă. Aplic-o pe zona vânătă.

Vânătăile pot avea nevoie de câteva săptămâni pentru a se vindeca. Ai grijă să te odihnești pentru a permite corpului o vindecare maximă. Folosirea unora dintre remediile de casă descrise aici poate ajuta la accelerarea procesului de vindecare. Este de asemenea esențial să urmărești evoluția rănii în următoarele zile. Reține că vânătăile pot fi rezultatul unei entorse sau fracturi grave. Simptomele unei leziuni mai grave sunt:

- Rana pare minoră, dar încă mai ai dureri după trei zile

- Îți apare o umflătură deasupra vânătăii

- Ai vânătăi fără motiv

- Observi că ai sânge în urină sau în scaun

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel