Cum să vă treziți ușor dimineața. Sfaturi utile

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Geamuri
Geamuri

Vestea bună pentru persoanele din categoria „păsărilor de noapte” și pentru ocei care nu au chef să se dea jos din pat dimineața e că puteți învăța să iubiți diminețile. Câteva mici schimbări vă pot stimula starea de spirit și energia când soarele abia a răsărit.

Puneți alarma la distanță de pat

Să recunoaștem: Dacă nu aveți încă o oră sau două de lăfăit în pat, apăsarea butonului de amânare a alarmei nu vă va ajuta să vă simțiți mai puțin obosiți. Dar există și un alt motiv pentru care e bine să te ridici când auzi pentru prima dată bip-ul enervant al alarmei. Când te ridici și mergi la culcare în același timp în fiecare zi îți vei păstra ceasul intern al corpului în sincronizare. Asta te face mai atent dimineața și somnoros când e timpul să „noapte bună"!

Lăsați lumina să intre în cameră

Imediat ce vă treziți, dați la o parte perdelele sau jaluzelele. Sau ieșiți afară. Lumina naturală vă trezește la propriu creierul și vă setează ceasul organismului. Dacă e întunecat, aprindeți lumina. Un ceas cu alarmă luminoasă vă poate ajuta. Și poate fi mai puțin enervant decât o alarmă zgomotoasă. Dacă vă luptați cu creierul încețoșat sau suferiți de o afecțiune emotivă sezonieră ori depresie, încercați o lampă cu lumină puternică (numită Sun Lamp). Acesta vă poate ridica starea de spirit și vă poate ajuta să vă simțiți mai treaz.

Bucurați-vă de dimineață

Pentru a rămâneți culcat după ce v-ați trezit, planificați ceva care să vă facă să așteptați cu nerăbdare dimineața. Puteți citi site-ul dvs. preferat la un mic dejun gustos și sănătos, sau puteți merge la o plimbare într-un parc din apropiere. Orice vă emoționează sau vă aduce plăcere vă ajută să vă treziți creierul și să dormiți cât trebuie, nu mai mult.

Savurați o ceașcă de ce vă place

Dacă vă place cafeaua, dimineața e momentul pentru ea. Cafeina determină creierul să producă substanțe precum serotonina și dopamina. Acestea stimulează starea de spirit, ridică nivelul de energie și vă ajută să vă concentrați. (Cei care consumă cafea sunt, de asemenea, mai puțin susceptibili de a face depresie decât cei care beau rar sau niciodată) Nu sunteți fan al cafelei? Alegeți o ceașcă de ceai negru sau verde. Și ele conțin cafeină și alți compuși sănătoși (antioxidanți).

Programați antrenamente dimineața

Flotările sau o plimbare alertă vă accelerează viteza sângelui și vă revitalizează sistemul nervos, notează experții de la WebMD. Vă veți simți mai atent și veți avea o mai mare putere de concentrare în momentul respectiv și în orele de după. În plus, dacă faceți exerciții la prima oră a dimineții veți adormi mai devreme și mai ușor seara, decât dacă va duceți la antrenamente mai târziu. Cel puțin încercați să nu vă antrenați cu câteva ore înainte de culcare. Seara, yoga s-a dovedit că ameliorează insomnia.

Nu săriți peste micul dejun

Nu aveți apetit dimineața? Încercați totuși să luați micul dejun. Chiar și o masă ușoară, precum un ou fiert, cu o bucată de pâine integrală prăjită sau un pahar de iaurt cu fructe de padure, vor da organismului energia de care are nevoie pentru a începe ziua.

Stingeți toate luminile înainte de culcare

Noaptea, lumina puternică poate reduce nivelul melatoninei (un hormon care vă ajută să vă simțiți somnoros). Și nu doar luminile date de lustre vă pot face să numărați degeaba oi. Lumina telefoanelor mobile, a calculatoarelor și a televizoarelor are același efect. Dacă vreți să dormiți bine, închideți toate luminile din casă și opriți toate ecranele dispozitivelor electronice cu cel puțin o oră înainte să vă duceți efectiv la culcare.

Săriți peste paharul de vin de seara

Da, alcoolul vă poate face să vă simțiți somnoros. Dar este mai dificil să rămâneți adormit și vă veți resimți dimineața, când vă puteți trezi cu dureri de cap sau mahmureală.

Găsiți o rutină bună de relaxare

O seară relaxantă vă ajută să adormiți mai repede și să dormiți mai bine. Evitați factorii de stres cum ar fi e-mailurile și discuțiile dure cu membrii familiei cu cel puțin o oră înainte de culcare. Pentru a avea chef de somn puteți să meditați, să vă întindeți, să faceți un duș sau o baie caldă, sau să citiți o carte într-o cameră slab luminată. Dacă aveți cel puțin 7 ore pe noapte de somn, dar totuși sunteți încă obosit, consultați medicul. O problemă de sănătate sau o tulburare de somn, cum ar fi apneea de somn sau insomnia, poate fi de vină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel