De ce cartofii noi sunt o alegere mai sănătoasă față de cei obișnuiți. Care este diferența principală

V-ați întrebat vreodată care este diferența dintre cartofii noi și cei obișnuiți și care sunt, de fapt, mai sănătoși? Ei bine, nutriționiștii oferă...
Cartofii mici sunt versiuni imature și mici ale cartofilor obișnuiți. Aceștia sunt recoltați înainte să se transforme în legume complet crescute. Și de aceea au un gust mai dulce și o textură cremoasă în comparație cu cei obișnuiți. Cartofii mici au o coajă delicată.
Prin urmare, nu trebuie să-i curățați înainte de gătire. Pur și simplu îi puteți prăji sau fierbe.
Cartofii noi, mai sănătoși decât cei obișnuiți
Da, sunt sănătoși ca alte legume pe care le consumăm în fiecare zi. Și nu, nu îngrașă. Sunt săraci în calorii. Cartofii mici nu îngrașă. În schimb, sunt fără grăsimi, gluten și colesterol. Deci, aceasta îi face alegerea perfectă.
Sunt bogați în potasiu. Acești mici cartofi au potasiu care joacă un rol crucial în menținerea sănătății musculare, cardiace și digestive. Sunt săraci în sodiu. Majoritatea cartofilor mici sunt natural săraci în sodiu. Și pentru că deja au un gust grozav, nu trebuie să adăugați mai multă sare în timpul gătirii.
Au carbohidrați buni. Aceștia conțin o cantitate moderată de carbohidrați complecși. Asta înseamnă că cartofii mici sunt plini de fibre, ceea ce duce la niveluri stabile de zahăr din sânge.
Vezi și: Cel mai simplu lucru care duce la AVC. Este frecvent ignorat sau pus pe seama oboselii
Cartofii noi, beneficii pentru sănătate
Cartofii noi - FOTO: Freepik
Sunt plini de nutrienți esențiali precum vitamina C. Cartofii noi onțin o cantitate importantă de fier și ajută la transportul oxigenului prin sânge și susține sistemul imunitar. În plus, aceștia ajută la controlul tensiunii arteriale ridicate. Deoarece cartofii mici sunt o sursă bună de potasiu, aceștia ajută la controlul nivelurilor ridicate de tensiune arterială.
Ajută la combaterea radicalilor liberi. Acești mici cartofi conțin lectină care ajută la oprirea creșterii radicalilor liberi care provoacă boli precum Alzheimer, Parkinson și cancer.
Ajută la vindecarea reumatismului. Consumul regulat de suc de cartofi mici poate ajuta persoanele cu artrită reumatică. Se știe că vindecă durerea în articulații.
Ajută la întărirea oaselor. Cartofii noi sunt plini de diverși nutrienți care țin la distanță riscul de osteoporoză.
Ajută la menținerea sănătății inimii. Fiind o sursă bogată de fibre, potasiu și vitamina C, cartofii mici reduc riscul bolilor cardiovasculare.
Ajută la controlul sistemului nervos. Vitamina B din cartofii noi menține un sistem nervos sănătos prin susținerea funcționalității neuronale a creierului. Și, vitamina B6 produce neurotransmițătorii care stabilesc o corespondență bună între creier și celulele nervoase.
Ajută la menținerea pielii sănătoase și strălucitoare. Fiind bogați în componente de vitamina C, cartofii mici stimulează producția de colagen, ceea ce duce la o piele catifelată și fără riduri.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.