Deficit de vitamine, confundat cu demența. Cum să recunoști simptomele

Monika Baciu |
Data publicării:
dementa - FOTO: Freepik@vgstockstudio
dementa - FOTO: Freepik@vgstockstudio

Pacienții care se confruntă cu un deficit de vitamine sunt diagnosticați cu demență. Cele mai vizate sunt persoanele de peste 60 de ani.

Demența poate fi confundată cu deficitivul de vitamina B12. Acest deficit este mai comun în rândul persoanelor peste vârsta de 60 de ani, poate avea simptome asemănătoare demenței.

Deficitul de vitamina B12, simptome

Gândire perturbată și dificultăți în luarea deciziilor: Deficiența de vitamina B12 poate afecta funcția cognitivă, ducând la confuzie, probleme de memorie și dificultăți în luarea deciziilor. Doctorul Deborah Lee, de la Dr. Fox Online Pharmacy, a declarat că vitamina B12 este esențială pentru funcționarea normală a creierului.

"Vitamina B12 este o vitamină esențială - ceea ce înseamnă că nu poate fi produsă în corpul uman și trebuie luată prin intermediul dietei. Se găsește în carne roșie, pui, pește, produse lactate și ouă.

Unele cereale pentru micul dejun sunt fortificate cu B12. Odată ingerat, B12 este absorbit în intestine cu ajutorul unei proteine numite factor intrinsec.

"B12 este vitală pentru sinteza ADN-ului - de aceea este necesară pentru o gamă largă de procese și funcții ale organismului, inclusiv producerea de globule roșii și funcția nervoasă în nervii periferici și în întregul creier și sistemul nervos central”, a spus dr. Deborah Lee.

Vezi și: Kate Middleton: ce tip de cancer ar putea avea. Medic: Asta este cea mai bună explicație. Are peste 40 de ani

Unde este stocată vitamina B12

Vitamina B12 este stocată în ficat, și poate dura până la trei ani înainte ca stocul să se epuizeze și să apară simptomele treptat.

"Din cauza faptului că simptomele apar foarte lent, deficiența de B12 poate trece neobservată pentru o perioadă lungă de timp", a mai spus medicul.

Vezi și: Ce este chimioterapia preventivă, tratamentul pe care îl urmează Kate Middleton. Care este eficacitatea acestuia

Schimbări comportamentale

Persoanele cu deficiență de B12 pot prezenta schimbări comportamentale, care pot fi confundate cu tulburări de dispoziție sau schimbări comportamentale asociate demenței.

Declin în abilitatea de a gândi și rezolva probleme

Declinul cognitiv este un semn distinctiv al demenței, iar deficiența de B12 poate provoca probleme similare legate de gândire și rezolvarea problemelor.

Depresie

Deficiența de vitamina B12 este asociată cu tulburările de dispoziție, iar depresia este unul dintre simptomele comune care pot fi confundate cu schimbările emoționale asociate demenței.

Vezi și: Semnul de avertizare al cancerului pulmonar. Apare la nefumători. Medic: Este numărul unu

Tulburări de vedere

Deficiența de vitamina B12 poate afecta nervul optic, ducând la tulburări de vedere, care ar putea fi atribuite în mod greșit problemelor de vedere asociate demenței.

Este important de menționat că deficiența de vitamina B12 poate provoca și alte simptome variate, cum ar fi oboseală, senzație de slăbiciune, amețeli, dureri de cap, palpitații, pierderea poftei de mâncare, scădere în greutate, limbă roșie și dureroasă, ulcere bucale, piele galben-pal (icter) și furnicături.

Dacă bănuiți că suferiți de o deficiență de vitamina B12, este crucial să consultați un medic. Acesta poate efectua teste pentru a confirma deficiența și vă poate recomanda un tratament adecvat, care poate include modificări ale dietei, suplimente sau injecții cu B12, dacă este necesar. Detectarea și tratarea precoce pot ajuta la ameliorarea acestor simptome și prevenirea unor complicații ulterioare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel