Demență: Pensionarea timpurie accelerează declinul cognitiv

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Pensionarea timpurie accelerează declinul cognitiv
Pensionarea timpurie accelerează declinul cognitiv

Pensionarea timpurie poate accelera declinul cognitiv în rândul persoanelor în vârstă și duce la instalarea demenței, arată un nou studiu

Cercetătorii de la Universitatea Binghamton, universitatea de stat din New York, au ajuns la concluzia că pensionarea timpurie nu avantajează persoanele în vârstă ci le accentuează declinul cognitiv, care poate duce la demență. 

Trăim mai mult, ieșim la pensie prea devreme

Plamen Nikolov, profesor asistent de economie, și Alan Adelman, student doctorand la economie, au examinat datele d in noul sistem de pensii rurale din China (NRPS) și Studiul chinez de sănătate și retragere longitudinală (CHARLS) pentru a determina efectele prestațiilor de pensii asupra cunoașterii individuale a celor vârsta de 60 de ani sau mai mare (CHARLS), o anchetă reprezentativă la nivel național asupra oamenilor cu vârste de peste 45 ani și mai mari în cadrul populației chineze, este un studiu similar Sondajului de Sănătate și Retragere din SUA și care testează direct cunoștințele cu accent pe memoria episodică și componente ale statutului mental intact la persoane ajunse la vârsta retragerii din activitate.

Cu o speranță de viață mai mare și o scădere a fertilității în țările în curs de dezvoltare, populația vârstnică a devenit cea mai mare sursă demografică din Asia și America Latină, generând o nevoie urgentă de sisteme de pensii noi și durabile. Cu toate acestea, cercetările sugerează că aceste planuri de pensionare pot fi dăunătoare, întrucât pensionarea joacă un rol semnificativ în accelerarea declinului cognitiv la vârste mai înaintate.

„Din cauza acestui puternic boom demografic, China a introdus un program formal de pensii (denumit NRPS) în zonele rurale ale țării. Programul a fost introdus pe baza nevoilor și capacității economiei, în special pentru a atenua sărăcia la bătrânețe", a spus Nikolov, autorul principal al studiului publicat online pe IZA Institute of Labor Economics.

„În zonele rurale ale țării, îngrijirea tradițională bazată pe familie pentru persoanele în vârstă s-a defalcat în mare parte, fără mecanisme formale adecvate care să-i ia locul. Pentru persoanele în vârstă, transferurile inadecvate din transferurile informale ale familiei și ale comunității ar putea reduce puternic capacitatea lor de a face față la boală sau alimentație slabă".

Cercetătorii au descoperit că au existat efecte negative semnificative ale prestațiilor de pensie asupra funcționării cognitive la vârstnici. Cel mai mare indicator al declinului cognitiv a fost reamintirea cu întârziere, o măsură care este implicată pe scară largă în cercetarea neurobiologică ca un predictor important al demenței. Programul de pensii a avut mai multe efecte negative în rândul femeilor, iar Nikolov a spus că rezultatele susțin ipoteza că scăderea activității mintale are ca rezultat agravarea deteriorării cognitive.

„Persoanele din zonele care implementează scorul NRPS au un scos (cognitiv, n.r.) considerabil mai mic decât persoanele care locuiesc în zone care nu oferă programul de pensionare", a spus Nikolov. „În cei aproape 10 ani de la implementarea sa, programul a dus la o scădere a performanței cognitive cu aproape o cincime, dintr-o abatere standard asupra măsurilor de memorie pe care le examinăm."

Surprinzător, impactul estimat al programului de pensionare chinez a fost similar cu rezultatele negative constatate în țările cu venituri mai mari, precum America, Anglia și țările din Uniunea Europeană, despre care Nikolov a declarat că demonstrează problemele globale ale pensionării.

Pensionarea timpurie, bună și rea simultan

„Am fost surprinși să constatăm că prestațiile de pensie și pensionarea au dus efectiv la o performanță cognitivă redusă. Într-un studiu diferit, am găsit o constatare foarte robustă că introducerea de pensii a dus la beneficii de sănătate pozitive prin îmbunătățirea somnului și reducerea consumului de alcoolul și fumat ", a spus el. „Faptul că pensionarea a dus la o performanță cognitivă redusă în sine este o constatare accentuată despre o problemă neașteptată, dar o constatare cu implicații de bunăstare extrem de importante pentru calitatea vieții cuiva la bătrânețe".

Deși s-a constatat că beneficiile și pensionarea duc la o îmbunătățire a sănătății, aceste programe au provocat, de asemenea, o influență mai accentuată și mult mai negativă asupra altor dimensiuni: activități sociale, activități asociate fitnessului mental și implicarea socială.

„Pentru cogniție în rândul vârstnicilor, se pare că efectul negativ asupra implicării sociale a depășit cu mult efectul pozitiv al pensionării asupra nutriției și somnului", a spus Nikolov. „Sau, alternativ, tipurile de lucruri care contează și determină o mai bună stare de sănătate ar putea fi pur și simplu foarte diferite decât cele care contează pentru o mai bună sănătate mintală în rândul persoanelor în vârstă. Implicarea socială și conexiunea pot fi pur și simplu factorii cei mai puternici pentru performanța cognitivă la vârstnici."

Nikolov a spus că speră că această cercetare va ajuta la crearea de noi politici pentru îmbunătățirea funcției cognitive a generațiilor mai în vârstă în timpul pensionării.

„Sperăm că descoperirile noastre vor influența pensionarii înșiși, dar poate, mai important, vor influența factorii de decizie din țările în curs de dezvoltare", a spus Nikolov. „Aducem dovezi solide că pensionarea are beneficii importante. Dar are și costuri considerabile. Deficiențele cognitive în rândul persoanelor în vârstă, chiar dacă nu sunt puternic debilitante, provoacă o pierdere a calității vieții și pot avea consecințe negative asupra bunăstării. (...) În acest sens, programele de pensionare pot genera repercusiuni pozitive pentru starea de sănătate a pensionarilor, fără efectul negativ asupra cogniției lor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel