Diabet, cum poate prezice boala mușchiul deltoid

Mușchiul deltoid care prezintă luminozitate la ecografie poate identifica diabetul zaharat de tip 2 sau prediabetul cu precizie de aproape 90% la pacienți, este concluzia unui studiu condus de Steven B. Soliman,...
Pentru studiu, Soliman și colegii săi au colectat 137 ecografii de umăr de la pacienții cu diabet de tip 2, incluzând și 13 pacienți cu prediabet și 49 de ecografii de la pacienții obezi fără diabet zaharat.
Ecografiile au fost examinate de doi radiologi musculo-scheletici, care apoi au clasificat pacienții pe baza luminozității mușchiului deltoid ca fiind "normali", "suspecți de diabet zaharat sau "cu diabet zaharat clar". Un al treilea radiolog musculoscheletic a acționat ca arbitru pentru cazurile în care ceilalți doi radiologi nu au fost de acord.
Radiologii au prezis corect diabetul la 70 de pacienți din 79, adică în 89% din cazuri, cercetătorii au descoperit astfel că nivelul de precizie este surprinzător. În plus, cele 13 ecografii la pacienții prediabetici au fost atribuite categoriilor de ,,suspect de diabet zaharat" sau ,,diabet clar".
,,Dacă observăm acest lucru la pacienții cu pre-diabet și diabet zaharat, putem să-i determinăm să facă exerciții, să facă modificări în dietă și să slăbească. În cazul în care aceste intervenții se întâmplă destul de devreme, pacienții pot fi în măsură să evite medicamentele și toate complicațiile bolii. ", a spus Soliman.
Cercetătorii au remarcat, de asemenea, care sunt motivele din cauza cărora mușchiul deltoid apare luminos la ultrasunete în cazul pacienților cu diabet zaharat. Poate fi din cauza nivelurilor scăzute de glicogen - o sursă principală de energie pentru organism, stocat în ficat și mușchi – știut fiind că la pacientii cu diabet aceste niveluri ale glicogenului muscular sunt scăzute cu până la 65%, potrivit Health Imaging.com.
Prediabetul afectează 84,1 milioane de adulți, respectiv 34% din populația adulților americani, iar 90% dintre aceștia nu știu complet despre starea lor prediabetică și prezintă un risc ridicat de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, conform datelor furnizate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii.
Potrivit studiului PREDATORR privind diabetul (2015) în România, 11,6% din populația adultă a României suferă de această boală, adică un număr de 1,8 milioane de persoane. Statisticile Ministerului Sănătății indică, însă, doar 830.000 de persoane tratate, ceea ce înseamnă că unul din doi bolnavi rămâne nediagnosticat și netratat. În România, prevalența prediabetului este de 16,5%.
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
-
-
Vopseaua permanentă și îndreptatul chimic cresc riscul de cancer16.09.2025, 13:10
-
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.