Diabet de tip 2, simptom pe care toți îl trăim, dar abia recent a fost cercetat

Florina Pop / 20 oct 2019 / 19:29
Job  FOTO: pexels.com
Job FOTO: pexels.com

Obezitatea, hipertensiunea arterială și un stil de viață sedentar nu sunt singurii predictori ai diabetului de tip 2, susțin cercetătorii.

Diabet, simptom. Un studiu recent, realizat de cercetători de la Universitatea California, susține că în apariția diabetului de tip 2 un rol îl joacă nu doar obezitatea, hipertensiunea arterială și stilul de viață sedentar, ci și stresul.

"Stresorii psihosociali ca factori de risc pentru diabet ar trebui luați la fel de serios ca alți factori de risc pentru diabet. (...) Întrucât femeile în vârstă reprezintă din ce în ce mai mult o proporție mai mare din populația noastră, trebuie să înțelegem mai bine factorii de risc pentru diabet în acest grup", a spus Jonathan Butler, cercetător principal al studiului și un savant postdoctoral la Universitatea din California, Centrul pentru Studiul Adversității și Bolilor Cardiovasculare din San Francisco.

Echipa de cercetători subliniază că "reducerea stresului din evenimente traumatice, precum și situații pe termen lung la acasă sau la locul de muncă, a fost asociat cu un risc aproape de două ori mai mare de cazuri de diabet tip 2 în rândul femeilor în vârstă".

Diabet, simptom. Dincolo de factorii de risc fiziologic

E cunoscut faptul că la riscul de apariție a diabetului de tip 2 există câțiva factori critici: istoricul familiei, vârsta, colesterolul ridicat, tensiunea arterială ridicată, obezitatea, inactivitatea fizică.

"Am încercat să înțelegem relația dintre stres, sănătatea mintală și riscul de diabet pentru o perioadă", consideră Sherita Hill Golden, profesor de Medicină la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins din Baltimore.

În trecut, cercetătorii au analizat diabetul de tip 2 și stresul concentrându-se pe stresori individuali cum ar fi munca sau simptomele depresiei sau anxietății. Actuala cercetare a urmărit să înțeleagă relația comună a mai multor factori de stres cu riscul de diabet în rândul femeilor.

Diabet, simptom. Viața de familie

La studiu s-au utilizat date despre 22.706 de profesioniști din domeniul sănătății feminine, care nu au suferit boli de inimă, iar vârstă medie a fost de 72 de ani. S-au strâns informații privind factorii de stres acut și cronic, apoi a urmat o perioadă de 3 ani de monitorizare a femeilor. Urmarea?

"Stresul acut a inclus evenimente de viață negative și traumatice, în timp ce stresul cronic a fost legat de muncă, familie, relații, finanțe, vecinătate și discriminare. Femeile cu cele mai mari niveluri de stres acut și cronic au avut aproape dublul riscului de diabet", susțin cercetătorii, potrivit Asociației Americane a Inimii.

Michelle A. Albert , autorul principal al studiului, și profesor de Medicină la Universitatea din California, San Francisco, ține să evidnețieze câteva idei: "Știm că intervenția în stilul de viață funcționează pentru prevenirea diabetului, dar asta poate fi dificilă dacă oamenii experimentează stresuri cumulative, cum ar fi să piardă un loc de muncă sau să aibă grijă de un membru al familiei, care îi împiedică să se implice în comportamente sănătoase, cum ar fi să facă exerciții fizice, să mănânce corect sau să renunțe la fumat".

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy