Diabet, tratament: medicamentul care scade glicemia, dar și riscul de boli cardiovasculare

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Diabet
Diabet

Diabetul de tip 2 are o serie de medicamete care reduc glicemia. Unul dintre acestea se pare că are ca efect și reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Noul medicament pentru diabetul de tip 2, inhibitori de SGLT2, este asociat cu un risc redus de insuficiență cardiacă și deces, precum și de evenimente cardiovasculare majore, asta arată un studiu major al registrului scandinav condus de Karolinska Institutet, publicat  în BMJ.

Boala cardiovasculară este o complicație gravă a diabetului de tip 2. Noii inhibitori SGLT2, care sunt acum o grupă de medicamente utilizate frecvent, reduc glicemia. Studiile clinice au arătat, de asemenea, că inhibitorii SGLT2 pot reduce riscul apariției unor evenimente cardiovasculare la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 care prezintă și boli cardiovasculare sau risc cardiovascular ridicat.

Cu toate acestea, nu este clar dacă aceste constatări înseamnă, de asemenea, că există efecte cardiovasculare pozitive din partea inhibitorilor SGLT2 la un grup  mi larg de pacienți. Acest lucru a fost acum investigat într-un studiu publicat în The BMJ.

Peste 40.000 de pacienți

Studiul a fost o colaborare între cercetătorii de la Karolinska Institutet din Suedia, Statens Serum Institut din Danemarca, NTNU din Norvegia și Registrul Național al Diabetului Suedez. Cercetătorii au utilizat mai multe registre naționale care conțin date despre consumul de droguri, boli, cauza morții și alte date de la aproape 21.000 de pacienți cu diabet zaharat de tip 2, care au început tratamentul cu inhibitori SGLT2 între aprilie 2013 și decembrie 2016.

Aceste informații au fost apoi comparate cu datele unei grup de aceeași dimensiune, care a început tratamentul cu un medicament diferit pentru diabet, un inhibitor al DPP4. Rezultatele principale ale studiului au fost evenimente cardiovasculare majore (definite ca infarct miocardic, accident vascular cerebral sau moarte din cauza bolilor cardiovasculare) și internare în spital pentru insuficiență cardiacă.

Risc redus de insuficiență cardiacă

În analiza primară, pacienții au fost monitorizați pe parcursul perioadei de urmărire, indiferent dacă și-au încheiat tratamentul. Cercetătorii au descoperit că utilizarea inhibitorilor SGLT2 a fost asociată cu un risc redus de insuficiență cardiacă, dar nu și cu evenimente cardiovasculare majore. Riscul de insuficiență cardiacă a fost cu 34% mai mic în grupul persoanelor care au făcu tratament cu inhibitor SGLT2 decât în grupul elor cu inhibitor DPP4. Utilizarea inhibitorilor SGLT2 a fost, de asemenea, legată de un risc de deces cu 20% mai mic.

Într-o analiză suplimentară, cercetătorii au studiat riscurile numai atunci când pacienții au luat medicamentul și au descoperit un risc redus atât de insuficiență cardiacă, cât și de evenimente cardiovasculare majore.

"Studiul nostru sugerează că există beneficii cardiovasculare din partea inhibitorilor SGLT2 pentru un grup de pacienți mai larg în îngrijirea clinică de rutină", spune cercetătorul principal Björn Pasternak, profesor asociat la Departamentul de Medicină al Karolinska Institutet din Solna. "Acesta este un rezultat important care credem că poate fi de interes pentru pacienți, precum și pentru autoritățile medicamentelor și medicii."

Rezultatele sunt aplicabile în primul rând dapaglifozinei, care a fost inhibitorul predominant al SGLT2 utilizat în Scandinavia în perioada de studiu.

Studiul este unul observațional, ceea ce înseamnă că nu se poate stabili cauzalitatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel