Diabetul, boală care afectează întregul organism. Medic: Nu apare de pe o zi pe alta. Are nevoie de ani buni de viață dezorganizată

Monika Baciu |
Data publicării:
diabetul - FOTO: Freepik
diabetul - FOTO: Freepik

Diabetul afectează întregul metabolism și, în lipsa tratamentului adecvat, duce în timp la apariția unor complicații grave.

Diabetul este una dintre cele mai întâlnite tulburări metabolice și reprezintă o afecțiune ce indică un nivel ridicat al zahărului din sânge și apare atunci când pancreasul nu mai secretă deloc insulină sau o produce într-o cantitate prea mică pentru a transforma glucoza în energie.

Diabetul zaharat se referă la un grup de boli care afectează modul în care organismul utilizează glicemia (glucoza). Glucoza este o sursă importantă de energie pentru celulele care alcătuiesc mușchii și țesuturile. Este, de asemenea, principala sursă de combustibil a creierului.

Vezi și: Gura leului, efecte asupra sănătății. Cum te ajută

Diabetul, cum să îți măsori glicemia

Principala cauză a diabetului zaharat variază în funcție de tip. Dar, indiferent de tipul de diabet pe care îl aveți, acesta poate duce la excesul de zahăr din sânge. Prea mult zahăr în sânge poate duce la probleme grave de sănătate. Diabetologul Andra Nica a explicat la Antena 3 cum se măsoară corect glicemia și care sunt simptomele care apar atunci când nivelul zahărului din sânge este ridicat. 

”Este foarte important să ne măsurăm glicemia deoarece dacă avem o valoare a glicemiei moderat crescută, simptomele nu apar. Simptomele apar doar în momentul în care valoarea glicemiei depăşeşte 200 mg/dl, şi tocmai de aceea este important să o monitorizăm", a spus diabetologul Andra Nica.

Diabetul, cauze: alimentație dezechilibrată

”Într-o mică proporție consumul de zahăr și de alimente procesate care conțin zahăr şi făinoase contribuie la dezvoltarea diabetului. Sunt și alți factori care determină apariția diabetului și anume sedentarismul, o alimentație dezechilibrată, antecedentele de diabet în familie.  Ar mai trebui să menţionăm şi faptul că diabetul nu apare de pe o zi pe alta. Are nevoie de ani buni de viață dezorganizată”, a mai explicat medicul.

Vezi și: Antidepresivul natural care nu costă nimic. Scade tensiunea și îmbunătățește starea de spirit

Hiperglicemia, cauza mai multor boli

Hiperglicemia reprezintă un nivel excesiv de zahăr din sânge. Organismul uman are în mod natural zahăr, sau glucoză, în sânge. Cantitatea potrivită de zahăr din sânge dă energia celulelor și organelor organismului. Ficatul și mușchii produc glicemie, dar cea mai mare parte provine din alimente și băuturi care conțin carbohidrați.

Organismul are nevoie de insulină pentru a menține nivelul zahărului din sânge într-un interval tipic. Insulina este un hormon care direcționează celulele organismului să preia glucoza și să o stocheze. Dacă nu există suficientă insulină sau nu funcționează corect, zahărul din sânge se acumulează. Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate provoca probleme de sănătate.

"Hiperglicemia nu este cauzată întotdeauna diabetului. Mai poate apărea și în alte boli, precum afecțiuni pancreatice, o pancreatită acută sau neoplasm de pancreas, în cadrul afecțiunilor endocrine sau în cazul în care pacientul suferă un stres sever, cum ar fi un accident vascular cerebral.

Ne putem măsura acasă glicemia sau dacă este necesar să mergem la un specialist. Procedura este foarte simplă. Se ataşează acul steril în dispozitivul de înțepare, se îndepărtează protecția acestuia şi se atașează din nou capacul.

Cu ajutorul glucometrului se monitorizează glicemia. Pe bandelete se pun câteva picături de sânge. Orice valoarea a glicemiei peste 100 mg/dl ne pune un semn de întrebare. Dacă avem o valoare a glicemiei între 100 și 125 mg/dl vorbim de prediabet, iar o valoare de 126 mg/dl, confirmată ulterior printr-o măsurătoare a glicemiei din venă, poate pune diagnosticul de diabet zaharat”, a mai precizat sursa citată.

Vezi și: Tehnologia, impact în chirurgie. Ioan Lascăr: Microchirurgia rămâne proba de aur. Injectăm o doză de optimism atunci când vorbim de îmbunătățirea calității rezultatelor

Medicul Doru Negru, despre diabet: Intoxicație cronică voluntară cu mâncare la om sedentar. De câte ori trebuie măsurată glicemia, dar mai ales când

Medicul Doru Negru ne-a vorbit despre diabet, boală pe care o consideră o manifestare a ”intoxicației cronice voluntare cu mâncare”.

”Diabetul - glicemia, zahărul în sânge - este o boală a secolului nostru”, a afirmat Val Vâcu în introducerea invitatului de la Interviurile DC Medical, dr. Doru Negru, medic medicină internă, diabet, nutriție și boli metabolice. 

”Boala se cheamă altfel. Se cheamă intoxicație cronică voluntară cu mâncare la om sedentar. Aceasta este boala noastră, a noastră a tuturor, cu diferite forme de manifestare, diabetul fiind una dintre ele. Diabetul există de când a existat omenirea, diabet fac și animalele și din câte știu eu, nu prea mănâncă zahăr”, a replicat medicul Doru Negru, în exclusivitate pentru DC Medical.

Legat de factorii de risc pentru apariția diabetului, medicul susține că ”întâi și întâi, lucrăm cu materialul clientului. Povestea e clară, ține de moștenirea genetică. Dacă materialul este bun și tragi de el, ține. Dacă materialul este prost, dar nu tragi de el, ține. Dacă materialul nu e bun și mai și tragi de el, evident că pârăie.

Vezi și: Încălzirea casei, necesară iarna. La câte grade e indicat să setezi temperatura

Pe acest material, noi reușim, și dacă e bun, să îl stricăm. Avem o plăcere nebună de a scuipa contra vântului. Știm cu toții că este contraindicat, e posibil, dar nu este ilegal, este contraindicat ți totuși o facem cu mare entuziasm. (...) E ușor de spus, dar e îngrozitor de greu de făcut. Mâncăm mai mult decât ne trebuie. Ca să nu crăpăm de foame, mâncăm prea mult, organismul nostru este adaptat de milioane de ani la foame. În lumea animală din care noi facem parte, foamea e normală. Anormală în lumea animală este sațietatea. Noi de când ne-am născut trăim în anormalitate. Habar nu avem ce este acel normal - foamea, în schimb am transformat sațietatea, excepția, în ceva cotidian.

Dar nu acesta este păcatul nostru cel mare, nu că mâncăm mult, ci că nu alergăm destul. Gândiți-vă că atunci când bunul Dumnezeu sau Mama Natură ne-a făcut oameni, ne-a făcut vânători/culegători. Efortul fizic normal pentru animalul numit om, este echivalent cu alergatul a 40 de km pe zi. Numai sportivii de performață fac efortul normal. Or să spună unii că nu pot alerga atât, sunt de acord, dar atunci de ce mâncăm? Cine ne obligă? Ușor de spus, greu de făcut, pentru că de mici ni s-a băgat în cap că mâncarea este bună și băutura este rea”, a explicat medicul, într-un mod foarte plastic, dar ușor de înțeles de toată lumea. 

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel