Diabetul, boală care afectează întregul organism. Medic: Nu apare de pe o zi pe alta. Are nevoie de ani buni de viață dezorganizată

Diabetul afectează întregul metabolism și, în lipsa tratamentului adecvat, duce în timp la apariția unor complicații grave.
Diabetul este una dintre cele mai întâlnite tulburări metabolice și reprezintă o afecțiune ce indică un nivel ridicat al zahărului din sânge și apare atunci când pancreasul nu mai secretă deloc insulină sau o produce într-o cantitate prea mică pentru a transforma glucoza în energie.
Diabetul zaharat se referă la un grup de boli care afectează modul în care organismul utilizează glicemia (glucoza). Glucoza este o sursă importantă de energie pentru celulele care alcătuiesc mușchii și țesuturile. Este, de asemenea, principala sursă de combustibil a creierului.
Vezi și: Gura leului, efecte asupra sănătății. Cum te ajută
Diabetul, cum să îți măsori glicemia
Principala cauză a diabetului zaharat variază în funcție de tip. Dar, indiferent de tipul de diabet pe care îl aveți, acesta poate duce la excesul de zahăr din sânge. Prea mult zahăr în sânge poate duce la probleme grave de sănătate. Diabetologul Andra Nica a explicat la Antena 3 cum se măsoară corect glicemia și care sunt simptomele care apar atunci când nivelul zahărului din sânge este ridicat.
”Este foarte important să ne măsurăm glicemia deoarece dacă avem o valoare a glicemiei moderat crescută, simptomele nu apar. Simptomele apar doar în momentul în care valoarea glicemiei depăşeşte 200 mg/dl, şi tocmai de aceea este important să o monitorizăm", a spus diabetologul Andra Nica.
Diabetul, cauze: alimentație dezechilibrată
”Într-o mică proporție consumul de zahăr și de alimente procesate care conțin zahăr şi făinoase contribuie la dezvoltarea diabetului. Sunt și alți factori care determină apariția diabetului și anume sedentarismul, o alimentație dezechilibrată, antecedentele de diabet în familie. Ar mai trebui să menţionăm şi faptul că diabetul nu apare de pe o zi pe alta. Are nevoie de ani buni de viață dezorganizată”, a mai explicat medicul.
Vezi și: Antidepresivul natural care nu costă nimic. Scade tensiunea și îmbunătățește starea de spirit
Hiperglicemia, cauza mai multor boli
Hiperglicemia reprezintă un nivel excesiv de zahăr din sânge. Organismul uman are în mod natural zahăr, sau glucoză, în sânge. Cantitatea potrivită de zahăr din sânge dă energia celulelor și organelor organismului. Ficatul și mușchii produc glicemie, dar cea mai mare parte provine din alimente și băuturi care conțin carbohidrați.
Organismul are nevoie de insulină pentru a menține nivelul zahărului din sânge într-un interval tipic. Insulina este un hormon care direcționează celulele organismului să preia glucoza și să o stocheze. Dacă nu există suficientă insulină sau nu funcționează corect, zahărul din sânge se acumulează. Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate provoca probleme de sănătate.
"Hiperglicemia nu este cauzată întotdeauna diabetului. Mai poate apărea și în alte boli, precum afecțiuni pancreatice, o pancreatită acută sau neoplasm de pancreas, în cadrul afecțiunilor endocrine sau în cazul în care pacientul suferă un stres sever, cum ar fi un accident vascular cerebral.
Ne putem măsura acasă glicemia sau dacă este necesar să mergem la un specialist. Procedura este foarte simplă. Se ataşează acul steril în dispozitivul de înțepare, se îndepărtează protecția acestuia şi se atașează din nou capacul.
Cu ajutorul glucometrului se monitorizează glicemia. Pe bandelete se pun câteva picături de sânge. Orice valoarea a glicemiei peste 100 mg/dl ne pune un semn de întrebare. Dacă avem o valoare a glicemiei între 100 și 125 mg/dl vorbim de prediabet, iar o valoare de 126 mg/dl, confirmată ulterior printr-o măsurătoare a glicemiei din venă, poate pune diagnosticul de diabet zaharat”, a mai precizat sursa citată.
Medicul Doru Negru, despre diabet: Intoxicație cronică voluntară cu mâncare la om sedentar. De câte ori trebuie măsurată glicemia, dar mai ales când
Medicul Doru Negru ne-a vorbit despre diabet, boală pe care o consideră o manifestare a ”intoxicației cronice voluntare cu mâncare”.
”Diabetul - glicemia, zahărul în sânge - este o boală a secolului nostru”, a afirmat Val Vâcu în introducerea invitatului de la Interviurile DC Medical, dr. Doru Negru, medic medicină internă, diabet, nutriție și boli metabolice.
”Boala se cheamă altfel. Se cheamă intoxicație cronică voluntară cu mâncare la om sedentar. Aceasta este boala noastră, a noastră a tuturor, cu diferite forme de manifestare, diabetul fiind una dintre ele. Diabetul există de când a existat omenirea, diabet fac și animalele și din câte știu eu, nu prea mănâncă zahăr”, a replicat medicul Doru Negru, în exclusivitate pentru DC Medical.
Legat de factorii de risc pentru apariția diabetului, medicul susține că ”întâi și întâi, lucrăm cu materialul clientului. Povestea e clară, ține de moștenirea genetică. Dacă materialul este bun și tragi de el, ține. Dacă materialul este prost, dar nu tragi de el, ține. Dacă materialul nu e bun și mai și tragi de el, evident că pârăie.
Vezi și: Încălzirea casei, necesară iarna. La câte grade e indicat să setezi temperatura
Pe acest material, noi reușim, și dacă e bun, să îl stricăm. Avem o plăcere nebună de a scuipa contra vântului. Știm cu toții că este contraindicat, e posibil, dar nu este ilegal, este contraindicat ți totuși o facem cu mare entuziasm. (...) E ușor de spus, dar e îngrozitor de greu de făcut. Mâncăm mai mult decât ne trebuie. Ca să nu crăpăm de foame, mâncăm prea mult, organismul nostru este adaptat de milioane de ani la foame. În lumea animală din care noi facem parte, foamea e normală. Anormală în lumea animală este sațietatea. Noi de când ne-am născut trăim în anormalitate. Habar nu avem ce este acel normal - foamea, în schimb am transformat sațietatea, excepția, în ceva cotidian.
Dar nu acesta este păcatul nostru cel mare, nu că mâncăm mult, ci că nu alergăm destul. Gândiți-vă că atunci când bunul Dumnezeu sau Mama Natură ne-a făcut oameni, ne-a făcut vânători/culegători. Efortul fizic normal pentru animalul numit om, este echivalent cu alergatul a 40 de km pe zi. Numai sportivii de performață fac efortul normal. Or să spună unii că nu pot alerga atât, sunt de acord, dar atunci de ce mâncăm? Cine ne obligă? Ușor de spus, greu de făcut, pentru că de mici ni s-a băgat în cap că mâncarea este bună și băutura este rea”, a explicat medicul, într-un mod foarte plastic, dar ușor de înțeles de toată lumea.
-
-
-
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă17.10.2025, 18:58
-
-
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.