Diabetul de tip 1, declanșat de gene din plămâni? Studiu revoluționar

Adisa Codruț |
Data publicării:
Diabet
Diabet

Noi cercetări sugerează că infecțiile pulmonare ar putea declanșa apariția diabetului de tip 1.

Cercetătorii de la Institutul Liggins de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, au folosit învățarea automată pentru a clasifica mutațiile genetice asociate diabetului de tip 1 în funcție de mărimea efectelor bolii lor care acționează prin diferite țesuturi din corp. Astfel au descoperit că cel mai mare impact a avut loc la genele din plămâni, nu în pancreas cum se credea până acum.

Noi cercetări sugerează că infecțiile pulmonare ar putea declanșa apariția diabetului de tip 1, afecțiunea autoimună care lasă o persoană în imposibilitatea de a produce suficientă insulină pentru a-și menține glicemia într-un interval normal.

”Dar ceea ce este cu adevărat izbitor este că mutațiile care sunt legate de cel mai mare risc de a dezvolta boala afectează în întregime genele din alt țesut - în plămâni”, afirmă profesorul Justin O'Sullivan, autor al studiului.

Potrivit acestuia, rezultatele susțin o teorie conform căreia infecțiile virale respiratorii pot declanșa apariția diabetului de tip 1, iar dacă teoria se dovedește corectă, medicamentele ar putea rezolva problema.

”Este într-adevăr o informație tentantă. (...) Aceasta pare o conexiune foarte importantă. Am putea vedea cândva un vaccin care protejează unele persoane împotriva dezvoltării diabetului de tip 1? Asta ar fi nemaipomenit”, aduagă profesorul citat.

Diabetul crește la nivel global, dovedindu-se una dintre provocările majore de sănătate ale secolului 21. În Noua Zeelandă, diabetul de tip 1 reprezintă cinci până la opt la sută din toate diagnosticele de diabet, afectând până la 26.000 de persoane. Adesea descoperită în copilărie, condiția necesită ca oamenii să ia insulină în fiecare zi. Nu există nici un remediu, dar gestionarea eficientă a nivelului de zahăr din sânge poate limita complicațiile, cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și problemele de vedere, potrivit medicalxpress.

Studiul științific poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel