Dieta care te ajută să îți păstrezi silueta și după ce ai slăbit

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Motive pentru care poți să câștigi în greutate
Motive pentru care poți să câștigi în greutate

O anumită dietă - varianta ei cu mai puține calorii - și exercițiile fizice făcute regulat sunt cheia păstrării siluetei obținute după un program de slăbire, arată un studiu proaspăt publicat. 

Dieta mediteraneană cu conținut scăzut de calorii și activitățile fizice făcute zilnic, împreună, au ca rezultat reducerea grăsimii corporale și a riscului cardiovascular la pacienții supraponderali sau obezi și la cei cu sindrom metabolic, și îi ajută pe aceștia să-și mențină greutatea obținută și la un an după slăbire, arată rezultatele obținute după primul an de studiu de cercetătorii de la Universitatea Rovira i Virgili.

Pacienților supraponderali sau obezi, în special celor cu sindrom metabolic, li se spune adesea să piardă în greutate schimbând stilul de viață. Cu toate acestea, nu existau dovezi științifice că acest efect benefic poate fi menținut pe termen lung.

De obicei se îngrașă la loc. De data asta nu!

Deși dietele cu conținut scăzut de grăsimi și carbohidrați s-au dovedit eficiente în ceea ce privește scăderea în greutate și îmbunătățirea riscului cardiovascular, beneficiile tind să se piardă într-o oarecare măsură după un an. După o dietă mediteraneană cu conținut scăzut de calorii și implicarea activității fizice zilnice, însă, s-a demonstrat științific că prezervă aceste beneficii obținute cu greu.

În această cercetare, oamenii de știință de la Departamentul de Nutriție Umană al Universității Rovira i Virgili, în colaborare cu alte 23 de grupuri de cercetare cooptate în studiul PREDIMED-Plus, au evaluat schimbările în greutatea corporală, acumularea de grăsime și diferiți factori de risc cardiovascular, după un an, la 626 pacienți.

Au pierdut 5% din greutate

Rezultatele au arătat că modificările din stilul de viață incluse în studiu sunt eficiente în menținerea clinic semnificativă a pierderii în greutate. Într-adevăr, dupa 12 luni de intervenție, 33,7% dintre pacienții care adoptaseră dieta hipocalorică mediteraneană combinată cu exercițiul fizic zilnic au arătat o pierdere în greutate minimă de 5%. Pierderea este semnificativă dacă ne gândim că vorbim de pacienți obezi sau cu probleme metabolice care fac foarte dificilă slăbirea.

Acești pacienți au prezentat, de asemenea, îmbunătățiri ale parametrilor legați de metabolismul glucozei și de anumiți markeri inflamatori, în comparație cu acei pacienți care nu au urmat dieta. În plus, pentru acei pacienți cu diabet zaharat sau cu risc de diabet, beneficiile acestor modificări ale stilului de viață au fost deosebit de mari în ceea ce privește controlul asupra glicemiei, se arată într-un material dat publicității de Universitatea Rovira i Virgili.

Cercetătorii subliniază că, în acest studiu, cea mai mare pierdere în greutate a fost constatatăt după 12 luni, ceea ce arată că pierderea în greutate a fost menținută în timp. În lumina acestor rezultate, oamenii de știință se așteaptă ca această „conservare" a pierderii în greutate ca răspuns la programul de stil de viață PREDIMED-Plus să poată oferi pe termen lung aceleași sau mai multe beneficii pentru bolile cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral sau mortalitate din aceste cauze).

Stidiul în cauză va dura opt ani, dar rezultatele primului an pot fi găsite AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel