Dieta de eliminare, slăbire sau tratament?

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Eliminarea anumitor alimente din dietă poate avea efecte foarte benefice asupra organismului
Eliminarea anumitor alimente din dietă poate avea efecte foarte benefice asupra organismului

Dieta de eliminare nu este neapărat o metodă de slăbire, ci mai degrabă una a vedea care dintre alimentele pe care la mâncați în mod constant vă provoacă dureri, inflamații sau deranjamente la stomac.

Când vine vorba de dieta de eliminare, ideea principală este să vă schimbați regimul alimentar timp de câteva săptămâni prin renunțarea la anumite alimente care ar putea provoca probleme de genul durerii, inflamației, durerilor de cap sau diareei. Dacă problema dispare, reincludeți alimentele în cauză în dietă, treptat, unul câte unul, pentru a vedea cine este vinovatul.

Cât timp durează?

Simptomele cauzate de alimente dispar de regulă în decurs de 4 săptămâni de la schimbarea dietei. Dacă nu s-au oprit după 8 săptămâni, aceste alimente probabil că nu sunt cauza problemelor, arată experții de la WebMD.

Slăbire sau tratament?

O dieta de eliminare este ambele: și slăbire și tratament. Dacă eliminați din dietă alimentele cu grăsimi nesănătoase, da, ve-ți pierde în greutate. Apoi, dieta de eliminare poate fi utilizată pentru a afla ce alimente, dacă există, provoacă problema (durerea, balonarea etc..) de care doriți să scăpați. Faptul că reduceți sau aliminați aceste alimente din dieta dvs. - este partea de tratament.

Ce vă poate arăta?

Sunt necesare mai multe cercetări, dar această dietă a fost utilizată ca o modalitate de a diagnostica și trata alergiile, intoleranța la gluten (boala celiacă), intoleranța la lactoză, durerea cronică, oboseala, sindromul intestinului iritabil, tulburările de dispoziție și de atenție, și altele.

Nu m-au deranjat niciodată - de ce acum?

Doar pentru că nu până acum anumite alimente nu v-au deranjat, asta nu înseamnă că nu vi se va întâmpla vreodată. Puteți începe să aveți reacții (alergice, intoleranțe etc.) la anumite alimente în orice moment al vieții.

Ar putea fi modul în care sunt prebătite alimentele?

Chiar dacă descoperiți un anume aliment, poate fi greu să aflat de ce vă provoacă probleme. Este mâncarea în sine? Sau modul în care este crescut, procesat sau condimentat? Spre exemplu, dacă este greu să rezistați cărnii de porc, încercați unele sortimente de la animale care sunt crescute organic sau preparate făcute fără nitrați (un conservant des folosit în mezeluri), ori faceți grătar în loc să o prăjiți în grăsime. Poate fi vorba și de cantitate. Prin testarea atentă, puteți descoperi că puteți să scăpați de simptomele dvs. și să mâncați în cintunare ceva ce vă place.

Intoleranță sau alergie?

Intoleranța înseamnă că sunteți sensibil la un anumit aliment sau că organismul vostru are dificultăți în a-l digera. Un răspuns alergic poate fi mult mai sever și poate duce la o reacție care amenință viața, numită anafilaxie. Poate fi greu să faci diferența între cele două, deci discutați cu medicul dumneavoastră pentru a fi sigur.

Care sunt unele motive comune pentru utilizarea dietei?

Dacă credeți că produsele lactate vă cauzează gazele, diareea și balonarea, o dietă de eliminare vă poate ajuta să o confirmați. Aceste simptome pot fi cauzate de boala celiacă. Dacă aveți această afecțiune și mâncați ceva făcut din făină de grâu și alte cereale care conțin gluten, sistemul imunitar vă atacă intestinul subțire. O dietă de eliminare vă poate ajuta.

Poate duce la ușurarea durerii?

Inflamația este cauza principală a durerii cronice. Căldura, umflarea și durerea fac parte din răspunsul imun al corpului la ceea ce consideră o amenințare (dar uneori nu este). Anumite alimente pot provoca inflamații la unii oameni, în special cele care au zahăr sau sunt foarte procesate, cum ar fi pizza congelată sau acele „mese" de-a gata pe care le bagi în cuptorul cu microunde. Dacă eliminați sau limitați alimentele care vă produc această reacție, este posibil să observați că vă simțiți mai bine.

Ce alimente reduc durerea sau inflamația?

Dacă credeți că aveți probleme cu un anumit produs alimentar, începeți cu el. Dacă nu, ar trebui să încercați să eliminați, pe rând, laptele, zahărul, alimentele ambalate și alimentele procesate. Unii oameni elimină de asemenea glutenul. Dacă nici acestea nu funcționează, puteți trece la carnea de porc, de vită, porumbul, ouăle, crustaceele, ciocolată, cafeaua sau ceaiul din dieta dvs. pentru a vedea dacă eliminarea lor face vreo diferență.

Poate ajuta cu ADHD?

Tulburarea de deficit de atenție / hiperactivitate este o afecțiune cronică cel mai adesea diagnosticată la copii, dar poate afecta și adulții. Cei cărora le e greu să fie atenți și pot avea probleme în a sta liniștiți sau a-și controla impulsurile. Cercetările continuă, dar unele studii sugerează că o dietă de eliminare ar putea ajuta aproximativ 25% dintre persoanele care au ADHD cu cel puțin unele dintre simptomele lor.

Mă poate ajuta cu migrenele?

Declanșatoarele frecvente ale migrenei sunt lactate, ciocolată, ouă, citrice, carne, grâu, nuci, roșii, ceapă, porumb, mere și banane. Desigur, acest lucru nu înseamnă că, dacă mâncați aceste alimente, veți obține automat o migrenă. Dacă se întâmplă, totuși, atunci puteți încerca o dietă de eliminare ca să vedeți ce vă declanșează migrena.

Poate ajuta cu sindromul de intestin iritabil?

Poate fi foarte util pentru unii oameni, dar nu este ușor de realizat. Acest lucru se datorează faptului că este greu să eliminați unii dintre posibilii vinovăți ai sindromului de intestin iritabil - un grup de anumiți carbohidrați (cunoscut de acronimul FODMAP), pe care organismul nu reușește să îi procesele cum trebuie. Aceste alimente includ mere, prune, piersici, ceapă, conopidă și alte fructe și legume, alimente și băuturi cu sirop de porumb cu fructoză. Acestea pot determina acumularea de lichide și gaze, dureri de burtă și balonare. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un dietetician dacă doriți să încercați dieta de eliminare pentru această afecțiune.

Ar trebui să consultați un doctor înainte de a începe?

Da. Faptul că elimini anumite alimente, poate afecta unele tratamente sau condiții. Poate fi necesar să vă fie schimbată doza din anumite medicamente și există și riscul de a nu obține cantități suficiente de nutrienți dacă eliminați prea multe alimente sau dieta dumneavoastră este deja foarte limitată. Dacă simptomele sunt proaste, medicul dumneavoastră ar trebui să fie întotdeauna primul la care să apelați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel