Dieta și persistența ar putea inversa diabetul

Diabet
Diabet

Deoarece incidența diabetului continuă să crească la nivel global, lupta împotriva acestei afecțiuni cronice continuă. Cercetările noi explică nu numai ce declanșează diabetul de tip 2, ci și cum să inversezi starea.

 

Între 1980 și 2014, numărul persoanelor cu diabet zaharat din întreaga lume a crescut de la aproximativ 108 milioane la 422 milioane, notează Medical News Today. 

Până la 90% dintre aceștia au diabet de tip 2.

Intervențiile farmacologice au încercat să stopeze ceea ce unii au numit pandemia diabetului.

Cu toate acestea, intervențiile de stil de viață pot avea succes atunci când alte abordări au eșuat.

Cu câțiva ani în urmă, Medical News Today a raportat primele rezultate ale unui studiu clinic, care a arătat că programele de pierdere în greutate intensivă ar putea ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 2 să obțină remisie fără să ia niciun medicament.

Traseul a fost numit Diagnostic Remission Clinical Trial (DiRECT), iar unul dintre co-liderii săi a fost prof. Roy Taylor de la Universitatea Newcastle din Regatul Unit.

Dar cum se produce această remisie și cât durează? De ce unii oameni obțin o remisiune durabilă, în timp ce pentru alții, boala se întoarce?

Prof. Taylor și-a propus împreună cu echipa sa să răspundă la aceste întrebări, folosind date din procesul DiRECT și aplicând tehnici imagistice și de monitorizare a sângelui.

Cercetatorii si-au publicat descoperirile in revista Cell Metabolism.

Testarea „ipotezei ciclului twin"


Studiul și-a propus să testeze - și să confirme - așa-numita ipoteză a ciclului twin, pe care prof. Taylor și echipa au prezentat-o cu mai mult de un deceniu în urmă.

Teoria a propus că diabetul de tip 2 rezultă din acumularea de grăsime în ficat, ceea ce induce rezistența la insulină și crește producția de zahăr din sânge.

La rândul lor, aceste efecte cresc nivelul de insulină plasmatică, precipitând „un ciclu de auto-întărire" în care insulina stimulează producția de grăsime.

Aceste niveluri crescute de grăsime hepatică determină lipidele în mai multe țesuturi, inclusiv în pancreas.

Celulele beta, care sunt responsabile de crearea insulinei, sunt localizate în pancreas. „Expunerea pe termen lung la acizii grași saturați este dăunătoare pentru celulele beta", scriu autorii.

Cercetătorii au dorit să „descrie procesele fiziopatologice care stau la baza recurenței diabetului de tip 2 din grupul care a obținut inițial remisie, dar apoi a recidivat înapoi la diabet.

În acest scop, cercetătorii au cuantificat grăsimile intra-organice și abdominale folosind scanări RMN de ultimă oră la 12 și 24 de luni. S-au uitat la grăsimea pancreasului și a ficatului, mai exact.

Analiza a inclus măsurători de glucoză, HbA1c, colesterol de înaltă densitate lipoproteină (HDL) și trigliceride. Echipa a analizat, de asemenea, acizii grași, secreția de insulină și funcția celulelor beta.

Când grăsimea hepatică „se înfundă"

Studiul a relevat că majoritatea participanților la studiu au menținut remisiunea peste 2 ani, dar că acest lucru a fost posibil numai dacă trigliceridele hepatice și grăsimea din pancreas au rămas scăzute.

Concret, aproape 9 din 10 participanți care au reușit să piardă 15 kilograme sau mai mult în procesul DiRECT au inversat boala.

După 2 ani, mai mult de o treime dintre acești indivizi au fost fără diabet și fără nevoia de medicamente pentru diabet pentru cel puțin 24 de luni.

Cu toate acestea, un grup mic a prezentat o recidivă, care a fost asociată cu revenirea la trigliceridele hepatice ridicate și nivelurile ridicate de grăsime intrapancreatică.

Prof. Taylor explică: „Am văzut că atunci când o persoană acumulează prea multă grăsime, care ar trebui depozitată sub piele, atunci trebuie să meargă în altă parte a corpului. Cantitatea care poate fi păstrată sub piele variază de la o persoană la alta, indicând un „prag personal de grăsime" peste care grăsimea poate provoca greșeli. "

„Dieta și persistența" pot inversa diabetul

"Acest lucru înseamnă că putem vedea acum diabetul de tip 2 ca o condiție simplă în care individul a acumulat mai multe grăsimi decât ar putea face față", continuă autorul, subliniind implicațiile sperante ale acestei descoperiri.

"Important, acest lucru înseamnă că, prin alimentație și persistență, pacienții sunt capabili să piardă grăsimea și să-și poată inversa diabetul. Cu cât acest lucru se face mai devreme după diagnostic, cu atât este mai probabil ca remisia să poată fi obținută".

„Pentru prima dată", concluzionează prof. Taylor și echipa în lucrarea lor, „suntem capabili să raportăm schimbările fiziologice care stau la baza unui ciclu complet de reînnoire și reapariție a bolii".

În U.K., Serviciul Național de Sănătate (NHS) va derula un program care va testa terapia de pierdere în greutate la mii de oameni care trăiesc cu diabet zaharat de tip 2.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel