EXCLUSIV Dr. Florin Ioan Bălănică: Ce mâncăm în Postul Crăciunului
Postul Crăciunului durează patruzeci de zile (de la 15 Noiembrie la 25 Decembrie) și e perioada din an în care ne pregătim, atât sufletește cât și trupește, de cea mai mare sărbătoare a...
Recomandarea creștină este de a ține un post la nivel spiritual, în care să avem un comportament tolerant, altruist și să alungăm sentimentele de ură și emoțiile negative, să eliminăm prejudecățile și certurile inutile.
Dr. Florin Ioan Bălănică a realizat, EXCLUSIV pentru DC MEDICAL, o analiză a ceea ce avem la dispoziție în magazine și ce ar trebui să mâncă de fapt în postul Crăciunului. Iată ce ne explică specialistul în nutriție și nutrinogenică:
„Nu voi intra în detaliile creștine ale postului, ci voi vorbi despre alimentația din această perioadă. Produsele pe care multe persoane le aleg în timpul postului sunt de proastă calitate și, de cele mai multe ori, nocive. Produsele comercializate sunt foarte diferite din punct de vedere calitativ și multe dintre ele, încercând să imite produsele animale pe care le-am eliminat din alimentație, au în compoziție aditivi alimentari, coloranți și arome. Sănătatea organismului nostru depinde de ceea ce mâncăm. Din punct de vedere nutrițional, perioada de post se caracterizează prin denutriție proteică, prin privarea de proteine animale, dar este important să știm cum putem preveni aceasta, prin compensarea cu proteine vegetale, ele având, uneori, o calitate superioară.
MICUL DEJUN: Pentru cei obișnuiți cu micul dejun frugar, de tip iaurt cu cereale, recomand înlocuirea acestuia cu lapte de migdale, care este mai puțin caloric față de laptele de vacă, dar este bogat în vitamine A, E şi D, dar şi în calciu. O alternativă la micul dejun, pentru pacienții normoponderali este avocado, fruct bogat în vitamine şi minerale, acizi graşi esențiali.
PRÂNZ: La prânz, o variantă de meniu este QUINOA care seamănă cu orezul din punct de vedere al modului de gătire, dar are ca avantaj timpul de fierbere înjumătățit față de orez. Este o sursă bogată de proteine calitative şi de calciu, în cantitate mai mare decât conținutul de calciu din lapte.
O altă sursă de proteine vegetale sunt CIUPERCILE care au un conținut redus de calorii şi sunt pline de nutrienți care ne ajută să avem o sănătate optimă. Ciupercile conțin multe proteine și pot înlocui carnea cu succes, putând fi folosite în diverse preparate precum sarmale, ciorbe, supe.
FASOLEA este un alt aliment recomandat în perioada postului, cu un conținut ridicat de carbohidrați, ceea ce impune precauție la persoanele cu disglicemie. FASOLEA VERDE şi SPANACUL sunt două alimente greu de achiziționat proaspete în această perioadă, dar le putem consuma și dacă sunt congelate, deoarece păstrează o mare parte din încărcătură nutrițională din starea crudă.
NĂUTUL este similar cu fasolea și îl recomad să fie consumat mai ales de persoanele supraponderale deoarece spre deosebire de fasole are mai puține calorii. O variantă a năutului este hummusul, preparatul rapid și gustos, pe care îl putem combină cu o salată sau chiar cu o felie de pâine integrală.
Recomand consumul de SFECLA ROȘIE, mai ales în această perioada a sezonului rece, deoarece înlătură oboseală, ajută la prevenirea anemiei şi e un bun stimulent al sistemului imunitar. Este bogată în minerale și poate fi un ingredient cheie în salate, în diferite combinații.
VARZA este o vedetă a regimului de post și este bogată în vitamine și minerale, cu un conținut ridicat de fibre alimentare importante pentru o digestie sănătoasă. Consumată fie în stare crudă sau în saramură, poate fi inclusă la orice masă", arată medicul nutriționist.
De ce ne îngrășăm de Sărbători și cum putem evita asta?
Dr. Ioan Bălănică spune că „în perioada de post, majoritatea oamenilor iau în greutate deoarece consumă cantități crescute de cartofi şi paste făinoase, bogate caloric și în carbohidrați. Recomand consumul moderat al acestora, mai ales la persoanele supraponderale și introducerea preparatelor din făină integrală în locul celor din făină albă.
De asemenea, recomand să EVITAȚI mezelurile sau pateurile de post, bogate în aditivi și coloranți și înlocuirea acestora cu fructele, legumele, tocănițele preparate acasă. Citirea etichetelor și identificarea ingredientelor trebuie să fie mandatorie când facem cumpărături. Multe dintre produsele care pretind că sunt „de post", au în compoziție zer sau lactoză, ingrediente care le scot de pe lista produselor de post.
Acest post are multe zile de dezlegări la peşte. PEȘTELE, se poate găti în foarte multe feluri, la cuptor, pe pat de sare, saramură, cu o garnitură de legume și este recomandat mai ales persoanelor supraponderale.
Postul cu alimente sănătoase poate avea efecte benefice asupra tensiunii, lipidelor din sânge, poate reduce stresul oxidativ cu efecte positive pe metabolismul glucidic. Postul trebuie să fie o perioadă a iubirii de aproape și de sine, acordând mai multă atenție și regimului alimentar", conchide cunoscutul nutriționist.
-
-
-
Vitamina D și K2: cum să le iei corect pentru oase și inimă sănătoasă02.12.2025, 21:48
-
-
Durerea cronică crește semnificativ riscul hipertensiunii arteriale02.12.2025, 18:12
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
EXCLUSIV Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
