Dr. Florin Ioan Bălănică: Ce mâncăm în Postul Crăciunului

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Alimentație vegetariană
Alimentație vegetariană
  • Alimentație vegetariană

Postul Crăciunului durează patruzeci de zile (de la 15 Noiembrie la 25 Decembrie) și e perioada din an în care ne pregătim, atât sufletește cât și trupește, de cea mai mare sărbătoare a creștinismului, Nașterea Domnului. Dar ce mâncăm în post ca să nu ne îngrășăm și să nu ne dăm organismul peste cap? EXCLUSIV pentru DC MEDICAL, cunoscutul nutriționist dr. Florin Ioan Bălănică explică ce putem mânca și la ce mese.

Recomandarea creștină este de a ține un post la nivel spiritual, în care să avem un comportament tolerant, altruist și să alungăm sentimentele de ură și emoțiile negative, să eliminăm prejudecățile și certurile inutile.

Dr. Florin Ioan Bălănică a realizat, EXCLUSIV pentru DC MEDICAL, o analiză a ceea ce avem la dispoziție în magazine și ce ar trebui să mâncă de fapt în postul Crăciunului. Iată ce ne explică specialistul în nutriție și nutrinogenică:

„Nu voi intra în detaliile creștine ale postului, ci voi vorbi despre alimentația din această perioadă. Produsele pe care multe persoane le aleg în timpul postului sunt de proastă calitate și, de cele mai multe ori, nocive. Produsele comercializate sunt foarte diferite din punct de vedere calitativ și multe dintre ele, încercând să imite produsele animale pe care le-am eliminat din alimentație, au în compoziție aditivi alimentari, coloranți și arome. Sănătatea organismului nostru depinde de ceea ce mâncăm. Din punct de vedere nutrițional, perioada de post se caracterizează prin denutriție proteică, prin privarea de proteine animale, dar este important să știm cum putem preveni aceasta, prin compensarea cu proteine vegetale, ele având, uneori, o calitate superioară.

MICUL DEJUN: Pentru cei obișnuiți cu micul dejun frugar, de tip iaurt cu cereale, recomand înlocuirea acestuia cu lapte de migdale, care este mai puțin caloric față de laptele de vacă, dar este bogat în vitamine A, E şi D, dar şi în calciu. O alternativă la micul dejun, pentru pacienții normoponderali este avocado, fruct bogat în vitamine şi minerale, acizi graşi esențiali.

PRÂNZ: La prânz, o variantă de meniu este QUINOA care seamănă cu orezul din punct de vedere al modului de gătire, dar are ca avantaj timpul de fierbere înjumătățit față de orez. Este o sursă bogată de proteine calitative şi de calciu, în cantitate mai mare decât conținutul de calciu din lapte.

O altă sursă de proteine vegetale sunt CIUPERCILE care au un conținut redus de calorii şi sunt pline de nutrienți care ne ajută să avem o sănătate optimă. Ciupercile conțin multe proteine și pot înlocui carnea cu succes, putând fi folosite în diverse preparate precum sarmale, ciorbe, supe.

FASOLEA este un alt aliment recomandat în perioada postului, cu un conținut ridicat de carbohidrați, ceea ce impune precauție la persoanele cu disglicemie. FASOLEA VERDE şi SPANACUL sunt două alimente greu de achiziționat proaspete în această perioadă, dar le putem consuma și dacă sunt congelate, deoarece păstrează o mare parte din încărcătură nutrițională din starea crudă.

NĂUTUL este similar cu fasolea și îl recomad să fie consumat mai ales de persoanele supraponderale deoarece spre deosebire de fasole are mai puține calorii. O variantă a năutului este hummusul, preparatul rapid și gustos, pe care îl putem combină cu o salată sau chiar cu o felie de pâine integrală.

Recomand consumul de SFECLA ROȘIE, mai ales în această perioada a sezonului rece, deoarece înlătură oboseală, ajută la prevenirea anemiei şi e un bun stimulent al sistemului imunitar. Este bogată în minerale și poate fi un ingredient cheie în salate, în diferite combinații.

VARZA este o vedetă a regimului de post și este bogată în vitamine și minerale, cu un conținut ridicat de fibre alimentare importante pentru o digestie sănătoasă. Consumată fie în stare crudă sau în saramură, poate fi inclusă la orice masă", arată medicul nutriționist.

De ce ne îngrășăm de Sărbători și cum putem evita asta?

Dr. Ioan Bălănică spune că „în perioada de post, majoritatea oamenilor iau în greutate deoarece consumă cantități crescute de cartofi şi paste făinoase, bogate caloric și în carbohidrați. Recomand consumul moderat al acestora, mai ales la persoanele supraponderale și introducerea preparatelor din făină integrală în locul celor din făină albă.

De asemenea, recomand să EVITAȚI mezelurile sau pateurile de post, bogate în aditivi și coloranți și înlocuirea acestora cu fructele, legumele, tocănițele preparate acasă. Citirea etichetelor și identificarea ingredientelor trebuie să fie mandatorie când facem cumpărături. Multe dintre produsele care pretind că sunt „de post", au în compoziție zer sau lactoză, ingrediente care le scot de pe lista produselor de post.

Acest post are multe zile de dezlegări la peşte. PEȘTELE, se poate găti în foarte multe feluri, la cuptor, pe pat de sare, saramură, cu o garnitură de legume și este recomandat mai ales persoanelor supraponderale.

Postul cu alimente sănătoase poate avea efecte benefice asupra tensiunii, lipidelor din sânge, poate reduce stresul oxidativ cu efecte positive pe metabolismul glucidic. Postul trebuie să fie o perioadă a iubirii de aproape și de sine, acordând mai multă atenție și regimului alimentar", conchide cunoscutul nutriționist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel