Dr. Mihaela Bilic, despre dietele lichide: Am uitat că avem dinți? Comoditate infantilă!

Adisa Codruț |
Data publicării:
Alimente transformate în sucuri
Alimente transformate în sucuri

Cunoscutul medic nutriționist desființează dietele care se bazează explusiv pe alimente în formă lichidă. Creme, alimente mărunțite, smoothie și sucuri, nimic nu-i scapă!

„Oare mi se pare mie sau suntem supuși unui proces de infantilizare în masă? Am devenit cu toții nou-născuți de e nevoie să consumăm alimentele pasate, mărunțite, gata mestecate?! Am ajuns să bem totul cu paiul din comoditate sau de dragul biberonului?" întreabă, amuzată, dr. Mihaela Bilic.

Ea spune că cheltuim o grămadă de bani pe storcătoare performante, „uitând că avem dinți și măsele proiectate să facă asta - și doar atunci când mestecăm putem să ne săturăm! Consumăm extract de nutrienți în pahare frumos colorate uitând că nu ajutăm cu nimic organismul scurtând timpul de digestie și absorție - sunt un fel de perfuzie de glucoză direct în venă! Alegem smoothie-uri de fructe și legume pentru că par mai trendy decât banala supă/ciorbă, ignorând că se transformă în colăcei de grăsime, exact ca și berea!"

Creierul nostru percepe orice lichid ca fiind apă

De ce preferă tinerii produsele fast-food? „Pentru că sunt ușor de mestecat! Nu gustul este principalul motiv, ci consistența. De ce luăm din raft o sticlă cu suc fresh în loc de un recipient cu supă? Pentru că se poate bea, în loc să fie mâncat cu lingura. Comoditate infantilă care ne costă silueta și sănătatea! Economisim timp la preparat și mestecat, însă ne bombardăm ficatul cu lichide ce se vor alternative de mâncare sănătoasă. Rezultatul este o confuzie majoră la nivel de percepție: creierul nostru consideră orice lichid ca fiind apă! Adică nici de mâncat nu mâncăm și ne mai și îngrășăm!", explică medicul nutriționist, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Mai mult, Mihaela Bilic crede că alimentele pasate și mărunțite își au locul doar în dieta bebelușilor sau a bătrânilor.
„Bebelușii și persoanele în vârstă mănâncă totul pasat, pentru că nu au dinți. Noi, adulții, avem dinți dar ne e lene să-i folosim. Și în loc să ținem cu sănătatea noastră și să consumăm produsele cât mai puțin procesate, cât mai aproape de forma lor naturală, dură și greu de mestecat, dăm în mintea copiilor și stăm cu biberonul în mână", explică ea.

Și apa se mestecă!

„Filozofia budistă spune să mesteci până și apa. Eu aș spune să renunțăm la pai și să ne întoarcem la lingură. Iar dacă mai și mestecăm fiecare înghițitură nu de 30, dar măcar de 10 ori, atunci suntem în siguranță. Nu tăiați din timpul alocat mesei, nu dați pe gât lichide ce se vor hrănitoare, ființa noastră este rudimentară și are nevoie nevoie de măcar 15 minute ca să realizeze că a mâncat și s-a săturat. Lingura e mai sigură decât paiul când vine vorba de lăcomie și unde mai pui că nici la volan, nici în canapea și nici pe stradă nu poți să mănânci cu lingura!", conchide nutriționistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel