Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Elixirul tinereții ar putea fi un un compus chimic care se găsește în multe tipuri de fructe, precum merele sau căpşunele. Un studiu realizat Universitatea din Minnesota a arătat că acest compus...
Fisetina, un flavonoid care se găsește în mod natural în mere, dar și în alte fructe și legume – căpşuni, respectiv ceapă sau castraveţi, are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii recunoscute.
În cadrul studiului, prezentat în publicația EBioMedicine, cercetătorii de la Universitatea din Minnesota, Minneapolis, au testat 10 flavonoide, printre care și fisetina, pe şoareci.
Cum apare îmbătrânirea
Experții spun că un factor cheie în procesul de îmbătrânire al oamenilor este „senescenţa celulară” sau îmbătrânirea celulei. Din momentul în care o celulă intră în acest stadiu, ea nu mai este capabilă să se dividă. Când acest lucru se întâmplă, celula transmite semnale organismului care indică sistemului imunitar să elimine celula deteriorată.
Oamenii tineri pot uşor să înlăture celule senescente, însă odată cu înaintarea în vârstă, procesul devine mult mai dificil de realizat. Din această cauză, la persoanele în vârstă are loc o acumulare de celule deteriorate, care înseamnă practic procesul de îmbătrânire, cu toată suita de semne și manifestări: riduri, uzura articulațiilor, încărunțirea părului, boli degenerative.
Elixirul tinereții, un prim pas a fost făcut
Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au încercat să identifice ce fel de substanțe ar avea cele mai bune efecte pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.
Din cele 10 flavonoide testate pe parcursul studiului, cele mai bune efecte le-a avut fisetina. În testele realizate în laborator, când şoarecilor li s-a aplicat fisetină, nivelul celulelor senescente din animale a a scăzut sensibil, prelungind speranţa de viaţă şi contribuind la o sănătate mai bună.
„Aceste rezultate sugerează că putem să extindem perioada vieții sănătoase, a stării de sănătate, chiar către sfârşitul vieţii", a declarat profesorul Paul D. Robbins de la Universitatea din Minnesota, unul dintre autorii studiului. Totuși, cercetătorii consideră că acesta este doar primul pas în vederea unei analize mai ample, legate inclusiv de doza optimă pentru un efect optim.
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!