Expunerea la parfumuri, efect neașteptat asupra creierului. Previn demența. Când și la ce mirosuri trebuie să te expui

Monika Baciu |
Data publicării:
expunerea la parfumuri - FOTO: Freepik@goffkein
expunerea la parfumuri - FOTO: Freepik@goffkein

Expunerea la parfumuri are un efect de vindecare a creierului. Când și la ce mirosuri trebuie să te expui.

Expunerea la parfumuri în timpul somnului stimulează în mod spectaculos funcția cognitivă. Dintre toate simțurile pe care ne place să ni le răsfățăm, mirosul este adesea neglijat - dar mirosurile potrivite ar putea fi exact ceea ce are nevoie creierul dumneavoastră pentru a continua să funcționeze la bătrânețe.

Cercetătorii de la Universitatea din California, Irvine, au descoperit recent dovezi solide că îmbogățirea aerului cu parfumuri îmbunătățește performanța cognitivă prin întărirea unei conexiuni critice între zonele neurologice care implică memoria și luarea deciziilor.

Expunerea la parfumuri, efect asupra demenței

Experimentul lor, la care au participat 43 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 60 și 85 de ani, sugerează că declinul cognitiv și afecțiuni precum demența ar putea fi încetinite prin simpla difuzare în dormitor, în fiecare seară, înainte de culcare, a unor parfumuri diferite.

Păstrarea materiei cenușii bătrâne stimulate pe măsură ce îmbătrânim este vitală pentru menținerea unei bune sănătăți cognitive. Asta nu înseamnă doar să ținem pasul cu cuvintele încrucișate zilnice - înseamnă să ne piperăm mediul înconjurător cu tot felul de imagini și sunete pe care creierul să le adulmece.

Vezi și: Cancerul colorectal - 7 factori de risc. La ce să fii atent dacă ai sub 50 de ani

Pentru alte animale, s-a demonstrat că îmbogățirea mediului cu mirosuri stimulează neuroplasticitatea, în special în testele care implică animale cu simptome asemănătoare celor umane la tulburările neurologice.

Nu este chiar o exagerare să credem că și oamenii ar putea beneficia de pe urma experienței unui ”peisaj olfactiv” complex. Din punct de vedere fiziologic, capacitatea noastră de a detecta mirosurile se deteriorează înainte ca abilitatea noastră cognitivă să înceapă să scadă.

Pierderea acestui simț se corelează, de asemenea, cu o pierdere de celule cerebrale, sugerând o legătură puternică între miros și funcția neurologică.

”Simțul olfactiv are privilegiul special de a fi conectat direct la circuitele de memorie ale creierului. Toate celelalte simțuri sunt dirijate mai întâi prin talamus. Toată lumea a experimentat cât de puternice sunt aromele în evocarea amintirilor, chiar și din vremuri foarte îndepărtate.

Cu toate acestea, spre deosebire de modificările vederii pe care le tratăm cu ochelari și de protezele auditive pentru deficiențele de auz, nu s-a intervenit pentru pierderea mirosului”, spune neurobiologul Michael Yassa, potrivit Science Alert.

Vezi și: Ce se întâmplă când încălzești mâncarea în materialele plastice la cuptorul cu microunde. Ce substanțe sunt eliberate și care sunt riscurile

Ce mirosuri au efect asupra creierului

Pentru a determina dacă declinul cognitiv poate fi salvat cu acest tip de stimulare senzorială, Yassa și colegii săi au oferit la 20 dintre recruții studiului un sortiment de uleiuri naturale care conțineau parfumuri de trandafir, portocală, eucalipt, lămâie, mentă, rozmarin și lavandă.

Restul grupului a primit un ”simulacru” care conținea urme de odorizant.Tuturor participanților li s-a cerut să folosească unul dintre uleiuri cu un difuzor pentru a-și parfuma casa timp de două ore în fiecare noapte, timp de șase luni, prin rotație prin meniul de parfumuri.

O baterie de teste neuropsihologice a fost apoi folosită pentru a compara memoria, învățarea verbală, planificarea și abilitățile de schimbare a atenției ale voluntarilor înainte și după cele șase luni de testare.

Vezi și: Ce droguri au fost găsite la UNTOLD și ce efecte dau. Medicamente cu prescripție medicală, folosite de tineri. Cristian Paparau: Creează o distorsiune a percepției

În mod surprinzător, a existat o diferență clară de 226% între răspunsurile oferite de cei care au fost expuși la o varietate de parfumuri și persoanele din grupul de control. O scanare a creierelor lor a dezvăluit, de asemenea, o schimbare semnificativă în anatomia care leagă zonele creierului critice pentru memorie și gândire în cadrul grupului de testare.

Întrucât toți voluntarii aveau o stare de sănătate mintală la fel de bună, cercetătorii vor să vadă acum dacă rezultatele continuă să fie valabile și pentru persoanele diagnosticate deja cu un anumit grad de pierdere cognitivă.

Indiferent de vârstă sau de starea de spirit, a da nasului tău ceva de făcut atunci când se sting luminile și se instalează liniștea nu este tocmai o modalitate neplăcută de a-ți exersa mintea pe timp de noapte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel