Greșeli pe care le faci când gătești. Cum te poți îmbolnăvi
Când gătești comiți o serie de greșeli banale care își pot pune în pericol sănătatea. Sunt detalii cărora nu le dăm importanță, dar care contează.
Atunci când gătești trebuie să ai în vedere patru aspect majore. CDC arată că germenii pot fi răspândiți atunci când gătești.
”Nu răspândi germeni când gătești. Folosește ustensile separate pentru mâncarea gata de mâncat și pentru carne crudă, pui, fructe de mare și ouă. Spălați ustensilele cu apă fierbinte, cu detergenți de vase sau în mașina de spălat vase după fiecare utilizare”, arată CDC.
Patru pași pentru a găti sănătos
CDC arată care sunt cei patru pași simpli de urmat atunci când gătești.
- SPALĂ
- SEPARĂ
- GĂTEȘTE
- RĂCEȘTE
Cei patru pași te pot ajuta să te protejezi pe tine și pe cei dragi de toxiinfecțiile alimentare.
Vezi și: Alimentele picante, riscante pentru sănătate. Când devin un pericol și ce se întâmplă în organism
Spală
CDC ne arată că trebuie să ne spălăm des mâinile și suprafețele pe care gătim. Germenii care provoacă intoxicații alimentare pot supraviețui în multe locuri și se pot răspândi în jurul bucătăriei.
Spălați-vă pe mâini timp de cel puțin 20 de secunde cu săpun și apă caldă sau rece înainte, în timpul și după pregătirea alimentelor și înainte de a mânca.
Spălați-vă întotdeauna pe mâini după manipularea cărnii nefierte, a puiului și a altor păsări de curte, fructe de mare, făină sau ouă. Spălați-vă ustensilele, tocătoarele și blaturile cu apă fierbinte, cu detergent de vase, după pregătirea fiecărui produs alimentar.
Clătiți fructele și legumele proaspete sub jet de apă.

Spală - FOTO: Freepick
Separați
Nu contaminați încrucișat. Carnea crudă, păsările de curte, fructele de mare și ouăle pot răspândi germenii la alimente gata de consum, cu excepția cazului în care le păstrați separate. Când faceți cumpărături, păstrați carnea crudă, păsările de curte, fructele de mare departe de alte alimente.
Păstrați carnea crudă sau marinată, păsările de curte, fructele de mare și ouăle separat de toate celelalte alimente din frigider. Depozitați carnea crudă, păsările de curte și fructele de mare în recipiente sau pachete sigilate, astfel încât zeama acestora să nu se scurgă pe alte alimente.
Utilizați un tocător sau o farfurie pentru carne crudă, păsări de curte și fructe de mare și un tocător sau o farfurie pentru produse, precum pâinea și alte alimente care nu vor fi gătite.
Gătiți la temperatura potrivită
Deși noile tendințe culinare spun că preparatele din carne nu trebuie foarte bine gătite, specialiștii din domeniul medical îi contrazic pe bucătari.
Mâncarea este gătită în siguranță atunci când temperatura internă devine suficient de mare pentru a ucide germenii care vă pot îmbolnăvi. Singura modalitate de a spune dacă mâncarea este gătită în siguranță este de a utiliza un termometru alimentar. Nu vă puteți da seama dacă mâncarea este gătită în siguranță verificându-i culoarea și textura (cu excepția fructelor de mare).
Utilizați un termometru alimentar pentru a vă asigura că alimentele sunt gătite la o temperatură internă sigură.
Vezi și: Postul negru, cheia tinereții. Dr. Cezar: E bun pentru echilibru și pentru regenerarea organismului
La câte grade se prepară carnea
Bucăți întregi de carne de vită, carne de vită, miel și carne de porc, inclusiv șuncă proaspătă: 62,77 °C (apoi lăsați carnea să se odihnească timp de 3 minute înainte de sculptură sau mâncare)
- Pește: 62,77 °C sau gătiți până când carnea este opacă și se separă ușor cu o furculiță
- Carne măcinată, cum ar fi carnea de vită și de porc: 71,11 °C
- Toate păsările de curte, inclusiv puiul măcinat și curcanul: 73,88°C
- Resturi de mâncare: 62,77 °C
Răciți
Bacteriile se pot multiplica rapid dacă sunt lăsate la temperatura camerei sau în "Zona periculoasă" între 4°C și 60°C. Păstrați frigiderul la 4 °C sau mai jos și congelatorul la -17°C sau mai jos aruncați mâncarea înainte de a se strica. Dacă frigiderul nu are un termometru încorporat, păstrați un termometru pentru aparate în interiorul acestuia pentru a verifica temperatura.

Răciți - FOTO: Freepick
Vezi și: Activitatea fizică, necesară. Ce și câte boli pot fi prevenite dacă faci puțină mișcare
Ambalați alimentele
Ambalați alimente calde sau fierbinți în mai multe recipiente curate, puțin adânci și apoi puneți la frigider. Este bine să puneți porții mici de alimente fierbinți în frigider, deoarece acestea se vor răci mai repede.
Dezghețați alimentele congelate în siguranță în frigider, în apă rece sau în cuptorul cu microunde. Nu dezghețați niciodată alimentele direct pe ghiuvetă, deoarece bacteriile se înmulțesc rapid în părțile alimentelor care ajung la temperatura camerei.
Cauzele intoxicației alimentare
Mulți germeni diferiți care cauzează boli pot contamina alimentele, astfel încât există multe infecții alimentare diferite (numite și boli alimentare sau intoxicații alimentare). Cercetătorii au identificat peste 250 de boli alimentare.
Cele mai multe dintre ele sunt infecții, cauzate de o varietate de bacterii, viruși și paraziți. Toxinele și substanțele chimice dăunătoare pot, de asemenea, să contamineze alimentele și să provoace boli alimentare.
Simptomele comune ale bolilor alimentare sunt greața, vărsăturile, crampele stomacale și diareea. Cu toate acestea, simptomele pot diferi între diferitele tipuri de boli alimentare. Simptomele pot fi uneori severe, iar unele boli alimentare pot fi chiar pune viața în pericol. Deși oricine poate obține o boală foodborne, unii oameni sunt mai susceptibile de a dezvolta unul. Aceste grupuri includ:
- Adulții mai în vârstă
- Copiii mici
- Persoanele cu sistem imunitar slăbit de la afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul zaharat, boli de ficat, boli de rinichi, transplanturi de organe, sau HIV/SIDA, sau de la chimioterapie
- Femeile gravide
Majoritatea persoanelor cu o boală alimentară se ameliorează fără tratament medical, dar persoanele cu simptome severe ar trebui apeleze la serviciile medicale.
Toxiinfecțiile alimentare, pericolul la care suntem expuși. Pot fi fatale. La ce să ai grijă când cumperi mâncare
Toxiinfecția alimentară se declanșează ca rezultat al consumului de alimente contaminate, alterate sau toxice, motiv pentru care se impune o mai mare atenție la produsele pe care le achizționați în această perioadă aglomerată.
Toxiinfecția alimentară apare atunci când o persoană consumă alimente sau băuturi contaminate cu:
- bacterii;
- virusuri;
- paraziți;
- toxine;
- substanțe chimice;
- mucegaiuri.
Cele mai frecvente simptome includ indigestie, durere abdominală, greață, vărsături și diaree. Simptomele dispar, de regulă, după câteva zile, însă există cazuri în care toxiinfecția alimentară poate avea consecințe grave asupra sănătății, mai ales dacă vorbim de copiii mici sau de persoane cu o sănătate deja precară.
Care sunt cauzele toxiinfecțiilor alimentare
Cele mai multe tipuri de toxiinfecții alimentare pot fi cauzate de bacterii, paraziți sau virusuri. Acești agenți patogeni se pot găsi pe aproape toate alimentele pe care oamenii le consuma. Alimentele consumate crude sunt surse frecvente de indigestie sau toxiinfecție alimentară fiindcă nu trec printr-un proces de pregătire termică. Alimente precum carnea, ouăle și produsele lactate sunt frecvent contaminate.
- 
                        
 - 
                        
 - 
                        Pastila care ar putea opri complicațiile diabetului03.11.2025, 21:00
 - 
                        Gestul simplu care poate încetini îmbătrânirea creierului cu până la 20%03.11.2025, 20:03
 - 
                        
 
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
15 alimente care îți cresc nivelul de energie pe timpul zilei. Fără zahăr sau cafea. Cum să previi oboseala și epuizarea
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
EXCLUSIV Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
