Hrană pentru un psihic sănătos. Alimente care țin la distanță depresia și anxietatea

Georgiana Ioniță / 03 iun 2020 / 09:07

Există o conexiune creier-intestin, ceea ce înseamnă că ceea ce mănânci, nu doar umple stomacul, ci afectează și modul în care se comportă creierul.

 90 % din serotonină, care este numită „hormonul fericit” datorită rolului său în reglarea stării de spirit, provine din tractul gastrointestinal, potrivit unui studiu din 2015 publicat în Cell.

Conexiunea dintre starea de spirit și hrană este studiată într-un domeniu în creștere, numit psihologie nutrițională, care este centrat pe ideea că nutriția joacă un rol în incidența tulburărilor mintale, potrivit unui studiu din 2015 publicat în Lancet Psychiatry.

 

Alimentele sănătoase ar putea ajuta la reducerea simptomelor depresive


Trecerea de la o dietă nesănătoasă la una mai sănătoasă, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, duce la mai puține simptome ale depresiei, potrivit unui studiu publicat în octombrie 2019 în PLOS ONE.

Cercetătorii studiului au împărțit un grup de 76 de studenți care au prezentat simptome ale depresiei în două grupuri. Primul grup a făcut schimbări sănătoase în dietele lor, cum ar fi consumul mai multor fructe, legume, pește și ulei de măsline, în loc de alimente procesate. Al doilea grup nu și-a schimbat deloc dietele. După trei săptămâni, cei care au mâncat sănătos au avut mai puține simptome depresive, scorurile depresiei deplasându-se în intervalul normal.


În mod similar, o analiză publicată în noiembrie 2019 în BMC Psychiatry a constatat că depresia este legată de nutriție la vârsta mijlocie. Cercetătorii au analizat datele de la peste 27.000 de adulți și au ajuns la concluzia că alimentația cu fructe și legume a protejat împotriva depresiei, iar grăsimile polinesaturate omega-3 au fost asociate invers cu depresia în rândul bărbaților


 O dietă mai sănătoasă este legată de niveluri mai mici de anxietate


Dieta mediteraneană, în special, a fost asociată cu niveluri de anxietate mai mici. Asta a descoperit un studiu din ianuarie 2017 publicat în BMC Medicine.

 

Pe parcursul a 12 săptămâni, 33 de participanți la studiu au urmat o dietă mediteraneană bogată în cereale integrale, pește, nuci și legume, în timp ce al doilea grup de 34 de participanți au rămas de dieta lor obișnuită, dar au primit sprijin social sub forma conversației cu personal avizat. După trei luni, grupul de intervenție bazat pe dietă a înregistrat îmbunătățiri mai mari ale scorurilor lor atât în ​​ceea ce privește depresia, cât și anxietatea.

 

 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.22
YesMy