Insomnia, tratată fără medicamente. Un studiu arată că se poate

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Insomnia
Insomnia

Insomnia poate fi tratată fără medicamente. Un studiu din Marea Britanie arat că rezultatele au fost mai bune în cazul unor terapii, fără mediamente.

Noile cercetări de la Queen's University, Judith Davidson (Psihologie), au arătat că insomnia poate fi tratată eficient la cabinetul medicului de familie, fără utilizarea de medicamente.

Cercetarea, publicată în British Journal of General Practice, a confirmat că terapia cognitivă comportamentală pentru insomnie (CBT-I) este eficientă în îmbunătățirea somnului, cu îmbunătățiri care durează în general până la 12 luni după tratament.

Cercetătorii, cu sediul la Universitatea Queen's, în Psihologie și Centrul pentru Studii în Îngrijirea Primară, au efectuat o revizuire sistematică a studiilor în care pacienților li s-a oferit terapie cognitivă comportamentală prin cabinetul medicului de familie. Echipa a analizat 13 studii care au implicat 1.594 de pacienți și a constatat că între patru și șase ședințe de CBT-I au produs efecte benefice medii sau mari asupra timpului de somn și de veghe în timpul nopții. Pacienții s-au simțit mult mai mulțumit de somn, după tratament.

Serviciile medicale, furnizate de asistente

Medicii de familie au fost direct implicați în administrarea terapiei, într-o mică parte a studiilor, dar majoritatea ședințeor de terapie au fost furnizate de asistente medicale, asistenți medicali, lucrători de sănătate mintală și psihologi. Cercetătorii spun ca teraia cognitivă comportamentală functioneaza eficient în îngrijirea primară și pare potrivită pentru practica generală multidisciplinară.

„Există acum o modalitate pentru medicii generali să ajute bolnavii de insomnie fără a prescrie medicamente”, spune dr. Davidson. "Studii pe scară largă au stabilit că CBT-I funcționează bine pentru ca pacienții să doarmă bine din nou și ca tratament este atât eficient cât și de durată".

Insomnia are efecte grave

Insomnia cronică, în care indivizii au dificultăți în a adormi sau dorm prea puțin, afectează aproximativ 10-15% din adulți. Afecțiunea este legată de probleme de sănătate, inclusiv depresie, dificultăți de funcționare și reduceri mari ale productivității muncii.

„Există un tratament foarte eficient, care nu implică medicamente care ar trebui să fie disponibile prin serviciul de asistență primară. Dacă nu, ar trebui să fie," spune dr. Davidson.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel