Legătura dintre consumul de cafea și riscul scăzut de cancer și boli cronice. După câte cești are cel mai puternic efect

Consumul moderat de cafea este asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de boli cronice și îmbunătățirea sănătății...
Consumul moderat de cafea este legat de numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea sănătății inimii, a sănătății creierului și prevenirea potențială a bolilor mintale. Cafeaua conține nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele B, minerale și antioxidanți, care contribuie semnificativ la aportul zilnic atunci când sunt consumate mai multe cești.
Cofeina, un stimulent natural care se găsește în cafea, blochează neurotransmițătorul inhibitor al creierului, adenozina, promovând somnul și suprimând excitația. Acest lucru duce la creșterea focului neuronal și la eliberarea de neurotransmițători precum dopamina și noradrenalina, îmbunătățind starea de spirit, timpul de reacție și funcția cognitivă.
Cu toate acestea, cauza și efectul consumului de cafea pot fi dificil de determinat, deoarece oamenii beau cafea la locul de muncă și în medii sociale cu prietenii, ceea ce face dificilă determinarea efectelor cafelei și a aspectului social al împărtășirii timpului cu prietenii și colegii.
Sunt necesare cercetări pentru a explora efectele cafelei și aspectul social al petrecerii timpului cu prietenii și colegii.
Boli cronice
Consumul moderat de cafea poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta diverse boli cronice pe termen lung. Acesta este asociat cu un risc redus de boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet de tip 2, boli hepatice, cancer și boli neurodegenerative.
Studiile arată că un consum zilnic de una până la două cești de cafea poate reduce riscul de insuficiență cardiacă și mortalitate cardiovasculară.
De asemenea, cafeaua îmbunătățește capacitatea organismului de a procesa glucoza, reducând riscul de apariție a acestei afecțiuni. Cafeaua obișnuită și cea decofeinizată au fost asociate cu niveluri mai sănătoase ale enzimelor hepatice, reducând riscul de ciroză hepatică și cancer hepatic.
Consumul ridicat de cafea este asociat cu un risc cu 18% mai scăzut de cancer. În plus, cafeaua poate ajuta la gestionarea bolii Parkinson și la reducerea riscului de boală Alzheimer și a altor forme de demență. În general, consumul moderat de cafea poate reduce semnificativ riscul de boli cronice.
Foto: Freepik @chevanon
Sănătate mintală
Cafeaua a fost asociată cu îmbunătățirea sănătății mintale, studiile demonstrând o reducere cu 20% a riscului de depresie în rândul băutorilor de cafea. În plus, cei care consumă zilnic patru sau mai multe cești de cafea sunt cu 53% mai puțin predispuși la sinucidere, ceea ce indică faptul că consumul de cafea nu oferă doar beneficii fizice, ci are și efecte pozitive asupra sănătății mintale.
Durata de viață
Cercetările arată că băutorii de cafea trăiesc mai mult decât nebăutorii, un studiu la care au participat peste 400 000 de persoane constatând un risc mai scăzut de deces pe parcursul a 12-13 ani. Cel mai puternic efect a fost observat la patru până la cinci cești pe zi, posibil datorită efectelor cumulative ale proprietăților protectoare ale cafelei împotriva diferitelor boli.
Cafeaua oferă numeroase beneficii pentru sănătate, dar trebuie consumată cu moderație, cu accent pe limitarea zaharurilor adăugate și a cremelor pentru a evita caloriile inutile. Consumul excesiv de cofeină poate provoca efecte secundare negative precum nervozitate, anxietate și tulburări de somn.
Unele persoane sensibile pot avea nevoie să limiteze sau să evite cafeaua cu totul. Înțelegerea potențialelor beneficii și limitări ale cafelei este esențială pentru luarea deciziilor în cunoștință de cauză cu privire la încorporarea acesteia în rutina zilnică.
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.