Legătura surprinzătoare dintre sensibilitatea alimentară și bolile cardiovasculare. Diferența dintre sensibilitatea alimentară și alergia alimentară
Descoperă legătura între sensibilitatea alimentară și riscul crescut de boli cardiovasculare, subliniind importanța gestionării adecvate a alergiilor pentru sănătatea...
Un nou studiu publicat în The Journal of Allergy and Clinical Immunology a descoperit că persoanele cu sensibilitate alimentară sau alergie la lactate pot crește riscul de boli cardiovasculare.
Studiul, care a analizat două studii longitudinale, a constatat că persoanele care produceau anticorpi de imunoglobulină E (IgE) atunci când consumau lapte de vacă și alte alimente prezentau un risc semnificativ mai mare de deces cardiovascular. Acest lucru a rămas valabil chiar și atunci când au fost luați în considerare factorii de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi fumatul, hipertensiunea arterială și diabetul.
Cu toate acestea, studiul nu a dovedit că alergiile la produsele lactate cauzează apariția evenimentelor cardiovasculare, ci a arătat mai degrabă un risc crescut. Datele provin din studii observaționale și arată o corelație, dar nu a fost stabilită o cauzalitate. Studiul sugerează că persoanele cu sensibilitate la lactate pot lua măsuri pentru a evita riscul cardiovascular.
Efecteel sensibilității alimentare asupra inimii
Reacțiile alergice pot afecta sistemul cardiovascular, dar asocierea dintre anticorpii IgE și bolile cardiovasculare este mai puternică în cazul celor care consumă în mod regulat alergeni alimentari. Aceste reacții implică răspunsul sistemului imunitar, care eliberează substanțe precum histaminele și citokinele.
Inflamația cronică este un factor recunoscut în dezvoltarea și progresia bolilor cardiovasculare, inclusiv ateroscleroza. Prezența anticorpilor IgE la alergeni alimentari comuni este asociată cu un risc crescut de mortalitate cardiovasculară.
Mecanismul exact rămâne neclar, dar este plauzibil ca răspunsul inflamator cronic declanșat de reacțiile alergice să contribuie la procesele inflamatorii care stau la baza bolilor cardiace.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a descoperi căile specifice prin care reacțiile alergice ar putea avea un impact asupra sănătății cardiovasculare. Descoperirile lui Corrine Keet, primul autor al lucrării și profesor de pediatrie la University of North Carolina, contestă înțelegerea convențională a alergiilor ca sisteme izolate și sugerează implicații sistemice care se extind la sănătatea cardiovasculară.
Din perspectiva cardiologiei, este important să recunoaștem acest domeniu de studiu în evoluție și să subliniem necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin mecanismele care stau la baza și potențialele implicații clinice pentru persoanele cu alergii.

Foto: Freepik @julijadm
Diferența dintre sensibilitatea alimentară și alergia alimentară
Sensibilitatea alimentară și alergiile alimentare sunt concepte distincte, anticorpii IgE fiind produși de sistemul imunitar atunci când este expus la o substanță. În timp ce aproximativ 15% dintre adulții americani au IgE la alergeni alimentari comuni, nu toți cei care produc IgE la alimente experimentează o reacție alergică.
Constatările studiului sunt cele mai relevante pentru cei care nu au fost diagnosticați cu alergii alimentare.
Asocierea dintre alimente și decesul cardiovascular s-a întărit atunci când a fost exclusă de la cei care au evitat alimentele respective. În prezent, gândirea standard a alergologilor este că, chiar dacă oamenii au IgE la alimente, este în regulă să mănânce acele alimente dacă nu experimentează simptome alergice. Constatările ridică întrebări cu privire la faptul dacă căile alergiei alimentare sunt importante în bolile de inimă.
Citește și: Dieta bazată pe plante, o unealtă împotriva cancerului de prostată. Alimentele care încetinesc progresia
Modul în care persoanele cu alergii pot stimula sănătatea inimii
Cercetătorii nu recomandă ca toată lumea să se supună unor teste alimentare sau să modifice sfaturile medicului privind IgE specifice alimentelor, din cauza lipsei unei corelații clare între cele două. Sfatul actual este de a consuma alimente dacă simptomele nu indică alergii alimentare.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege relația de cauzalitate dintre IgE specifice alimentelor și bolile cardiovasculare.
Persoanele cu sensibilități alimentare ar trebui să acorde prioritate sănătății lor cardiace generale prin măsuri legate de stilul de viață, cum ar fi o dietă sănătoasă pentru inimă, activitate fizică regulată și gestionarea bolilor cardiovasculare preexistente.
Monitorizarea și gestionarea alergiilor ar trebui să fie integrate în asistența medicală de rutină, iar pentru persoanele cu alergii cunoscute se recomandă o abordare holistică care să ia în considerare atât gestionarea alergiilor, cât și sănătatea cardiovasculară.
-
Cele 5 tipuri de somn. Ce spune felul în care dormi despre sănătate21.12.2025, 21:34
-
Schimbări majore în diagnosticul hipertensiunii arteriale21.12.2025, 20:55
-
Mitul celor 10.000 de pași pe zi, demontat de cercetări științifice21.12.2025, 19:22
-
-
Alcoolul după 40–50 de ani: ce se schimbă în organism și ce riscuri apar21.12.2025, 17:35
Sindromul Wolff-Parkinson-White, afecțiune cardiacă tăcută. Poate rămâne ascunsă până la bătrânețe
Sindromul Wolff-Parkinson-White este o afecțiune cardiacă tăcută. Poate rămâne ascunsă până la bătrânețe.
Insuficiența cardiacă, în creștere dramatică și periculoasă pentru longevitate
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă. Le consumi zilnic și cresc riscul de boli cardiace cu 46%.
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze.
Oscilațiile de calciu din rinichi pot preveni hipertensiunea
Ce este un puseu de tensiune. Cât de periculos este
EXCLUSIV Cea mai mare problemă cu care se confruntă medicii. Dr. Silviu Dumitrescu recunoaște: Să nu mai ascundem lucrurile
Proteina care distruge inima după infarct
Testul rapid și banal care îți arată dacă ai probleme cardiace. Diagnostic precis în câteva minute
Timpul petrecut în fața ecranelor crește riscul de boli de inimă
EXCLUSIV Tratamentul care scade colesterolul cu 50%. Dr. Monica Trofin Bănescu: Se administrează o dată pe lună
Înălțimea poate influența mortalitatea. Ce risc de boli de inimă au persoanele scunde și înalte
Boala care a crescut cu 450% și afectează tot mai multe persoane
Grăsimea care distruge arterele fără să știi. Duce la infarct
Schimbări radicale în tratarea colesterolului și riscului cardiovascular
Inima ta e în pericol și nici nu știi! Care este cea mai mare greșeală pe care o faci
EXCLUSIV Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Valoarea pulsului care trebuie să te alarmeze. Medicii cardiologi avertizează: Suni la 112
Studiu: Vinul alb și șampania pot reduce riscul de stop cardiac brusc
Două băuturi alcoolice care îți protejează inima. Previn stopul cardiac.
