De ce devin vinetele amare după coacere. Două trucuri simple ca să scapi de gustul acesta

De ce devin vinetele amare după coacere. Ce înseamnă când vinetele au acest gust amar și cum poți să scapi de el.
De ce devin vinetele amare după coacere. Vinetele devin amare după ce au fost coapte din cauza conținutului lor de solanină. Solanina este o substanță chimică naturală găsită în plantele din familia Solanaceae, la care aparțin vinetele, cartofii și roșiile. Ea este în special concentrată în coajă și în semințe.
În timpul coacerii, vinetele trec printr-o schimbare chimică care poate duce la creșterea conținutului de solanină, în special dacă sunt coapte prea mult sau la temperaturi prea mari. Solanina are un gust amar și poate fi toxică în cantități mari, de aceea este important să fie evitată.
Pentru a reduce amărăciunea din vinete, este recomandat să le taieți în felii sau cuburi și să le lăsați să se scurgă într-o sită timp de aproximativ 30 de minute înainte de a le găti. Acest lucru ajută la eliminarea unei părți din solanină. De asemenea, alegeți vinetele mai tinere și mai mici, deoarece acestea au tendința de a conține mai puțină solanină decât cele mai mari și mai mature.
Vinetele sunt făcute amare de compușii fenolici cunoscuți sub numele de antocianine, iar acest efect apare de obicei atunci când vinetele sunt vechi și au fost depozitate prea mult timp. Semințele sunt adesea responsabile pentru amărăciune, dar carnea și pielea pot fi, de asemenea, amare în unele cazuri. Cu cât vinetele au fost păstrate mai mult timp, cu atât mai amar va avea un gust mai puternic.
De ce sunt vinetele amare
Dacă vinetele tale au un gust amar, este probabil pentru că au fost depozitate pe rafturile unui supermarket sau în frigider pentru prea mult timp. S-ar putea ca, pe măsură ce carnea începe să se deterioreze, acești compuși să fie eliberați și, prin urmare, să capete o aromă mai puternică, sau ar putea exista și alte explicații - dar amărăciunea este asociată cu îmbătrânirea.
Dacă vă cultivați propriile vinete, faceți eforturi să le culegeți destul de tinere și să le depozitați corect. Nu ar trebui să fie ținute în frigider săptămâni întregi, ci, dimpotrivă, ar trebui consumate destul de repede.
Pielea lor dură ar putea să le protejeze de mucegai pentru o perioadă destul de lungă, dar nu le va împiedica să devină amare.
Cum știi dacă o vânătă va fi amară
Dacă alegi vinetele din magazin, s-ar putea să te întrebi cum ar trebui să determini dacă este posibil ca o vânătă să fie amară. Acest lucru poate fi o provocare, deoarece aceste fructe vor rezista bine de pe plantă. Pielea lor este dură și etanșă, ajutând la reținerea umidității în interior și la încetinirea procesului de degradare.
Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le poți face. Atunci când ridici o vânătă, acordă câteva momente pentru a o inspecta. Verifică dacă fructul pare ferm și proaspăt și dacă pielea sa este lucioasă și netedă.
Dacă pielea a început să se încrețească sau să își piardă strălucirea, probabil că fructul se învechește. În mod similar, orice pete ghemuite, zone maronii sau decolorări trebuie evitate. Optează pentru fructele care arată și se simt cel mai proaspăt și vei reduce riscul de a obține o vânătă amară, potrivit Vegan Foundry
Este sigur să mănânci o vânătă amară
Vinetele amare nu sunt periculoase, dar sunt neplăcute. Substanța chimică care face vinetele amare nu vă va face rău - pur și simplu nu are un gust foarte bun. Totuși, există riscul ca vinetele să strice masa dacă au un gust foarte rău, așa că ai grijă la acest aspect.
Amărăciunea este un indiciu că pulpa începe să se descompună, ceea ce înseamnă că nu va conține la fel de mulți nutrienți sau nu va oferi la fel de multe beneficii pentru sănătate ca o vânătă proaspătă. Dacă nu ești sigur de gustul vinetelor, încearcă să-ți lingești degetele după ce le tai sau gustă o bucățică mică din ele înainte de a le adăuga la preparatul tău.
Vinetele crude pot fi consumate în siguranță, iar aceasta este o modalitate bună de a reduce riscul de a-ți strica aroma mâncării prin adăugarea unei vinete vechi. Dacă vi se pare că pulpa este foarte amară, ar fi mai bine să compostați vânăta și să luați una proaspătă, decât să vă stricați întreaga masă.
Vezi și: De ce strănutăm din cauza soarelui. Ce este strănutul fotic. Cât de gravă este afecțiunea
Ce gust ar trebui să aibă o vânătă
Vinetele nu au o cantitate enormă de aromă de sine stătătoare. Gustul ar trebui să fie blând, proaspăt și ușor dulce și cu gust de nucă. Este puțin asemănător cu gustul pe care l-ar putea avea un dovleac.
În general, vinetele sunt alese pentru capacitatea lor de a prelua aromele din mâncare și de a adăuga o textură catifelată, mai degrabă decât pentru că au un gust puternic în sine.
Cum poți scăpa de amărăciune atunci când gătești o vânătă
Dacă ți se pare că vinetele tale sunt puțin amare, dar crezi că ar putea fi salvate, există câteva lucruri pe care le poți încerca înainte de a le arunca la compost. În primul rând, încearcă să sărezi vinetele și, în al doilea rând, încearcă să îndepărtezi semințele.
Primul truc: Sărează vinetele
Dacă ai observat că vinetele tale nu au un gust bun, sărarea este probabil cel mai eficient mijloc de a combate amărăciunea. Pentru a face acest lucru, trebuie să speli și să tai vinetele. Taie-le în fâșii sau cuburi, în funcție de ceea ce vrei să faci cu ele.
Apoi, așează aceste bucăți pe o planșetă sau pe o farfurie și presară un strat subțire și uniform de sare pe pulpa expusă. Lăsă sarea pe vinete timp de cel puțin o jumătate de oră, apoi folosește prosoape de hârtie pentru a șterge sarea și lichidul rezultat.
Puteți clăti și feliile de vinete, deoarece astfel veți spăla sarea și lichidul. Vinetele ar trebui apoi să fie gata de gătit, iar amărăciunea ar trebui să fi fost redusă semnificativ.
Acest lucru se datorează faptului că sarea extrage umezeala din fructe, iar acest lucru elimină o parte din compușii responsabili de aroma amară. Cu cât le lași mai mult timp, cu atât mai multă apă va extrage sarea, dar nu exagera, pentru că s-ar putea să-ți strici textura vinetelor. O oră și jumătate ar trebui să fie cel mai mult timp în care să le lași.
Al doilea truc: Îndepărtează semințele
Deși orice parte a vinetei poate fi amară, semințele sunt adesea problema, iar dacă nu ai timp să sărezi vinetele, eliminarea acestora te poate ajuta. Desigur, dacă amărăciunea este răspândită în toată pulpa, este posibil ca acest lucru să nu aibă un impact prea mare.
Dacă vrei să elimini semințele, ia un cuțit ascuțit și taie semințele din vinete și aruncă-le. Apoi, taie pulpa rămasă și folosește-o în mod normal, și sperăm că va avea o aromă mai bună decât dacă ai fi lăsat semințele intacte. Totuși, este posibil să fie în continuare oarecum amară
-
-
-
Ce este pelicula albă de pe struguri30.08.2025, 10:22
-
Ce înseamnă când visezi moartea. Psihologii, explicații30.08.2025, 08:39
-
George Clooney, bolnav. Ce a pățit actorul înainte de premiera Jay Kelly29.08.2025, 22:43
-
-
-
-
-
Creștere îngrijorătoare a cazurilor COVID-19 în România25.08.2025, 22:31
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Apa cu cuișoare, beneficii surprinzătoare pentru glicemie și ficat. Eugenolul, compusul care are efect antiinflamator
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.