Cicoarea, o alternativă sănătoasă la cafea sau o băutură inutilă?
Cicoarea este o plantă erbacee originară din Marea Mediterană. Rădăcina plantei este uscată, prăjită și zdrobită. În așa fel, se obține o pulbere solubilă.
Pulberea obținută devine baza unei băuturi, care înlocuiește cafeaua. Cicoarea este adesea menționată ca o alternativă la cafea, deoarece seamănă oarecum cu ea ca aromă și culoare. Dar cât de utilă este cicoarea și care sunt caracteristicile sale? Poate oare dăuna organismului?
Cicoarea conține o porție impresionantă de fibre, vitamine A, E, C și grupa B, precum și minerale, precum potasiu, calciu, fosfor, sodiu, magneziu, fier, zinc, seleniu, cupru. Alte beneficii ale acestei băuturi includ conținutul de inulină și beta-caroten.
Vitamina C întărește sistemul imunitar. Vitamina E are proprietăți antioxidante și întărește membranele celulare, protejându-le de radicalii liberi. Drept urmare, reduce riscul de a dezvolta cancer. Vitamina B5 ajută sistemul imunitar să producă anticorpi. Vitamina B6 promovează o mai bună descompunere a grăsimilor, carbohidraților și proteinelor. Vitamina B2 este implicată în procesul de diviziune celulară. Vitamina B1 întărește membranele celulare. Vitamina A îmbunătățește vederea, iar vitamina K crește coagularea sângelui și astfel accelerează vindecarea rănilor.
Cât de des ar trebui să te cântărești. ORA la care trebuie să te cântărești, de fapt
Potasiul îmbunătățește funcția musculară (inclusiv inima) și ameliorează ritmul cardiac. Din acest motiv, potasiul este atât de necesar persoanelor care suferă de aritmie. Se știe că calciul îmbunătățește starea oaselor, dinților și unghiilor. Magneziul contribuie la absorbția eficientă a calciului și potasiului.
Fosforul este, de asemenea, responsabil pentru rezistența și sănătatea oaselor împreună cu calciul. Cicoarea conține și fier, de aceea băutura este trebuie să fie consumată de peroanele cu anemie. Iar prezența seleniului face din cicoare o băutură deosebit de utilă pentru bărbați: seleniul promovează producția de testosteron, un hormon sexual care crește potența.
Beta-carotenul este un pigment care are proprietăți antioxidante puternice și protejează celulele corpului de radicalii liberi.
Dieta cu ouă: beneficii, contraindicații și meniul pentru 7 zile
Cicoarea conține, de asemenea, fibre, care susțin sănătatea microflorei intestinale și îmbunătățesc digestia - și astfel întărește sistemul imunitar și reduce riscul de inflamație în organism.
Inulina este prezentă și în cicoare. Această polizaharidă are mai multe proprietăți utile simultan. În primul rând, face băutura revigorantă. În al doilea rând, controlează nivelul de glucoză și nu îi permite să cadă rapid, lucru suprimă senzația de foame și ajută la pierderea în greutate.
Cum se pregătește această băutură sănătoasă?
Înainte de a pregăti băutura, citește cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj și urmează-le. Cel mai adesea, cicoarea se prepară după cum urmează: o lingură de pudră de cicoare se pune într-o ceașcă, apoi se adaugă 250 de ml de apă clocotită. Băutura se lasă să se infuzeze câteva minute.
O altă modalitate este să fierbi cicoarea în lapte. Multe persoane beau cicoarea cu lapte, deoarece gustul băuturii devine mai moale și mai aproape de cafea. Cu toate acestea, merită să ții cont de faptul că laptele crește conținutul de calorii al băuturii. O cană de cicoare, fără zahăr și lapte, conține cinci kilocalorii.
Adesea, cicoarea este consumată în locul cafelei obișnuite. Această opțiune este grozavă pentru cei care doresc să reducă treptat aportul de cofeină, dar nu sunt pregătiți să renunțe la băutura lor preferată.
În ciuda proprietăților benefice impresionante, cicoarea poate avea și un efect negativ asupra organismului. Nu este recomandat să bei cicoare în timp ce iei antibiotice, deoarece le reduce eficacitatea.
Cicoarea trebuie evitată și de persoanele care suferă de varice. Cicoarea poate dilata și mai mult venele, poate afecta negativ pereții vaselor de sânge și poate crește permeabilitatea capilară.
Magneziul și vitamina C din cicoare pot dăuna celor care suferă de hipotensiune sau tensiune arterială instabilă, deoarece aceste substanțe dilată vasele de sânge, subțiază sângele și, prin urmare, scad tensiunea arterială, ceea ce poate duce la amețeli, slăbiciune și greață. Persoanele cu alergii ar trebui să aibă grijă și la cicoare, deoarece poate apărea o reacție alergică.
Nouă alimente au calorii negative: include-le în dieta ta
Chiar dacă contraindicațiile enumerate nu te afectează, ar trebui să respecți dozele: încearcă să nu bei mai mult de două căni de cicoare pe zi. Cantitatea optimă trebuie discutată cu medicul.
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Plantele care curăță sângele și mătură toxinele din corp. Sunt minune pentru circulație
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
