Dieta cu ouă: beneficii, contraindicații și meniul pentru 7 zile
Dieta cu ouă te ajută să slăbești rapid și eficient. Deși este o dietă restrictivă, îți poate aduce rezultate bune.
Aproape fiecare persoană, cel puțin o dată în viață, a recurs la o anumită dietă pentru a pierde în greutate. Există diete eficiente, în urma cărora poți slăbi rapid, există și altele inutile.
Dar prin ce este unică dieta cu ouă?
Dacă ești în căutarea unui sistem de nutriție eficient pentru pierderea în greutate, atunci ar trebui să acorzi o atenție deosebită dietei cu ouă. Are un conținut scăzut de calorii, carbohidrați și proteine și promite să te ajute să pierzi în greutate fără a pierde masa musculară. Află din acest articol cât de utilă este dieta cu ouă, care sunt principiile ei și dacă există contraindicații.
Covrigii, bombe pentru sănătate. Oana Ciuhureanu: O combinație letală. Sunt toxici
Beneficiile consumului de ouă
Acest sistem alimentar se bazează pe consumul de ouă fierte. Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Internațional de Obezitate, acest produs este cunoscut pentru capacitatea sa de a oferi o pierdere în greutate rapidă și eficientă.
Ouăle au o valoare nutritivă și vitaminică ridicată. Ouăle conțin aproape toți nutrienții de care organismul are nevoie. Vorbim despre 13 vitamine, printre care cea mai mare cantitate de vitamina D și grupa B, precum și numeroși antioxidanți.
Conțin minerale. Fier, zinc, magneziu, calciu, sodiu, seleniu, potasiu și fosfor sunt doar câteva dintre mineralele găsite în ouă. O compoziție atât de bogată face din produs un aliment ideal care oferă energie și care are capacitatea de a reduce riscul apariției multor boli grave și ajută la menținerea bunăstării fizice și psihice.
Masajul are multiple beneficii pentru sănătate: șase motive să mergi la un maseur
Sunt bogate în proteine. Ouăle sunt o proteină naturală care este ușor absorbită de organism. În plus, consumul acestui produs stimulează producția de neurotransmițători, enzime, anticorpi și hormoni, ceea ce contribuie la regenerarea celulară, precum și la menținerea și dezvoltarea masei musculare.
Ouăle conțin grăsimi sănătoase. Deoarece ouăle conțin grăsimi nesaturate, acest lucru crește nivelul de colesterol „bun” sau HDL.
Nu conțin conservanți și aditivi. Ouăle nu conțin conservanți și aditivi care pot dăuna sănătății umane. În plus, sunt accesibile, ieftine, sănătoase și versatile.
Beneficiile dietei cu ouă
Ajută la pierderea în greutate. Un ou este un produs cu conținut scăzut de calorii, deoarece conține doar 75 de calorii per unitate de produs. în plus, deoarece conține foarte multe proteine, are un efect de sațietate, care ajută la reducerea poftei de mâncare, oferind organismului o mulțime de nutrienți și un număr redus de calorii.
Susține sănătatea creierului. Nutrienții din ouă susțin funcționarea sănătoasă a creierului, cresc memoria și concentrarea. La rândul ei, luteina îmbunătățește vederea și funcția cognitivă la adulți.
Reduce riscul anumitor boli. Consumul de ouă, bogate în antioxidanți, ajută la prevenirea bolilor oculare precum cataracta, scade colesterolul și protejează vasele de sânge și inima de atac de cord și accident vascular cerebral.
Dieta cu ouă este cea mai benefică pentru persoanele care sunt foarte supraponderale. Motivul este simplu: acest sistem alimentar pune corpul în cetoză, o stare în care organismul transformă depozitele de grăsime în cetone, care sunt responsabile pentru hrănirea mușchilor și a creierului.
Acest lucru permite să arzi grăsimea relativ rapid, astfel încât scăderea în greutate se realizează într-un timp scurt, în comparație cu alte sisteme de nutriție populare, deoarece forțează organismul să lupte împotriva grăsimilor fără a afecta mușchii.
Cu alte cuvinte, organismul arde grăsimile 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. În același timp, o astfel de dietă este ideală, deoarece vei pierde rapid în greutate fără a avea o senzație puternică de foame.
Deși dieta se bazează pe consumul a două ouă pe zi, de preferință la micul dejun, restul meselor trebuie să fie compuse din legume și proteine slabe. Poți mânca proteine: ou, pui, curcan sau pește, lactate și produse din lapte acru. De asemenea, poți consuma fructe și legume: sparanghel, ciuperci, broccoli, dovlecei, spanac, grapefruit.
Transformă bătrânețea în bucurie: 10 reguli care declară război geneticii
Nu uita că scopul principal al dietei este reducerea aportului de zahăr și sare, așa că alimentele procesate și zahărul rafinat sunt strict interzise, precum și carbohidrații.
Exemplu de meniu pentru o săptămână
Ziua 1
Mic dejun: 2 ouă fierte tari + suc natural de portocale.
Prânz: 170 grame carne de vită la cuptor + 1 grapefruit.
Cina: 1 ou fiert tare + 140 de grame de pui la grătar + 1 portocală.
Ziua 2
Mic dejun: 2 ouă fierte + 2 portocale + un pahar de lapte.
Prânz: 140 de grame de pește prăjit sau copt.
Cina: 3 ouă fierte tari.
Ziua 3
Mic dejun: omletă cu 3 ouă cu ceapă și pătrunjel + suc natural de lămâie.
Prânz: 140 de grame de pui la cuptor fără piele + salată de legume.
Cina: 1 ou fiert tare + 1 portocală.
Ziua 4
Mic dejun: 2 ouă fierte + o cană de ceai verde.
Prânz: 170 carne de vită la grătar + roșii proaspete + legume la grătar.
Cina: legume verzi aburite cu ceapă și usturoi.
Ziua 5
Mic dejun: 2 ouă fierte + 1 portocală.
Prânz: pâine prăjită din grâu integral + roșii tocate + brânză albă cu conținut scăzut de grăsimi.
Cina: 140 de grame de carne de curcan prăjită cu ceapă și usturoi + legume înăbușite.
Ziua 6
Mic dejun: 2 ouă fierte tari + pâine integrală prăjită + o cană de ceai verde.
Prânz: merluciu la grătar + salată.
Cina: 140 grame curcan la grătar + omletă cu spanac.
Ziua 7
Mic dejun: 2 ouă fierte + iaurt cu musli.
Prânz: piept de pui cu broccoli. Cina: ton la grătar + ou fiert tare + portocală.
Contraindicațiile dietei cu ouă
Dieta cu ouă este unul dintre sistemele de nutriție destul de extreme și stricte, deci nu este potrivită pentru toată lumea. Unele persoane pot prezenta efecte secundare precum: malnutriție, epuizare, constipație, flatulență, respirație urât mirositoare.
În plus, dieta cu ouă presupune consumul a doar 1000 de calorii pe zi, ceea ce este puțin mai mic decât cantitatea recomandată (de la 1200 la 1500 de calorii pe zi). Prin urmare, este necesar să respecți această dietă cel mult două săptămâni.
Nu se recomandă această dietă persoanelor care au alergie la ouă; suferă de intoleranță la citrice; au hipercolesterolemie; antecedente de boli ale sistemului genito-urinar și disfuncție hepatică.
Nu uita că această dietă schimbă drastic modul în care organismul produce energie și este important să combini ouăle cu alte alimente sănătoase pentru a pierde în greutate fără a-ți pune sănătatea în pericol.
-
De ce apare, de fapt, intoleranța la gluten? Nu e vina glutenului27.10.2025, 19:58
-
-
-
-
Suplimentul care combate anemia fără efecte digestive neplăcute27.10.2025, 15:42
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
