Alimente de bază, pe lista celor 5 de NU din alimentație. Nutriționist: Ușor de ținut minte
Lista scurtă a produselor care nu sunt cele sănătoase pentru organism includ alimentele de bază ale românilor.
Ceea ce ne place nu înseamnă că este și sănătos pentru organismul nostru. Nutriționistul Cristian Mărgărit a explicat lista ”celor 5 de NU” din alimentația noastră, subliniind că pot fi și doar 3, care de altfel sunt chiar din rândul alimentelor de bază ale românilor.
”Pot fi și trei: zahăr, făină și ulei. Ușor de ținut minte. Mai adăugăm și mezeluri, putem adăuga și soia printre aceștia, și în general, ca un bonus, aditivii alimentari, mai ales că unii dintre ei ne fac rău”, a explicat nutriționistul în emisiunea ”Vorbește lumea” de la PRO TV.
Acesta a subliniat că deși italienii sunt mari consumatori de făinoase, ele sunt produse dintr-un grâu dur, mai mult, sunt consumate în cantități mici, având și altele pe lângă paste, fie salate, fie fructe de mare, deci mai puține calorii în total.
Făina albă înseamnă, de fapt, calorii goale. Nu are alți nutrienți, foarte puține proteine, foarte puține vitamine.
”Nu o felie de pâine sau un pic de paste de calitate ne omoară sau ne strică sănătatea, dar ne ducem spre o altă sursă de carbohidrați, mai bogați. Încercăm și un orez cu legume, un cartof copt, încercăm să diversificăm puțin, pentru că în alimentația românilor este acea pâine albă, obișnuită, aceasta este de fapt problema”, a mai spus nutriționistul, adăugând că în România, pe scară largă, pâinea albă se consumă de câțiva zeci de ani, deoarece înainte oamenii nu-și permiteau acest lux.
”Mămăligă, de mei, pe vremea dacilor, apoi mămăliga de porumb când a apărut. Inclusiv pâinea biblică se făcea dintr-un amestec de cereale care erau integrale și leguminoase, adică nu era o pâine dintr-un produs ultraprocesat cum este făina albă”, care înseamnă calorii goale.
”Amidonul din ea înseamnă de fapt glucoză, care ridică glicemia și apare o cascadă de procese în organism, similară cu cele de la consumul de zahăr, de la inflamație până la obezitate, diabet și într-un final bolile vasculare și chiar cancerul. Deci acest exces de calorii din glucoză poate să ducă până la cancer”, a mai spus Mărgărit.
Zahărul ”lovește” de două ori. ”Glucoza și fructoza, cele două molecule care sunt legate, se desfac foarte repede, glicemia se ridică, fructoza ajunge în ficat, începe sinteza de grăsimi, ne stresează și pancreasul, și ficatul, și din nou, calorii goale.
Zahărul, într-o cantitate mică, organismul știe se să facă cu el, îl folosește ca sursă de energie. De aceea, o linguriță la cafea sau o prăjitură, după ce ai făcut sport, este absolut în regulă. OMS spune chiar 20-30 gr pe zi, 5-6 lingurițe. La sucurile naturale este o altă situație, că pe lângă zahăr mai sunt și fibre, și alți nutrienți, și nu sunt chiar atât de periculoase, deși și acolo, contează într-un final cantitatea”, a explicat Cristian Mărgărit.
Uleiurile sunt calorii goale, chiar și uleiul de măsline extravirgin. Dacă ar trebui să menținem ceva din rândul uleiurilor în alimentație, acesta ar trebui să fie uleiul de măsline. ”Dacă vrem grăsimi sănătoase le luăm direct din sursă, adică, de exemplu, mănânc semințe de floarea soarelui (lecitină și vitamine din grupul B) sau unt de cocos”.
Mezelurile pot fi și foarte bune. ”Dacă ai o sursă de mezeluri foarte sănătoase, de țară, crescute pe pășune, de exemplu, dar, cele mai multe mezeluri mâncate de oamenii din jurul nostru sunt cu foarte puțină carne și foarte mulți aditivi, și atunci, acolo nu ai beneficii și ai riscurile provenite din acei aditivi”, subliniază nutriționistul.
Soia nu este elementul ideal pentru alimentația umană. ”Există foarte mulți fani, dar din păcate, efectul proestrogenic, efectul anti-tiroidian, efectul alergenic, pot să ducă și la autoimunitate, sunt foarte multe probleme cu acest bob. Și când mă uit pe piață, văd că am și fasole, mazăre, linte și tot felul de alte variante. Tofu, acea așa zisă brânză de soia este un produs ultraprocesat, până la urmă”, a mai spus nutriționistul, subliniind în același timp că sosul de soia poate fi adăugat în mâncare pentru gustul umami pe care îl oferă mâncării.
-
-
-
Suplimentul care "reîntinerește" celulele imunitare în doar 4 săptămâni06.11.2025, 20:56
-
-
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
