Boli de inimă, risc mare la femei care slăbesc și se îngrașă la loc
Femeile care slăbesc și se îngrașă la loc au un risc mai mare de boli de inimă, pentru că nu pot controla factorii de risc pentru ele.
La femeile care slăbesc și se îngrașă la loc în mai puțin de un an, oscilația în greutate (tip Yo-yo) face mai dificil controlul mai multor factori de risc de pentru boli de inimă, arată rezultatele preliminare ale unui studiu prezentat la Sesiunea Științifică organizată zilele trecute de American Heart Association.
„Obținerea și menținerea unei greutăți sănătoase este în general recomandată dacă vrei să ai o inimă sănătoasă. Dar menținerea pierderii în greutate atunci când slăbești este dificilă și fluctuațiile de greutate pot face sănătate acardiovasculară mai greu de obținut", a spus dr. Brooke Aggarwal, autor principal al studiului și profesor asistent de științe medicale la Colegiul Medicilor și Chirurgilor Vagelos, de la Universitatea Columbia, New York.
Cercetătorii au studiat 485 de femei (cu vârsta medie de 37 de ani, 61% dintre ele aparținând minorităților rasiale / etnice, indicele de masă corporală medie de 26 – adică cu obezitate) participând la Rețeaua de Cercetare Strategică a Academiei Americane de Cardiologie, de la Universitatea Columbia.
Oscilația de greutate, efecte nefaste
Femeile au raportat de câte ori au slăbit, în medie, 4,5 kilograme dar s-au îngrășat la loc în decursul unui an. Apoi, oamenii de știință le-au evaluat factorii de risc importanți ai bolilor cardiace, incluzând aici indicele de masă corporală, colesterolul, tensiunea arterială, glicemia, fumatul, activitatea fizică și dieta.
Evaluarea s-a făcut pe baza scorurilor Life's Simple 7, un standard al American Heart Association, un soi de măsurătoare pentru cât de bine reușesc oamenii să controleze acești factori de risc.
Cele mai multe dintre femei (73%) au raportat cel puțin un episod de pierdere în greutate tip yo-yo (slăbire+îngrășare). Cercetătorii au descoperit că femeile cu unul sau mai multe episoade de pierdere în greutate tip yo-yo au avut o probabilitate cu 82% mai mică să aibă un indice optim de masă corporală (IMC între 18,5 și 25, nici subponderale sau supraponderale pentru înălțimea lor).
Cu cât mai multe episoade de slăbire/îngrășare aveau, cu atât erau mai prost cotate confom Life's Simple 7, iar impactul negativ al oscilațiilor de grutate asupra scorului a fost cel mai izbitoare la femeile care nu au fost niciodată însărcinate.
„Femeile fără istoric de sarcină erau, în general, mai tinere și ar putea fi cele care au început oscilațiile de greutate la o vârstă mai înaintată. Trebuie să identificam perioadele critice pentru efectul fluctuației de greutate asupra riscului bolilor de inimă, de-a lungul vieții, pentru a afla dacă este mai rău atunci când femeile încep de la o vârstă mai fragedă cu aceste oscilații”, a spus Aggarwal.
Posibil și la bărbați
Studiul este limitat prin faptul că nu diferențiază pierderea involuntară de greutate de cea intenționată și pentru că se bazează pe datele raportate de subiecți și pe măsurile luate la un moment dat. Aggarwal a subliniat că rezultatele studiului la femei nu pot fi generalizate și la bărbați.
„Sperăm să extindem studiul de la cinci la zece ani pentru a confirma aceste rezultate și să analizăm efectele pe termen lung", a spus Aggarwal. „Cu toate acestea, a existat o cercetare prealabilă care a arătat rezultate similare și la bărbați, cei care slăbesc și se înrfașă la loc având risc dublu de boli cardiovasculare, la vârsta de mijloc”, a arătat el într-un material dat publicității de American Heart Association.
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
