Cardamonul, aur pentru sănătate. Știința o susține
Cardamonul este un condiment cu o aromă intensă, ușor dulce, pe care unii oameni o compară cu menta. Acesta provine din India, dar este disponibil în întreaga lume și este folosit pentru rețete dulci ș...
Se crede ca semințele, uleiurile și extractele de cardamon au proprietăți medicinale impresionante și au fost folosite în medicina tradițională de secole.
Iată câteva beneficii sănătoase ale cardamomului, susținute de știință
Proprietățile antioxidante și diuretice pot duce la scăderea tensiunii arteriale
Cardamonul poate fi util pentru persoanele cu tensiune arterială crescută.
Într-un studiu, 20 de adulți recent diagnosticați cu hipertensiune arterială au primit 3 grame de pulbere de cardamon pe zi. După 12 săptămâni, cercetătorii au constatat că valorile tensiunii arteriale au scăzut semnificativ până la intervalul normal.
Rezultatele promițătoare ale acestui studiu pot fi legate de nivel ridicat de antioxidanți din cardamon.
Cercetătorii susțin, de asemenea, că acest condiment poate scădea tensiunea arterială datorită efectului său diuretic, ceea ce înseamnă că poate promova urinarea pentru a îndepărta apa care se acumulează în corp, de exemplu în jurul inimii.
Cardamonul poate conține compuși ce luptă împotriva cancerului
Compușii din cardamon pot ajuta la combaterea celulelor canceroase. Studiile efectuate la șoareci au arătat că pulberea de cardamon poate crește activitatea anumitor enzime care ajută la combaterea cancerului.
Condimentele pot, de asemenea, spori capacitatea celulelor naturale de a ataca tumorile.
Poate proteja împotriva bolilor cronice datorită efectelor antiinflamatorii
Cardamonul este bogat în compuși care pot lupta împotriva inflamațiilor. Inflamația apare atunci când corpul este expus la substanțe străine. Inflamația acută este necesară și benefică, dar inflamația pe termen lung poate duce la boli cronice.
Antioxidanții, găsiți abundent în cardamon, protejează celulele de deteriorări și împiedică apariția inflamației.
Un studiu a constatat că extractul de cardamom oferit șobolanilor, în doze de 50-100 mg, a fost eficace în inhibarea a cel puțin patru compuși inflamatori diferiți.
Un alt studiu efectuat la șobolani a arătat că consumul de pulbere de cardamon a scăzut inflamația ficatului indusă de o dietă bogată în carbohidrați și grăsimi.
Cardamonul ajută la rezolvarea problemelor digestive, inclusiv ulcere
Cardamomul a fost folosit de mii de ani pentru digestie. Este adesea amestecat cu alte condimente medicinale pentru a scuti disconfortul, greața și vărsăturile.
Cea mai cercetată proprietate a cardamomului, deoarece se referă la ameliorarea problemelor stomacului, este capacitatea sa de a vindeca ulcerul.
Într-un studiu, șobolanii au fost hrăniți cu extracte de cardamom și curcumă, înainte de a fi expuși la doze mari de aspirină pentru a induce ulcerații la nivelul stomacului. Acești șobolani au dezvoltat mai puține ulcere, comparativ cu șobolanii care au primit doar aspirină.
Un studiu similar efectuat la șobolani a constatat că extractul de cardamon ar putea preveni complet sau reduce dimensiunea ulcerului gastric cu cel puțin 50%.
Poate avea efecte antibacteriene și trata infecții
Cardamonul are, de asemenea, efecte antibacteriene și poate trata infecțiile. Cercetările arată că extractele de cardamon și uleiurile esențiale au compuși care luptă împotriva mai multor tulpini comune de bacterii.
Un studiu a examinat impactul acestor extracte asupra tulpinilor rezistente la Candida, care poate provoca infecții fungice. Extractele au fost capabile să inhibe creșterea unor tulpini cu 0,99-1,49 cm.
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Cum scap de pofta de dulce
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
