Cardamonul, aur pentru sănătate. Știința o susține

Cardamonul este un condiment cu o aromă intensă, ușor dulce, pe care unii oameni o compară cu menta. Acesta provine din India, dar este disponibil în întreaga lume și este folosit pentru rețete dulci ș...
Se crede ca semințele, uleiurile și extractele de cardamon au proprietăți medicinale impresionante și au fost folosite în medicina tradițională de secole.
Iată câteva beneficii sănătoase ale cardamomului, susținute de știință
Proprietățile antioxidante și diuretice pot duce la scăderea tensiunii arteriale
Cardamonul poate fi util pentru persoanele cu tensiune arterială crescută.
Într-un studiu, 20 de adulți recent diagnosticați cu hipertensiune arterială au primit 3 grame de pulbere de cardamon pe zi. După 12 săptămâni, cercetătorii au constatat că valorile tensiunii arteriale au scăzut semnificativ până la intervalul normal.
Rezultatele promițătoare ale acestui studiu pot fi legate de nivel ridicat de antioxidanți din cardamon.
Cercetătorii susțin, de asemenea, că acest condiment poate scădea tensiunea arterială datorită efectului său diuretic, ceea ce înseamnă că poate promova urinarea pentru a îndepărta apa care se acumulează în corp, de exemplu în jurul inimii.
Cardamonul poate conține compuși ce luptă împotriva cancerului
Compușii din cardamon pot ajuta la combaterea celulelor canceroase. Studiile efectuate la șoareci au arătat că pulberea de cardamon poate crește activitatea anumitor enzime care ajută la combaterea cancerului.
Condimentele pot, de asemenea, spori capacitatea celulelor naturale de a ataca tumorile.
Poate proteja împotriva bolilor cronice datorită efectelor antiinflamatorii
Cardamonul este bogat în compuși care pot lupta împotriva inflamațiilor. Inflamația apare atunci când corpul este expus la substanțe străine. Inflamația acută este necesară și benefică, dar inflamația pe termen lung poate duce la boli cronice.
Antioxidanții, găsiți abundent în cardamon, protejează celulele de deteriorări și împiedică apariția inflamației.
Un studiu a constatat că extractul de cardamom oferit șobolanilor, în doze de 50-100 mg, a fost eficace în inhibarea a cel puțin patru compuși inflamatori diferiți.
Un alt studiu efectuat la șobolani a arătat că consumul de pulbere de cardamon a scăzut inflamația ficatului indusă de o dietă bogată în carbohidrați și grăsimi.
Cardamonul ajută la rezolvarea problemelor digestive, inclusiv ulcere
Cardamomul a fost folosit de mii de ani pentru digestie. Este adesea amestecat cu alte condimente medicinale pentru a scuti disconfortul, greața și vărsăturile.
Cea mai cercetată proprietate a cardamomului, deoarece se referă la ameliorarea problemelor stomacului, este capacitatea sa de a vindeca ulcerul.
Într-un studiu, șobolanii au fost hrăniți cu extracte de cardamom și curcumă, înainte de a fi expuși la doze mari de aspirină pentru a induce ulcerații la nivelul stomacului. Acești șobolani au dezvoltat mai puține ulcere, comparativ cu șobolanii care au primit doar aspirină.
Un studiu similar efectuat la șobolani a constatat că extractul de cardamon ar putea preveni complet sau reduce dimensiunea ulcerului gastric cu cel puțin 50%.
Poate avea efecte antibacteriene și trata infecții
Cardamonul are, de asemenea, efecte antibacteriene și poate trata infecțiile. Cercetările arată că extractele de cardamon și uleiurile esențiale au compuși care luptă împotriva mai multor tulpini comune de bacterii.
Un studiu a examinat impactul acestor extracte asupra tulpinilor rezistente la Candida, care poate provoca infecții fungice. Extractele au fost capabile să inhibe creșterea unor tulpini cu 0,99-1,49 cm.
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima