Carnea roșie, cancer și alte boli. Regula de bază când o consumi

Odată cu avântul luat de dietele care promovează consumul masiv, precum dieta Keto, Whole30 și altele, multă lume se întreabă cât de sănătoasă e carnea roșie. Studiile arată că, cu cât ...
Se pare că există o mulțime de alimente care sunt din nou promovate, după ce mult timp au fost blamate pentru varii afecțiuni pe care le-ar provoca. Grăsimea e din nou bună! Șunca se întoarce! Ouăle sunt iar benefice! Cea mai mare parte din aceste „reveniri" este alimentată de entuziasmul legat de dietele cu conținut scăzut de carbohidrați, gen Paleo, de Keto, Whole30, dar și de social media și, probabil, de o plictiseală manifestată față de opțiunile dietetice mai tradiționale, cum ar fi dieta mediteraneeană.
Alimentele readuse în prim-plan
„Nu este un lucru rău neapărat, pentru că ne obligă să ne gândim la greșelile din modelele noastre dietetice, dar ca nutriționist, o tendință pe care o văd foarte mult la pacienții mei este gândirea că consumul de carne roșie nu este așa de nociv cum credea toată lumea", explică Kristin Kirkpatrick, nutriționist la Today. Dar nu e chiar așa, explică tot ea.
Iar afirmațiile îi sunt susținute de trei noi studii medicale care arată un consum frecvent de carne roșie, procesată sau nu, poate duce la boală și la deces prematur.
„Un studiu a constatat, spre exemplu, că factorii alimentari duc acum la mai multe decese decât o face fumatul. Carnea roșie frecventă și consumul de carne procesată au fost incluse în acești factori", notează Kirkpatrick.
Ce este carnea procesată
Să definim, mai întâi, ce este de fapt carnea roșie și prelucrată.
„Orice animal cu patru picioare este considerat ca fiind carne rosie. Aceasta include carnea de porc (nu este un altfel d ecarne albă cum se acreditează). Șunca (bacon), hot dogs și cârnații proveniți din carne de porc sunt considerați procesați. Multe preparate din carne conțin nitrați (care se transformă în nitriți în organism), care, de sine stătători, pot avea un impact semnificativ asupra riscului de cancer", explică nutriționistul american.
Consumul de carne roșie, bolile și regula de bază
O meta-analiză care a inclus 36 de studii, și care a fost publicată chiar luna trecută (9 aprilie) în revista Circulation, arată că dacă înlocuiești carnea roșie cu proteine din plante, îți scade riscul de a face boli de inimă.
Un studiu prospectiv, publicat în 17 aprilie 2019, în Jurnalul Internațional de Epidemiologie, care a analizat datele a aproape jumătate de milion de englezi, a arătat că un consum mediu de 76 de grame de carne roșie, procesată sau nu, pe zi, crește riscul de cancer colorectal cu 20% mai mare față de cei care consumau doar 21 de grame pe zi.
În 2012, cercetătorii de la Harvard au publicat un studiu care a arătat că o singură porție (un hot dog sau două felii de șuncă) de carne procesată în fiecare zi a reprezentat un risc crescut de cancer cu mai mare 20% și o porție de carne neprelucrată a fost asociată cu o creștere cu 13% a aceluiași risc.
În fine, un alt studiu, publicat în 2018, a constatat că aportul ridicat de carne roșie și prelucrată a fost asociat cu un risc crescut de rezistență la insulină (care duce la diabet) și boală non-alcoolică de ficat gras - o afecțiune care pune viața în pericol.
Așa că - spune nutriționistul – cu cât scazi mai mult cantitatea de carne roșie în meniu (procesată sau nu), cu atât mai bine e pentru sănătatea ta! Și asta este regula de bază!
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.