Carnea roșie, cancer și alte boli. Regula de bază când o consumi
Odată cu avântul luat de dietele care promovează consumul masiv, precum dieta Keto, Whole30 și altele, multă lume se întreabă cât de sănătoasă e carnea roșie. Studiile arată că, cu cât ...
Se pare că există o mulțime de alimente care sunt din nou promovate, după ce mult timp au fost blamate pentru varii afecțiuni pe care le-ar provoca. Grăsimea e din nou bună! Șunca se întoarce! Ouăle sunt iar benefice! Cea mai mare parte din aceste „reveniri" este alimentată de entuziasmul legat de dietele cu conținut scăzut de carbohidrați, gen Paleo, de Keto, Whole30, dar și de social media și, probabil, de o plictiseală manifestată față de opțiunile dietetice mai tradiționale, cum ar fi dieta mediteraneeană.
Alimentele readuse în prim-plan
„Nu este un lucru rău neapărat, pentru că ne obligă să ne gândim la greșelile din modelele noastre dietetice, dar ca nutriționist, o tendință pe care o văd foarte mult la pacienții mei este gândirea că consumul de carne roșie nu este așa de nociv cum credea toată lumea", explică Kristin Kirkpatrick, nutriționist la Today. Dar nu e chiar așa, explică tot ea.
Iar afirmațiile îi sunt susținute de trei noi studii medicale care arată un consum frecvent de carne roșie, procesată sau nu, poate duce la boală și la deces prematur.
„Un studiu a constatat, spre exemplu, că factorii alimentari duc acum la mai multe decese decât o face fumatul. Carnea roșie frecventă și consumul de carne procesată au fost incluse în acești factori", notează Kirkpatrick.
Ce este carnea procesată
Să definim, mai întâi, ce este de fapt carnea roșie și prelucrată.
„Orice animal cu patru picioare este considerat ca fiind carne rosie. Aceasta include carnea de porc (nu este un altfel d ecarne albă cum se acreditează). Șunca (bacon), hot dogs și cârnații proveniți din carne de porc sunt considerați procesați. Multe preparate din carne conțin nitrați (care se transformă în nitriți în organism), care, de sine stătători, pot avea un impact semnificativ asupra riscului de cancer", explică nutriționistul american.
Consumul de carne roșie, bolile și regula de bază
O meta-analiză care a inclus 36 de studii, și care a fost publicată chiar luna trecută (9 aprilie) în revista Circulation, arată că dacă înlocuiești carnea roșie cu proteine din plante, îți scade riscul de a face boli de inimă.
Un studiu prospectiv, publicat în 17 aprilie 2019, în Jurnalul Internațional de Epidemiologie, care a analizat datele a aproape jumătate de milion de englezi, a arătat că un consum mediu de 76 de grame de carne roșie, procesată sau nu, pe zi, crește riscul de cancer colorectal cu 20% mai mare față de cei care consumau doar 21 de grame pe zi.
În 2012, cercetătorii de la Harvard au publicat un studiu care a arătat că o singură porție (un hot dog sau două felii de șuncă) de carne procesată în fiecare zi a reprezentat un risc crescut de cancer cu mai mare 20% și o porție de carne neprelucrată a fost asociată cu o creștere cu 13% a aceluiași risc.
În fine, un alt studiu, publicat în 2018, a constatat că aportul ridicat de carne roșie și prelucrată a fost asociat cu un risc crescut de rezistență la insulină (care duce la diabet) și boală non-alcoolică de ficat gras - o afecțiune care pune viața în pericol.
Așa că - spune nutriționistul – cu cât scazi mai mult cantitatea de carne roșie în meniu (procesată sau nu), cu atât mai bine e pentru sănătatea ta! Și asta este regula de bază!
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
