Dafinul și beneficiile sale. Te protejează împotriva cancerului pulmonar și al cavității bucale
Dafinul și-a câștigat respectul și în afara bucătăriei. Care sunt beneficiile sale asupra sănătății.
Folosit în gastronomie pentru aroma sa plăcută și dulce, dafinul și-a câștigat respectul și în afara bucătăriei, pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății.
Frunza de dafin era foarte apreciată de greci și romani, care credeau că această plantă simboliza înțelepciunea, pacea și protecția.
Care sunt proprietățile dafinului
Condimentul, căci acesta este scopul său principal, conține foarte mulți compuși chimici de origine vegetală, minerale și vitamine care sunt esențiale pentru o sănătate optimă.
Acest condiment are multe componente active volatile, cum ar fi a-pinenul, beta-pinenul, mircenul, limonenul, linaloolul, metil chavicolul, neralul, a-terpineolul, acetatul de geranil, eugenolul și chavicolul, potrivit Nutrition & You.
Acești compuși sunt cunoscuți ca fiind antiseptici, antioxidanți, digestivi și se crede că au proprietăți anticancerigene.
Frunzele proaspete sunt o sursă foarte bogată de vitamina C, furnizând 77,5% din Doza Zilnică Recomandată (DZR) la 100 g, ceea ce îi conferă dafinului efect de întărire a sistemului imunitar, de vindecare a rănilor și evecte antivirale.
De asemenea, frunzele proaspete de dafin sunt bogate în acid folic, cu 45% din DZR la 100 g, acest acid fiind important în sinteza ADN-ului, iar administrat în perioada peri-concepțională poate ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la nou-născut.
Dafinul este și o sursă de vitamina A (206% din necesar, la suta de grame), un antioxidant natural, esențial pentru o vedere normală.
S-a constatat că consumul de alimente naturale bogate în vitamina A ajută la protejarea împotriva cancerului pulmonar și al cavității bucale.
Condimentul este într-adevăr o sursă excelentă de multe vitamine, cum ar fi niacina, piridoxina, acidul pantotenic și riboflavina. Aceste grupe de vitamine din complexul B ajută la sinteza enzimelor, la funcționarea sistemului nervos și la reglarea metabolismului organismului.
Acest condiment cu frunze este o sursă excelentă de minerale precum cuprul, potasiul, calciul, manganul, fierul, seleniul, zincul și magneziul. Potasiul este o componentă importantă a celulelor și a fluidelor corporale care ajută la controlul ritmului cardiac și al tensiunii arteriale.
Manganul și cuprul sunt folosite de organism ca și co-factori pentru enzima antioxidantă, superoxid dismutaza. Fierul este esențial pentru producția de globule roșii și ca și co-factor pentru enzimele citocrom oxidază.
Utilizări medicinale ale frunzei de dafin
Din punct de vedere medicinal, beneficiile frunzei de dafin și ale boabelor sale sunt numeroase. Are proprietăți astringente, diuretice și stimulente ale apetitului.
Uleiul esențial din frunzele de dafin conține în principal cineol (50%); în plus, se mai găsesc eugenol, chavicol, acetil eugenol, metil eugenol, a- și beta-pinen, phellandren, linalol, geraniol și terpineol.
Infuziile din părțile plantei pot calma ulcerele gastrice și de a ajuta la ameliorarea flatulenței și a durerilor de colici.
Acidul lauric din frunzele de dafin are proprietăți repelente pentru insecte.
Componentele din uleiul esențial pot fi, de asemenea, utilizate în multe medicamente tradiționale în tratamentul artritei, al durerilor musculare, al bronșitei și al simptomelor de gripă.
Vezi și: Semințele de susan, beneficii pentru sănătate. De ce să mănânci câteva semințe pe zi
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
