Dieta: cum îți influențează vederea pe măsură ce înaintezi în vârstă

Dieta ne poate influența vederea, mai precis poate crește riscul degenerării maculare, odată cu vârsta, spun cercetătorii.
O analiză a cercetărilor recente de înaltă calitate arată că dieta poate afecta riscul de dezvoltarea și progresie a degenerarii maculare legate de vârstă (deteriorarea vederii cu înaintarea în vârstă). Rezultatele sunt publicate în Oftalmologie clinică și experimentală.
Revizuirea sistematică a inclus analiza a 18 studii de înaltă calitate. Aderarea la o dietă mediteraneană a fost legată de un risc scăzut de progresie a degenerării maculare. Un regim alimentar oriental (cu un aport mai mare de legume, leguminoase, fructe, cereale integrale, roșii și fructe de mare) a scăzut asocierea cu prevalența afecțiunii, în timp ce un regim alimentar occidental (cu un aport mai mare de carne roșie, carne procesată, lactate cu conținut ridicat de grăsimi, produsele, cartofii prăjiți, boabele rafinate și ouăle) au avut o asociere crescută cu prevalența degenerării maculare.
Dieta occidentală, cea mai nesănătoasă
Consumul mare de legume bogate în carotenoizi și pește gras care conține acizi grași omega-3 a fost benefic pentru cei cu risc de degenerare maculară. Dietele cu indice glicemic ridicat și consumul de alcool mai mare de două băuturi pe zi au fost asociate cu un risc mai mare de afectare a vederii.
"Îmbunătățirea calității dietei, creșterea aportului de alimente care conțin nutrienții necesari de retină și evitarea alimentelor care induc daune oxidative vor juca un rol important în protejarea vederii", a declarat autorul principal Naoko Chapman, de la Universitatea din Auckland, în Noua Zeelandă.
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!