Dieta: cum îți influențează vederea pe măsură ce înaintezi în vârstă
Dieta ne poate influența vederea, mai precis poate crește riscul degenerării maculare, odată cu vârsta, spun cercetătorii.
O analiză a cercetărilor recente de înaltă calitate arată că dieta poate afecta riscul de dezvoltarea și progresie a degenerarii maculare legate de vârstă (deteriorarea vederii cu înaintarea în vârstă). Rezultatele sunt publicate în Oftalmologie clinică și experimentală.
Revizuirea sistematică a inclus analiza a 18 studii de înaltă calitate. Aderarea la o dietă mediteraneană a fost legată de un risc scăzut de progresie a degenerării maculare. Un regim alimentar oriental (cu un aport mai mare de legume, leguminoase, fructe, cereale integrale, roșii și fructe de mare) a scăzut asocierea cu prevalența afecțiunii, în timp ce un regim alimentar occidental (cu un aport mai mare de carne roșie, carne procesată, lactate cu conținut ridicat de grăsimi, produsele, cartofii prăjiți, boabele rafinate și ouăle) au avut o asociere crescută cu prevalența degenerării maculare.
Dieta occidentală, cea mai nesănătoasă
Consumul mare de legume bogate în carotenoizi și pește gras care conține acizi grași omega-3 a fost benefic pentru cei cu risc de degenerare maculară. Dietele cu indice glicemic ridicat și consumul de alcool mai mare de două băuturi pe zi au fost asociate cu un risc mai mare de afectare a vederii.
"Îmbunătățirea calității dietei, creșterea aportului de alimente care conțin nutrienții necesari de retină și evitarea alimentelor care induc daune oxidative vor juca un rol important în protejarea vederii", a declarat autorul principal Naoko Chapman, de la Universitatea din Auckland, în Noua Zeelandă.
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
