EXCLUSIV Dieta și astmul bronșic ce au în comun
Dieta are o legătură strânsă cu astmul bronșic. Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist și doctor în medicină, a vorbit EXCLUSIV la Interviurile DC MEDICAL despre această conexiune....
Puțină lume cunoaște care este legătura dintre astm și dietă. Totuși, medicii spun că este o conexiune directă între cele două. Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist și doctor în medină, a arătat că legătura este foarte strânsă, la mijloc fiind, de fapt, unele alimente care pot fi factorii declanșatori ai alergiilor, dar și ai unei crize de astm.
„Dieta poate avea rol atât în patogeneza cât și în controlul astmului, precum și în păstrarea funcției pulmonare pe termen lung la persoana cu astm bronșic”, a spus ea.
Potrivit medicului, persoanelor cu astm li se recomandă să abodeze un stil de viață sănătos și să aibă suficiente ore de odihnă.
„Activitatea fizică, absența fumatului, bineînțeles, și un somn odihnitor. Este foarte important pentru pesoana cu astm să cunoască dacă are alergii alimentre, pentru că aproximativ 10% dintre peroanele cu astm suferă și de alergii. Și atunci, ar trebui să-și cunoască această alergie, pentru că un aliment poate declanșa și o alergie alimentară dar și o criză de astm, sau o poate agrava. Criza este deja o exacerbare care poate să ducă la Camera de urgență”, a mai arătat dr. Anca Hâncu.
Dieta bolnavului de astm
Consumul de grăsimi, carbohidtați sau sare excesivă poate avea rezultate dezastruoase în organismul unei persoane cu astm. Așa că, spune specialistul în nutriție, astmaticii ar trebui să aleagă o anume dietă, pe care dr. Anca Hâncu a și adaptat-o la stilul de alimentație românesc.
„Eu, ca nutriționist, voi recomanda dieta mediteraneană, fiind cea mai populară și votată, anul acesta, cea mai bună dietă pentru organismul uman. Aceeași dietă o recomandăm și celor cu astm, datorită proprietăților antiinflamatorii și a dovezilor de protecție care există din studiile clinice”, spune medicul.
Dieta, mai spune ea, poate fi adaptată perfect, pentru că recomandă multe alimente pe car ele găsim în comerț.
„Are foart multe fructe, legume, pe care le găsim și aici. Are cereale integrale, carne de foart bună calitate – aici, poate veți spune că e mai greu cu peștele, dar se recomandă consum de pește de două-trei ori pe săptămână și moderație la consumul de carne roșie. Practic, asta e important”, a mai arătat dr. Adnca Hâncu.
Medicul recomandă, totodată, evitarea consumului de carne roșie procesată, pe cât posibil.
Nu în ultimul rând, nutriționistul ne sfătuiește și să evităm consumul excesiv de sare, deoarece se consideră că aceasta poate duce la agravarea declinului funcției pulmonare.
Pe dealtă parte, mai spune medicul, peroanele cu astm terbuie să facă testele pentru alergie, să descopere dacă și la ce sunt alergici. Combinația astm-alergie poate fi extrem de periculoasă.
„Persoanele cu alergii trebuie să-și facă testele alergice, să cunoască ce alergii au. Cele mai comune sunt la fructe de mare, la nuci, la alune, dar interesantă este și intolerața la lactoză, care nu este o alergie, însă produce la nivelul microbiomului intestinal o disbioză, care poate declanșa crize de astm”, mai arată medicul nutriționist.
Sfaturile ei, pe larg, în video:
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Cum scap de pofta de dulce
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
