Dieta ”yo-yo”. Descoperirile din ultimul studiu făcut pe rozătoare
Un studiu recent susține că dieta ”yo-yo” care presupune cicluri repetate de pierdere și redobândire a greutății ar reduce procentul de grăsime corporală în timp.
Dieta ”yo-yo”, greutate. Ciclurile repetate de pierdere în greutate și recâștigare de kilograme, sau dieta ”yo-yo”, ar duce la îmbunătățirea nivelului de insulină și la scăderea procentelor de grăsime corporală pe termen lung. Este concluzia unui studiu – primul de acest gen - apărut înainte de publicare în American Journal of Physiology - Endocrinologie și Metabolism.
Deși unele studii sugerează că acest tip de slăbit prin pierderea repetată de kilograme și îngrășare, numit „dietă yo-yo", a fost asociat cu riscuri pentru sănătate precum hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat. Însă, cu toate acestea, se știe puțin despre reglarea hormonilor și compoziția grăsimilor corporale după mai multe episoade de pierdere de kilograme și îngrășare, arată un comunicat al Societății Americane de Fiziologie.
Dieta ”yo-yo”, greutate: patru cicluri
Cercetătorii au testat ideea pe șobolani. I-au supus la patru cicluri de pierdere în greutate restricționată în calorii, urmată de redobândirea greutății prin accesul nelimitat la alimente pe parcursul unui an. Experimentul a inclus și un grup de control care au avut acces nelimitat la alimente pentru toată perioada.
Până la sfârșitul studiului, grupul de control a câștigat o cantitate semnificativă de greutate. În timpul fiecărei perioade de redresare, șobolanii din grupa care pierdea și recâștiga greutate au adăugat mai multă greutate decât au pierdut. Cu toate acestea, până la al treilea ciclu de pierdere în greutate și redobândire, acei șobolani cântăreau mult mai puțin decât omologii lor din grupul de control.
Cercetătorii au observat că în timpul experimentului nu a existat nicio diferență în nivelurile de leptină și grelină - hormoni care controlează foamea, pofta de mâncare și reglarea greutății - între cele două grupuri. Asta înseamnă că nivelurile hormonale, chiar și în perioadele ciclului de luare în greutate, sunt stabile.
"Îmbunătățirea masei grase, precum și îmbunătățirea toleranței la glucoză observată la șobolanii noștri care au fost supuși ciclului de greutate implică beneficii metabolice pentru perioadele de restricție calorică, în ciuda stresului timpului de creștere în greutate", au apreciat cercetătorii.
Aceștia consideră că studiile viitoare ar trebuie să se focuseze pe implicațiile asupra sănătății în timpul ciclului de greutate, inclusiv dacă există un impact benefic asupra sindromului metabolic.
Studiul, AICI.
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
