Desertul care nu îngrașă și poate fi consumat de diabetici. Mihaela Bilic: Satisface nevoia de dulce. Contribuie la sațietate și la echilibrul intestinal
Desertul care nu îngrașă și poate fi consumat și de diabetici este o alegere sănătoasă. Nici nu îngrașă și nici nu crește nivelul zahărului din sânge.
Desertul care nu îngrașă și poate fi consumat și de diabetici. Este vorba de dovleacul copt care are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat pe pagina sa de Facebook cum trebuie preparat.
”Cât despre dovleacul copt și aici avem doar cuvinte de laudă. O felie de dovleac are 80 cal, la fel ca o felie de pâine. Conține 4000 micrograme provitamina A, adică dublu rației zilnice, 450 mg potasiu, 2 mg fier și 3 g fibre. Este o sursă importantă de betacaroten, zinc, potasiu și magneziu cu efect antioxidant, anticancerigen și de scădere a tensiunii arteriale.
Dovleacul ameliorează dispoziția prin conținutul de acid folic, vitamine din grupul B și glucide cu absorbție lentă. Preparat la cuptor cu un strop de scorțișoară satisface nevoia de dulce și poate fi un desert eficient pentru cei cu diabet sau care țin cură de slăbire. Iar conținutul mare de fibre contribuie la sațietate și la echilibrul intestinal”, a spus dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook.
Cum se gătește dovleacul
Și pentru că este atât de versatil, dovleacul poate fi folosit în orice, de la micul dejun la cină și desert. Dacă doriți să vă alăturați distracției de a găti cu dovleac proaspăt, iată tot ce trebuie să știți.
În majoritatea cazurilor în care gătiți cu dovleac, precum supe, pâine, plăcinte sau chifle, veți dori să începeți cu dovleac gătit și pasat.
În alte cazuri, precum salate, sandvișuri sau folosirea dovleacului ca ingredient pentru pizza, veți dori să începeți cu dovleac gătit, dar să renunțați la pasare. Oricare ar fi cazul, procesul este extrem de simplu și începe cu alegerea tipului potrivit de dovleac.
Gătirea dovleacului
La acest punct, puteți fie să prăjiți dovleacul cu partea tăiată în sus pe o tavă (după ce l-ați uns cu ulei de măsline și l-ați presărat cu sare kosher), fie să aranjați dovleacul tăiat în coșul de abur (ceea ce ar putea necesita să tăiați din nou jumătățile).
Dacă prăjiți, coaceți la 200°C timp de 35 până la 45 de minute sau până când carnea este moale. Dacă folosiți abur, umpleți oală de abur cu câțiva centimetri de apă, aduceți-o în fierbere. Introduceți coșul de abur cu dovleac, acoperiți oala și aburiți timp de 15 până la 20 de minute. Din nou, carnea de dovleac gătită ar trebui să fie ușor penetrabilă cu vârful unui cuțit ascuțit, potrivit The Spruce Eats.
Dovleacul, gustarea de sezon cu multiple beneficii
Ficatul are peste 500 de funcții, printre care descompunerea grăsimilor, a proteinelor și a carbohidraților, eliminarea compușilor nocivi din sânge și stocarea vitaminelor și a substanțelor nutritive esențiale.
Consumul unei diete bogate în fructe, legume și alimente bogate în antioxidanți (cum ar fi dovleacul) poate ajuta la susținerea funcționării corecte a ficatului. Toate acestea se datorează antioxidanților principali ai dovleacului, cum ar fi vitamina C și beta-carotenul - corpul transformă acesta din urmă în vitamina A, care luptă împotriva bolilor, potrivit Women's Health Magazine.
Dovleacul susține tensiunea arterială în limite sănătoase
Dovleacul conține fibre, potasiu și vitamina C, și este, de asemenea, sărac în sodiu - toate acestea susțin tensiunea arterială sănătoasă. Acesta conține două tipuri de fibre: fibre solubile și fibre insolubile.
Fibrele solubile acționează practic ca un burete, absorbând colesterolul LDL nociv. Cercetările arată că acumularea prea mult colesterol ”rău” pe pereții arterelor poate scădea fluxul de sânge și crește riscul de boli de inimă.
Dovleacul menține tranzitul intestinal
Celălalt tip de fibră din dovleac, fibră insolubilă, susține digestia sănătoasă și vă poate menține călătoriile la baie regulate. Zincul ajută enzimele implicate în procesele digestive să funcționeze fără probleme.
Dovleacul vă poate ajuta să mențineți o greutate sănătoasă
Un alt avantaj al conținutului ridicat de fibră al dovleacului: acesta promovează senzația de sațietate, ceea ce poate ajuta la minimizarea poftelor și vă poate determina să consumați mai puține calorii.
De asemenea, ca multe alimente de origine vegetală, dovleacul are un conținut ridicat de apă, ceea ce vă ajută să vă simțiți plini și sătui. Dovleacul vă ajută să evitați montagnele rusești ale zahărului din sânge.
Pentru a beneficia de proprietățile de echilibrare a zahărului din sânge ale dovleacului, evitați să-l asociați cu cantități mari de zahăr (cum ar fi într-o plăcintă de dovleac), ceea ce poate anula efectele benefice. Este în regul să mâncați câte o felie din când în când, dar încercați, de asemenea, să includeți dovleacul în preparate sărate, precum supe și paste.
Dovleacul stimulează sistemul imunitar
Chiar dacă nu poate înlocui spălarea mâinilor, dovleacul poate aduce un beneficiu serios sistemului imunitar datorită nivelurilor ridicate de vitamina A și C (ambele antioxidante) și zinc pe care le conține.
Antioxidanții ajută la combaterea radicalilor liberi care cauzează boli în organism, prevenind daunele celulelor implicate în răspunsul imunitar.
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Cum scap de pofta de dulce
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
