Dr. Mihaela Bilic, anunț bombă: Ciocolata caldă, deliciu dietetic?!

Medicul nutriționist Mihaela Bilic, adepta ideii că nimic nu ne e interzis dacă e cu măsură, reinventează un desert clasic, delicios dar extrem de bogat în calorii. Anunțul bombă e că ciocolata caldă...
„Dacă tot mi-am câștigat reputația de nutriționist care nu interzice nimic, profit de acest lucru și vă propun un desert clasic reinterpretat: ciocolată caldă. Prezentă tot mai des pe meniurile cafenelelor și restaurantelor, ciocolata băută din ceașcă / cană tinde să devină vedeta iernii, detronând astfel nu doar ceaiul și cafeaua, dar și vinul fiert- mai delicat de consumat dacă ești la volan", scris dr. Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.
Dar, de unde ideea de a topi ciocolata și a o transforma într-o băutură? Și care sunt beneficiile ciocolatei?
„Aș spune că nu e nimic nou în asta, dacă ținem cont că la origini ciocolata se consuma doar sub formă lichidă, iar ritualul de preparare era extrem de complex și presupunea râșnirea și fierberea boabelor de cacao. Tot la origini ciocolata era considerată un tonic cu proprietăți revigorante și energizante și, asemănător cafelei, avea gust amar. Abia după ce a traversat oceanul și a ajuns în Spania rețeta ciocolatei a fost îmbunătățită/îndulcită, băutura rezultată prin adaosul de zahăr cucerind rapid toată Europa. Nu știu dacă meritul transformării ei într-un produs solid (tableta de ciocolată) revine Franței sau Elveției, cert este că ciocolata este în prezent produsul premium la categoria dulciuri", explică nutriționistul.
Conține nutrienți valoroși
De ce merită să nu renunțăm la ciocolata caldă?
„Dacă la capitolul plăcerea gustului supremația ei este incontestabilă și la capitolul nutrienți are o mulțime de elemente valoroase în structură, cu condiția să fie o ciocolată de calitate, cu procent mare de cacao. Cât despre calorii, nu merită numărate, atât timp cât porția corectă e de 2-3 bucățele. Important este să știm că ciocolata e un aliment cu densitate calorică mare (calorii multe concentrate într-un volum mic), dar așa sunt și oleaginoasele (nuci, alune, semințe), brânzeturile, mezelurile etc. Consumul de ciocolată are beneficii reale pentru sănătate, spre deosebire de zahăr care conține doar calorii goale", arată dr. Mihaela Bilic.
Tertipul-minune
Dar, totuși, în varianta comercializată intens acum, ciocolata caldă e o bombă calorică. Există însă o soluție simplă care o transformă într-un deliciu numai bun pentru dietă. Iată care:
„Iar dacă vorbim de densitate calorică mare, care credeți că e metoda practică prin care o putem diminua? Ei bine, ați ghicit: diluând-o cu apă! Din câteva bucățele de ciocolată, pe care există riscul să le înghițim nemestecate, putem obține o ceașcă de lichid cald cu gust de ciocolată pe care să o savurăm pe îndelete timp de câteva minute. Ne întoarcem astfel la un ritual care să necesite o mică pauză, un loc special pentru servire (nu o bei în mers) și un timp mai îndelungat de degustare (fiind fierbinte ești obligat să o sorbi cu înghițituri mici, altfel te-ai ars). Ca variante de rețetă în loc de apă poate fi diluată cu lapte, pentru că și laptele înseamnă 87% apă. În plus fiecare este liber să adauge ingrediente care să o individualizeze și să o aromatizeze în funcție de preferințele personale: vanilie, scorțișoară, rom, coniac, frișcă, caramel sau ce combinație simțiți că vă face bine, totul e permis! Nu mai spun că puteți înmuia în ea, ca într-un fondue, bucățele de fructe sau biscuiți, bezea, turtă dulce, cozonac... S-a deschis sezonul Sărbătorilor de iarnă, deci răsfățați-vă cu o ceașcă de ciocolată fierbinte și parfumată - plăcere diluată, nevinovată și garantată!", conchide nutriționistul.
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.