Licopenul, beneficii pentru inimă, creier și vedere. În ce alimente îl găsim
Licopenul este un fitonutrient care să găsește în alimentele roz și roșii, cum ar fi roșiile, guava, pepene verde și grapefruit roz.
Licopenul are proprietăți antioxidante puternic,e care îl fac extrem de benefic pentru sănătatea ochilor, creierului și inimii - toate contribuind în același timp la protejarea organismul de boli.
Vedere
Odată cu trecerea timpului, putem începe în mod natural să ne pierdem viziunea - o afecțiune numită degenerare maculară legată de vârstă. În afară de îmbătrânire, se știe că această afecțiune este cauzată de excesul de deteriorare a radicalilor liberi asupra ochilor.
Licopenul, ca antioxidant, ajută la combaterea acestei afectări a radicalilor liberi și la păstrarea vederii. Un studiu a descoperit că licopenul a contribuit la reducerea efectelor stresului oxidativ asupra lentilelor afectate de cataractă, în timp ce un alt studiu a sugerat că licopenul este un nutrient integral care trebuie încorporat în prevenirea afecțiunilor legate de vârstă.
Creier
Afecțiuni precum demența Alzheimer sunt, de asemenea, caracterizate prin deteriorarea oxidativă a creierului.
Un semn specific al Alzheimerului este acumularea de plăci beta-amiloide în creier. Un studiu a descoperit că licopenul a ajutat la reducerea daunelor oxidative asociate cu acumularea plăcii beta-amiloide în creier, ceea ce îl face un protector puternic al creierului. Cercetătorii dintr-un alt studiu au descoperit, de asemenea, că licopenul proteja celulele cerebrale afectate de Alzheimer de stresul oxidativ. Prin urmare, obținerea de mai mult licopen în dieta dvs. ar putea ajuta la prevenirea apariției unor afecțiuni precum demența.
Alte beneficii
Pe lângă toate acestea, cercetările au arătat că licopenul poate îmbunătăți și alte aspecte ale sănătății. La fel ca mulți antioxidanți, licopenul poate proteja sănătatea inimii prin reducerea daunelor oxidative ale inimii și arterelor și contribuind la scăderea nivelului de colesterol din sânge. Un studiu particular a descoperit că dietele bogate în licopen au fost asociate cu un risc de 17 până la 26% mai mic de deces prematur din cauza bolilor de inimă și a sindromului metabolic.
Datorită puterilor sale antioxidante puternice, licopenul a fost găsit pentru a ajuta la combaterea anumitor tipuri de cancer. Studiile au arătat că a contribuit la încetinirea progresiei creșterii tumorii în țesutul cancerului de sân, în timp ce alte cercetări au arătat că a împiedicat creșterea și înmulțirea celulelor canceroase renale.
-
-
-
Cât de murdare sunt pernele tale. Descoperirea care te va șoca08.11.2025, 12:00
-
-
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă07.11.2025, 21:59
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Cum scap de pofta de dulce
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
