Licopenul, beneficii pentru inimă, creier și vedere. În ce alimente îl găsim

Licopenul este un fitonutrient care să găsește în alimentele roz și roșii, cum ar fi roșiile, guava, pepene verde și grapefruit roz.
Licopenul are proprietăți antioxidante puternic,e care îl fac extrem de benefic pentru sănătatea ochilor, creierului și inimii - toate contribuind în același timp la protejarea organismul de boli.
Vedere
Odată cu trecerea timpului, putem începe în mod natural să ne pierdem viziunea - o afecțiune numită degenerare maculară legată de vârstă. În afară de îmbătrânire, se știe că această afecțiune este cauzată de excesul de deteriorare a radicalilor liberi asupra ochilor.
Licopenul, ca antioxidant, ajută la combaterea acestei afectări a radicalilor liberi și la păstrarea vederii. Un studiu a descoperit că licopenul a contribuit la reducerea efectelor stresului oxidativ asupra lentilelor afectate de cataractă, în timp ce un alt studiu a sugerat că licopenul este un nutrient integral care trebuie încorporat în prevenirea afecțiunilor legate de vârstă.
Creier
Afecțiuni precum demența Alzheimer sunt, de asemenea, caracterizate prin deteriorarea oxidativă a creierului.
Un semn specific al Alzheimerului este acumularea de plăci beta-amiloide în creier. Un studiu a descoperit că licopenul a ajutat la reducerea daunelor oxidative asociate cu acumularea plăcii beta-amiloide în creier, ceea ce îl face un protector puternic al creierului. Cercetătorii dintr-un alt studiu au descoperit, de asemenea, că licopenul proteja celulele cerebrale afectate de Alzheimer de stresul oxidativ. Prin urmare, obținerea de mai mult licopen în dieta dvs. ar putea ajuta la prevenirea apariției unor afecțiuni precum demența.
Alte beneficii
Pe lângă toate acestea, cercetările au arătat că licopenul poate îmbunătăți și alte aspecte ale sănătății. La fel ca mulți antioxidanți, licopenul poate proteja sănătatea inimii prin reducerea daunelor oxidative ale inimii și arterelor și contribuind la scăderea nivelului de colesterol din sânge. Un studiu particular a descoperit că dietele bogate în licopen au fost asociate cu un risc de 17 până la 26% mai mic de deces prematur din cauza bolilor de inimă și a sindromului metabolic.
Datorită puterilor sale antioxidante puternice, licopenul a fost găsit pentru a ajuta la combaterea anumitor tipuri de cancer. Studiile au arătat că a contribuit la încetinirea progresiei creșterii tumorii în țesutul cancerului de sân, în timp ce alte cercetări au arătat că a împiedicat creșterea și înmulțirea celulelor canceroase renale.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Cum scap de pofta de dulce
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.