Medicul Mihaela Bilic: Atenție la dietele vegane, vitamina B12 NU există! Riscă să pună în pericol organul nostru cel mai fragil

Medicul nutriționist Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă despre dietele vegane și spune că vitamina B12 există doar în produsele animale! O carență de vitamina B12 duce la anemie și tulburări neurologice, s...
"Atenție la dietele vegane, vitamina B12 există doar în produsele animale!
Sub numele de vitamina B12 găsim cobalaminele, o clasă de substanțe care au în centru molecula de cobalt. Care este rolul lor în organism? Formarea și funcționarea celulelor nervoase și a globulelor roșii din sânge. Cu alte cuvinte de B12 depinde inteligența și rezistența la boli.
Interesant este că niciun animal evoluat nu posedă materialul genetic care să permită sinteza de vit. B12, ea este produsă doar de microorganisme precum bacteriile și drojdiile. Toate alimentele de origine animală (carne, ficat, ouă, fructe de mare, pește, lactate) sunt un fel de depozite naturale de vit B12, care este produsă intern, de flora intestinală a animalului. Este suficient să mâncăm din când în când astfel de produse ca să acoperim nevoile zilnice de aprox 3 micrograme de B12.
Ce se întâmplă când devenim vegani?
Carența de B12 duce la anemie și tulburări neurologice, soldate în final cu afectarea ireversibilă a sistemului nervos. Organismul are o rezervă de 2-5 mg B12 depozitată în ficat, rezervă care teoretic acoperă nevoile pentru un an de zile. O dietă vegană strictă, care este ținută pe o perioadă lungă de timp, riscă să pună în pericol organul nostru cel mai fragil-creierul! Și odată răul făcut, nimic nu-l mai poate repara. De dragul lui, măcar din când în când, autorizați-vă consumul de produse de origine animală.", a scris dr. nutriționist Mihaela Bilic pe Instagram.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.