Micul dejun, necesar pentru organism. Ce se întâmplă dacă sari peste această masă

Micul dejun este masa principală a zilei. Nutriționiștii ne sfătuiesc să nu sărim peste această masă, pentru că ne oferă nutrienții necesari pentru funcționarea...
Micul dejun asigură o cantitate substanţială din necesarul zilnic indicat de vitamine esenţiale, minerale şi nutrienţi, precum fierul, calciul şi complexul de vitamine B.
Să mănânci micul dejun sau să nu aceasta este adevărata întrebare. Sunt cei care nu-și pot începe ziua fără un castron de fulgi de ovăz sau o porție consistentă de ouă. Sunt alte persoane, însă, care nu pot mânca absolut nimic dimineața, arată Eat This.
Risc de îmbolnăviri
Potrivit Kristi King, un dietetician clinic senior la Texas Children's Hospital, a sări peste micul dejun s-a dovedit a avea un "risc mai mare de diabet zaharat de tip 2, risc mai mare de obezitate din cauza rezistenței la insulină și reglarea hormonilor, precum și risc crescut pentru atacuri de cord și hipertensiune arterială".
Vezi și: Untul de shea, beneficii și utilizări. Protejează pielea de radiații, eficient și la sinuzite
Îți privezi corpul de nutrienții necesari
Corpul este privat de nutrienții necesari pentru o bună funcționare atunci când sărim peste micul dejun. Persoanele care nu iau micul dejun pierd vitaminele cheie și alți nutrienți care se găsesc în alimentele obișnuite incluse în masă.
"Micul dejun este, de asemenea, un moment excelent pentru a obține substanțele nutritive atât de necesare în dieta ta, inclusiv fibrele și vitaminele care te energizează pe parcursul zilei. Deci, sărind peste micul dejun poate provoca daune organismului, contribuind la efectele pe termen lung asupra sănătății, ca rezultat” spune King.
Glicemia, dată peste cap
Faptul că nu consumați micul dejun vă poate afecta nivelul de zahăr din sânge. În plus, și funcțiile cognitive vor fi afectate. Adulții care au sărit peste micul dejun au consumat mai mulți carbohidrați, inclusiv zaharuri adăugate, grăsimi totale, inclusiv saturate și mai puține fibre decât persoanele care au mâncat prima masă a zilei.
Consumul mai multor grăsimi saturate decât se recomandă poate crește nivelul de colesterol din sânge, crescând riscul unei boli de inimă și accident vascular cerebral.
"Când glicemia scade, starea ta de spirit va fi afectată. Aceasta este o corelație cu scăderea glicemiei. Nivelul de energie va scădea, precum și funcția cognitivă", spune King.
Vezi și: Energizante în loc de apă. Care sunt reacțiile și la ce trebuie să fie atenți cei care le consumă
Alegeri nesănătoase
Specialiștii în nutriție arată că atunci când sărim peste micul dejun facem alegeri alimentare nesănătoase. Persoanele care au sărit peste micul dejun au fost mai susceptibile de a consuma gustări de calitate mai slabă.
"A nu mânca micul dejun poate însemna, de asemenea, să faci alegeri foarte nesănătoase – gogoși – la ora 10:30, când îți dai seama brusc că ești înfometat. Chiar dacă nu ești un mare fan al micului dejun, trebuie să te hrănești pentru a putea funcționa bine.
Chiar dacă este doar un castron rapid de fulgi de ovăz, un smoothie de fructe de pădure sau un ou fiert tare, consumul micului dejun este, de asemenea, o modalitate bună de a vă încărca ziua cu nutrienți și de a menține nivelul zahărului din sânge stabil", explică antrenorul de fitness Kacy Duke.
Scade sistemul imunitar
Când sari peste micul dejun, imunitatea ta scade.
"Perioadele de post par să declanșeze deteriorarea celulelor, iar organismul trebuie să fie hrănit cu alimente în mod regulat pentru a menține un nivel sănătos de celule imune care luptă împotriva infecțiilor și pentru a îmbunătăți acțiunea celulelor luptătoare (celule T) din organism", explică Tehzeeb Lalani, nutriționist cu Scale Beyond Scale.
Crește aciditatea din stomac
A nu mânca micul dejun poate provoca crize crescute de aciditate. Arsurile la stomac ocazionale sunt frecvente și nu au motive de alarmă. Cei mai mulți oameni pot gestiona disconfortul de arsuri la stomac pe cont propriu cu modificări ale stilului de viață.
"Organismul este mecanizat pentru a elibera acid în stomac pentru digestie atunci când organismul se simte înfometat și are nevoie de combustibil", spune Lalani.
Durere de cap
Lipsa de combustibil, cum ar fi glucoza la creier va duce la o scădere a funcționării celulelor creierului, motiv pentru care este posibil să apară dureri de cap și amețeli atunci când nu ați mâncat.
Avantajele de a nu servi micul dejun
Specialiștii susțin că a nu mânca micul dejun poate fi și un lucru benefic. Sărind peste micul dejun este o parte obișnuită a multor metode de post intermitent.
Aceasta include metoda 16/8, care constă într-un post de 16 ore peste noapte, urmată de o fereastră de mâncare de 8 ore. Această fereastră variază de obicei de la prânz până la cină, ceea ce înseamnă că săriți peste micul dejun în fiecare zi. Postul intermitent s-a dovedit eficient în a reduce aportul de calorii, accelerarea pierderii în greutate, arată Healthline.
-
-
-
Renunțarea la fumat, impact asupra creierului14.10.2025, 15:47
-
Scădere semnificativă a cazurilor noi de COVID-19 în România14.10.2025, 14:20
-
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci două banane pe zi14.10.2025, 13:49
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.